Радев наложи вето на Закона за съдебната власт

Оспорва механизма за разследване на главния прокурор
118
Радев наложи вето на Закона за съдебната власт
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за съдебната власт.

Поправките бяха приети от парламента на 21 юли 2023 г. и с тях се променя системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се постановява допълнителен 6-месечен срок за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет.

Според Радев този закон не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система и това има пряко отношение към борбата срещу беззаконието и безнаказаността.

В мотивите си той посочва, че напротив, внасяйки съществени изменения в току-що приетия механизъм за определяне на специален прокурор, той е приет в ущърб на принципите на предвидимост и стабилност на нормотворческия процес. Законовата регламентация на нов срок за избор на членове на Висшия съдебен съвет накърнява принципа на мандатност като базисно правило за конституирането и функционирането на органите на публичната власт.

Според него първата процедура по определяне на съдия, който да изпълнява функциите на прокурор, не е приключила с назначение във Върховна касационна прокуратура и оспореният закон не дава ясен отговор доколко въвеждането на нова система за подбор няма да забави допълнително този процес. По думите му това е отстъпление от реализираните ангажименти, които бяха позитивно оценени от Европейската комисия в последния й Годишен доклад относно върховенството на закона.

В прессъобщението на Президентството се казва още, че връщането за ново обсъждане на този закон държавният глава дава възможност на народните представители да не допуснат възпрепятстването за дълъг период от време на конкретното приложение на новосъздадения механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
6
 
8
 
! Отговори
Красимир Петрофф!! преди 9 месеца
НЕ НИ ОТКЛОНЯВАЙТЕ ВНИМАНИЕТО: ВАЖНОТО Е ЧЕ Бойко вече е добър! Нито кирчо, нито кокорчо нито нещастните им поддръжници говорят за "модела ГЕРП", за "Мафията", за "кражбите на Борисов", за "чувалите с пари", "за кюлчетата", "за пачките" - всички тихо мълчат, протакат имунитета на Бойко и перат ли перат със сапуна ризите на Борисов, Пеефски, Доган и другите от групата. А Христо Иванов забрави как се кара лодка на Росенец, щото вече ходи там на отчет с кола на НСО - смех и срам за всички "демократи" от ДБ и ПП !!!
45
4
 
6
 
! Отговори
Красимир Петрофф!! преди 9 месеца
НЕ НИ ОТКЛОНЯВАЙТЕ ВНИМАНИЕТО: ВАЖНОТО Е ЧЕ Бойко вече е добър! Нито кирчо, нито кокорчо нито нещастните им поддръжници говорят за "модела ГЕРП", за "Мафията", за "кражбите на Борисов", за "чувалите с пари", "за кюлчетата", "за пачките" - всички тихо мълчат, протакат имунитета на Бойко и перат ли перат със сапуна ризите на Борисов, Пеефски, Доган и другите от групата. А Христо Иванов забрави как се кара лодка на Росенец, щото вече ходи там на отчет с кола на НСО - смех и срам за всички "демократ
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бойку е троянското магаре на смъртоносният глобализъм към който ти си пристрастен
43
9
 
12
 
! Отговори
Корнел Нинов преди 9 месеца
Радев Троянския кон на Путин в ЕС !
42
4
 
1
 
! Отговори
цар бойку киров преди 9 месеца
Ми той дойде с това служебно правителство и ми разката лелята ,как няма да го мразим тоз президент.
41
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Неприятен
40
4
 
4
 
! Отговори
Дедо Отверко преди 9 месеца
Коги тавариш радеф се качи на лада, тогива че тръгнем с русия.
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
тояга неокастрена и четал зад врата citto!
38
5
 
6
 
! Отговори
химическото преди 9 месеца
Ами Барселона гейт???
37
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само си мисля като как ще се постигне нещо светло и свястнов омаломощеноти ни Отечество при наличие на хималси от процъфтяващ и айдушки богатеещаоростотия и ороузводните й. Ми нЕма начин. Но една яка тояга и пеалът заф вратЪ ще свършат работа.
36
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Посолствените перячи на мръсно бельо са известни и на марс
35
6
 
7
 
! Отговори
Под охрана на САЩ! преди 9 месеца
Руската блокада над украинските пристанища е разбита --вчера танкери на Турция Гърция и Израел са влезли в пристанищата на Украйна за зърно!ЗЪРНЕНАТА СДЕЛКА ПРОДЪЛЖАВА БЕЗ РУСИЯ И ПУТИН!!!!!!!!!!!!!!!!!!
34
6
 
5
 
! Отговори
бойку ганев преди 9 месеца
Бойку невидимия, магистралния магистрат , пран не до пран, за него импийчмънт няма ли ?
33
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Президента вместо да ги смачка тия, го изпонасраха от посолството и ни вкараха във войната.
32
14
 
7
 
! Отговори
Румен Радев преди 9 месеца
Пътят на България е с Русия, а не с Еврогейския съюз.
31
8
 
16
 
! Отговори
!! преди 9 месеца
Радев прави всичко възможно за да не ни приемат в шенген.Той много добре знае, че този закон беше едно от изискванията, а депутатите са във ваканция през Август. Това значи - никакъв шенген за нас - ЧЕСТИТО - руските п0длоги спечелиха този рунд :( :( :(
30
11
 
7
 
! Отговори
бойку невидимия преди 9 месеца
От толкова много политически *** в България вие се заядохте с президента, това доказва колко сте явни от химическото пране .
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До хаха - Боби, Сарафче, ти ли си? Услади ли ти се да пърдиш в креслото на Каскета? Тиквичката захрани ли те добре? Машала...
28
3
 
9
 
! Отговори
Алтъпармаков преди 9 месеца
Абе Радеф, Левски каза че като се освободи бългрия ще ходи да се бори за свободата на други народи, значи трябва да го обявим за предател на интересите, защото нас какво ни интересува свободата на други държави по твойта логика? Също и априлските възстанници трябва да ги обявим за лоши подсрекатели защото заради тях са изклани хиляди мирни жители
27
6
 
5
 
! Отговори
боклука бойку преди 9 месеца
Пепететата, дупесе и герберастите со правят ор гии и после радев бил виновен че се разгонили.