Съдът отне 66 имота на Симеон Сакскобургготски

Те са на България
20 яну 2024 16:30, Стела Стоянова
170
Съдът отне 66 имота на Симеон Сакскобургготски
Снимка БГНЕС, архив

България е собственик на 66 имота в Рила планина, които са част от казуса с т.нар. „царска“ реституция.

Софийски Окръжен Съд призна България за собственик на 66 недвижими имоти. Това стана след повече от десетгодишна съдебна битка.

Имотите представляват гори и земи от горския фонд в Рила планина с обща площ от около 16 хил. дка. и са по последното висящо дело относно казуса с т.нар. „царска” реституция.

Производството по делото е образувано по искове на държавата чрез министъра на земеделието и храните срещу наследниците на бившите царе Фердинанд I и Борис III.

През 2019 г. бе сключена съдебна спогодба с част от ответниците, представители на фамилията В. и делото спрямо тях е прекратено. С постановеното решение съдът признава, че държавата е собственик на процесните имоти ex lege, по силата на действалите Закони за горите, както и че не е имало основание за реституция на процесните горските имоти. Решението на Софийски Окръжен Съд е неокончателно.

Ако така постановеното решение на съда остане в сила, С.Б.С и сестра му М.Б.Х ще трябва да възстановят на Държавата присъденото им обезщетение от Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро, вследствие наложения мораториум от НС през 2009 г. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: съдимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
6
 
! Отговори
НЯКО преди 3 месеца
В Търновската Конституция пише ,Княза /царя /,няма право на частна собственост.Всички ниобходими згради , вили , дворци и т.н.са собственост на Интендантска служба .Ха сега всички които бързаха да му върнатвсичко на съд !
130
1
 
11
 
! Отговори
Вервайте ми преди 3 месеца
Австриеца твърдеше , че няма да искал нищо от България , а вече 20 години съди родината си.Иска 13 хиляди декара от Пирин и всички дворци...
129
1
 
9
 
! Отговори
Спонсор преди 3 месеца
От беднотия Фердинанд идва с два чемодана и си тръгва с 26 ВАГОНА от"благодарния" народ!
128
0
 
5
 
! Отговори
Спонсор преди 3 месеца
САКСА ще възстанови орязаните гори ли, или НЕ?
127
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вече е смешно с този български съд.И как върнал горите окръжния съд ,вижте им мотивите ?Излиза ,че царете Фердинанд за 31 години и Борис ||| за 25 г,общо 56 г..не са имали лични средства,заплати за да си купят гори,изобщо най бедните монарси в цяла Европа .Че и при закон за реституцията.Все едно президента примерно в днешно време не може да си купи 200дка гори с една заплата ,след като няма лични разходи за жилище, храна ,транспорт ,консумативи и т.н.
126
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-после малко справедливост.Теябва да му се отнемат и останалите подаръци.
125
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
247 българските титли са други -хан, боил багатур и др. Титлата цар идва от римляните от кесар през цезар до цар. Крал пък идва от Карл Велики, преди него крале няма. Учи я тази история най после и спирай с глупостите. Сакскобурготската фамилия не е българска и ни е наложена от западняците за "царска" . По същият начин в Гърция слагат за крал на гърците Отон или Otto Friedrich Ludwig von Wittelsbach, най омразния период в съвременната гръцка история наречен управление на чужденците ксенократия
124
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Градът с Легионите е създаден от Легионерите да защитава Българските Ковбои - селяните от околността от външни нападения на чергари. В момента функциит на града са извратени - чергарите са влезнали в града, развяват си КомунСултанЧалга байрака, а Българските Ковбои - селяните измират полека!
123
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Ами, те щом не са негови, да му ги отнеме съдът. Моите не са нито негови, нито на България, а са си мои. Хайде СИБИЛЕ. Ако трябва, пак ще си ги купя, просто защото си ги знам къде са. А и братовчедите ми ги знаят. Както моите, така и техните си. ХАЙДЕ СИБИЛЕ.
122
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хее..Хе... Хе... хе.... на КомунЧалгарите сина на Цар Борис - Симеон им е виновен.... пукайте си комунистическите главички у стената с кръгли шапчици на главата!
121
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Цялата Българска Земя е собственост на Българският Цар - понеже той е Цар на България! Българската Царска Корона е Български Символ. Българският Герб с Трита Лъва са Царското Достойнство на Българите! Отечество България съществува от Векове, понеже те - Царете са в основата на нашето Отечество България! Разумът винаги е Бил в Ума на Българският Цар за да има Български Народ! Нашият Български Цар е и нашият Бог в нашите Божествени Български Сърца, в който е и нашата Вяра, Надежда и Любов!
120
0
 
