Съдът отне 66 имота на Симеон Сакскобургготски

Те са на България
20 яну 2024 16:30, Стела Стоянова
170
Съдът отне 66 имота на Симеон Сакскобургготски
Снимка БГНЕС, архив

България е собственик на 66 имота в Рила планина, които са част от казуса с т.нар. „царска“ реституция.

Софийски Окръжен Съд призна България за собственик на 66 недвижими имоти. Това стана след повече от десетгодишна съдебна битка.

Имотите представляват гори и земи от горския фонд в Рила планина с обща площ от около 16 хил. дка. и са по последното висящо дело относно казуса с т.нар. „царска” реституция.

Производството по делото е образувано по искове на държавата чрез министъра на земеделието и храните срещу наследниците на бившите царе Фердинанд I и Борис III.

През 2019 г. бе сключена съдебна спогодба с част от ответниците, представители на фамилията В. и делото спрямо тях е прекратено. С постановеното решение съдът признава, че държавата е собственик на процесните имоти ex lege, по силата на действалите Закони за горите, както и че не е имало основание за реституция на процесните горските имоти. Решението на Софийски Окръжен Съд е неокончателно.

Ако така постановеното решение на съда остане в сила, С.Б.С и сестра му М.Б.Х ще трябва да възстановят на Държавата присъденото им обезщетение от Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро, вследствие наложения мораториум от НС през 2009 г. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: съдимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Айдеееее удриииииии!!!Отлична новина
110
3
 
1
 
! Отговори
Внук на овчари преди 3 месеца
Тази за братята овчарите, на които им казват ЧОБАНИТЕ. Дядовците ни бяха овчари. Всимко им взеха, овцете, земите, ливадите, а дори и конете. Но пък, времената вече са си други. Върхахме си земите и горите. Овцете не ни трябват. КУПУВАМЕ СИ ГО АГНЕШКОТО. ОСОБЕНО ЗА Гергьовден, на който му казвам ДЖОРДАВДАН. Дори и за 50 лева да е килограма му. Но пък, съм си закърменс най-доброто, известно като бял мъж. Нещо каго КАТЪКА ИМ Е.
109
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българи! Как може да избирате и да позволявате на Човечета носещи скришом - кръгли ЮдоКомунистически Шапчици по главата, да унищожават Ценните Спомените на Българите за - Първо Българско Царство, за Второ Българско Царство и за Трето Българско Царство.... и да унищожавате наследниците на последното Българско Царство?
108
0
 
11
 
! Отговори
... преди 3 месеца
Мдааа, спомняме си ние! Едни и същи имоти ги връщаха на царя по 5-10 пъти! Той изсече гората и после се оказва, че то таз гора не била точно неговия имот и после му връщали другия дето уж бил негов! Иновия пак се изсича гората и врътката се завърта! Мдам! Помним ние! царското ***!!!
107
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българи! Поклон на последния Цар на България - Цар Борис III..... Цар на последното "Трето Българско Царство"!
106
4
 
11
 
! Отговори
Левски преди 3 месеца
Не ги е срам! Да взимат имотите на човека комунистийййй. Утре и на Ахмед Доган и Пеевски ще вземете имотите мръсни изродийй!
105
1
 
19
 
! Отговори
Нотариус Росица преди 3 месеца
Рашева е издала фалшив нотариален акт, че тези 17000 дка гори в Рила...били " собственост" на цар Борис...и наш Симеончо има претенции сегинка...че е наследник на горите!?!?!Няма ли СЪД В БГ, да потърси отговорност от тая " нотариуса"!?!?!?!?
104
7
 
1
 
! Отговори
Русия преди 3 месеца
Копилиту на монарху Фъ шкията Буриз Три Симьон Хасан испанския гражданин.
103
2
 
8
 
! Отговори
Бугарин преди 3 месеца
Дедо Симо барем да беше свикал референдум за възстановяване на Царска България докато имаше слава и ентусиазъм сред народа. Ама като толкова му е акъла - НА ТИ СЕГА! Мухахахахаха. Скоро че чуем и друга новина за него, ама може би ще да е последна.
102
3
 
20
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 3 месеца
Тези имоти са били дадени на баща му като резиденции за временно ползване докато е монарх. Той не ги е купил тези имоти. Все едно сина на Тодор Живков сега да поиска резиденциите на Тодор Живков.
101
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи така шайка комунисти: Имотите на наследника на Българския Цар Борис - Симеон ги отнемате, а като отивате в имотите на Доганц, който не е онаследил нищо, а ги е присовил по Българското Черноморие, с шапчици на главата - му целувате ръчичките и му се кланяте и му викате: Ашколсун Султане, Ашколсун! Браво! Бравооо! Бравооо ние сме КомунОсманци!
100
15
 
5
 
! Отговори
Комунделник преди 3 месеца
Скоро ще отнемем имотите на всички български граждани!
99
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По време на Соца: "Комунистите земите на Българските Ковбои - селяни ограбват и колхози си правят те, а след тях народът със знаменца върви"! И сега след 1989г. е пак същото - "Комунистите земята на Българските Ковбои владеят и собственици са вече те, а народъ гледа по кошовете за бюклюк и си мечтае със спомените на своите дедовци и баби за Царство България"
98
2
 
7
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 месеца
НА БКП беш до 1990-та . след това ввсичко се разграби с лека ръка !
97
5
 
8
 
! Отговори
Алоу преди 3 месеца
Всичко в тая държава е на БКП
96
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По времето на Цар Борис, моите двама дядовци са имали ЗЕМИ..... Шайката Комунисти ги отнеха и след 1989г ужким ги върнаха и сега станаха собственост на комунистите (ужким капиталисти) и сега все още ужким рендосват земите на моите български дядовци!
95
2
 
10
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 месеца
ква е комунистческа Мафия те гони паля2Чо ??!?! съвсме правилно т . нар. комунисти не допускаха Сименчо да властта защото знаеха какво ще направи .... след 12990та обаче дойодха на власт продажници и НЕКАДЪРНИЦИ и видяхме докъде докараха БЪЛГАРИЯ ! Н ВСИЧКОТ ОТГОРЕ ДОПУСНХА Симеон да с и вземе имотите ( които не са негови ) а на държавата !
94
6
 
20
 
! Отговори
Niki13 преди 3 месеца
мадридския мошнник не е цар и баща му не е. Четете Търновската конституция, за да стане цар трябва да се свика Велико народно събрание , пред което да се закълне, за да всъпи в длъжност. Нито борис нито регентиет на мадридеца са свикали такова. Ерго, царя е гол и не е цар.
93
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Който не е за "Бог, Цар, Отечество, Разум, Вяра, Надежда и Любов" не е Българин!
92
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Комунистическата Мафия с кръгли шапчици по главата, от по времето на Сина на цингурелата Маруца - Бай Тошо, използва "Сина на Цар Борис - Наследника на Царство България Симеон" като образ (ето виждатели българи, ние го върнахме) за да могат комунистите да присвоят цялостно земите на несъществуващите вече Български Ковбои - селяни ..... да просъществуват в бъдеще като комунистически владетели над Българите! Симеон, ти си син на Бог, Цар, Отечество, Разум, Вяра, Надежда и Любов в нашите Сърца!