8
 
! Отговори
Журналист преди 3 месеца
На модераторките, редакторките и мисирките от Днес им се бъркат буквичките. Сигурно защото все още празнуват Новатна 2024. Или като депутатите от поредното им НС са все още във ваканция като ученичките.
119
0
 
2
 
! Отговори
Песните преди 3 месеца
БЪЛГАРИЯТА МИ ПРАЗНУВА. а И ИМА ЗАЩО ДА Е ТАКА. Върнах се от Шатите преди вече 28 г. Изжбщж ви мшбиши лесно тогава. Тук бях оставил жена, дете, приятел, кобеги, а и доста имоти. Спаси ме една доста правилна мисъл. А тя беше, майните им на доларите и Америката им. Сега вече имам доста повече долари, а и приятели. Те са от истинските. Дори и няколко фирми имам. За да не ме разберат данъчните власти колко съм богат. ХАЙДЕ СИБИЛЕ.
118
1
 
22
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 3 месеца
Най-после един крадец по-малко. И този го мислехме за европеец, а излезе най-обикновен мошенник дошъл за парче от баницата.
117
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако нямахме Български Царе..... сега никакъв спомен от - Свещенното Име "БЪЛГАРИН" нямаше да има никъде по света!
116
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Помня като се върна, само с ризата на гърба си, уж не искаше нищо от България. После се започна - замъци, резиденции, гора след гора, земя след земя, не спря да граби.
115
0
 
3
 
! Отговори
Пеевски преди 3 месеца
Ами, този не се ли казваше Меди ? Почетният им на тези, които си сменяха доброволно имената с помощна на мутрата от Банкя. Честита 2024 на почетния им, който не си знае нито името, нито пък дали не са го убили. Ами, да пита Лютвито си Местана дали са го убили или не. Хайде СИБИЛЕ.
114
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези лозунги за изземване на земите на българите сме ги слушали по време на всяка Петилетка на Развития Социализъм. Та, Един цингурел у село, открадна, закла, одра, опече на шиш и изяде един катър, като закопа кокалите с всички магарешки почести и ги затрупа с камъни. Цингурелата забогатя от кражби на катъри. Но времето лети, не прощава. След 100г. учени историци при разкопки откриват скелет на катър и една червена петолъчка. Находката я кръщават Катър Комунист от епохата на Чалгата!
113
0
 
1
 
! Отговори
МАРКОВ Е преди 3 месеца
На мен само 5 ми отчуждиха, но два ми ги платиха. Ще си купя още не 5, а 15. Просто защото те са си мои. Там съм си израстнал, но не с овцете ни. Тях са ги взели комунистите. Със законите си. Ще ми вземат 10 декара, а аз ще си купя още не 10, а 100. Тези от правителстават да си продават държавните земи. Аз ще им ги купя с компенсаторните си записи, които държавата ни ги е издавала. Честита 2024 г. на тези от БНБ и КФН. Ако за тях, парите и акциите не са капитал и актив, за мен са. СИБИЛЕ
112
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този дядка може да знае български , но не е българин!!! Нито баща му е бил , нито дядо му- фашистки бок...луци!! А цялата тази рода е жива сега , защото Борис все пак е слушал Петър Дънов и той му е казал , че ако прати евреите в Германия , всичките му наследници ще умрат - само затова чиф..утите са живи и Симеончо и откачалката княгиня! Имоти в БГ , само ако си ги купят- нищо от бившото царство не им се полага на тези!