Съдът отне 66 имота на Симеон Сакскобургготски

Те са на България
20 яну 2024 16:30, Стела Стоянова
170
Съдът отне 66 имота на Симеон Сакскобургготски
Снимка БГНЕС, архив

България е собственик на 66 имота в Рила планина, които са част от казуса с т.нар. „царска“ реституция.

Софийски Окръжен Съд призна България за собственик на 66 недвижими имоти. Това стана след повече от десетгодишна съдебна битка.

Имотите представляват гори и земи от горския фонд в Рила планина с обща площ от около 16 хил. дка. и са по последното висящо дело относно казуса с т.нар. „царска” реституция.

Производството по делото е образувано по искове на държавата чрез министъра на земеделието и храните срещу наследниците на бившите царе Фердинанд I и Борис III.

През 2019 г. бе сключена съдебна спогодба с част от ответниците, представители на фамилията В. и делото спрямо тях е прекратено. С постановеното решение съдът признава, че държавата е собственик на процесните имоти ex lege, по силата на действалите Закони за горите, както и че не е имало основание за реституция на процесните горските имоти. Решението на Софийски Окръжен Съд е неокончателно.

Ако така постановеното решение на съда остане в сила, С.Б.С и сестра му М.Б.Х ще трябва да възстановят на Държавата присъденото им обезщетение от Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро, вследствие наложения мораториум от НС през 2009 г. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: съдимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
1
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 месеца
Доган изобщо не е в ГРОБА !
90
0
 
2
 
! Отговори
ааааа преди 3 месеца
а Народен съд няма как да има защото не става за нищо в ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ !
89
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво, следващата стъпка е народен съд за този продажник
88
0
 
12
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 месеца
имотие на Доган трябва прокоратурата да се заеме но тя е ТЯХНА !
87
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А имотите на Доган, кога ще станат държавни?
86
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А тия 700 хиляди имота на Руски Олигарси по Българското Черноморие, кога ще станат Държавни?
85
6
 
2
 
! Отговори
Финансист преди 3 месеца
ХАЙДЕ СИБИЛЕ, ПЕРНИЧАНИТЕ И ПЕРНИЧАНКИТЕ. Ами, те са ми приятели и приятелки. Със 100 пчеличките ще я жилнат тези от политиците ни. Дори и Габриел да се казва. Честита 2024 на г-н АСЕН ВАСИЛЕВ. Ами, той им го нправи бюджета. За разлика от тритег им влъхви Радев, Хампарцумян и другия, които ги дават по телевизиите. Честита 2024 на мисирките му на мутрата от Банкя.
84
1
 
6
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 месеца
ЕЕЕ РАЗГАЛЕ ! ИМОТИТЕ са държавни !
83
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бог, Цар, Отечество, Разум, Вяра, Надежда и Любов! Бог да пази България!
82
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А защо управляващата шайка на Сталин дошла след 1944г изби българската творяща интелигенция просъществувала по времето на Цар Борис, по концлагерите и въвеждайки крепостното право - колхозите ... иззе земите на моите коренни български деди - Ковбоите - селяните и създаде на територията на България ТКЗС ....Ковбоите - бъларски селяни, коитот не си даваха земята ги нарекоха кулаци и ги натикаха в концлагерите! И еврейската комунистическа шайка стана собственик на земите на моите български деди.
81
3
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
да му се отнеме гражданството и бълг паспорт няма работа в българия тои ечужденец и господин никои
80
1
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
оп нованюз. "кабинетът е изхарчил 11 милиарда за декември 2023". я кво ви казах , аратлици? са като не върже ни шенген, ни еврозона, ше останете на кеш мони с нивите ... нация техническа
79
3
 
1
 
! Отговори
Богаташ преди 3 месеца
България празнува. Както и многото ми приятели, ШОФЬОРИТЕ. Ами, с г-н Драго и г-н Цветелин съм служил в 2 г. в поделението им на МВР-то в Ловеч. А пък, г-н СЛАВЬО И БАТКО МУ НИКОЛАЙ сме си и БРАТОВЧЕДИ ПРИ ТОВА. ШОФЬОРСКАТА. ХАЙДЕ СИБИЛЕ. Ами, аз съмси от там. Но тези от НС им събрание и лидерите им не знаят къде е. ЧЕСТИТА 2024.
78
1
 
11
 
! Отговори
АЗ преди 3 месеца
Хубаво.му ги отнемат , ама дали са гори или вече е сечище....??!
77
1
 
1
 
! Отговори
РАДИОВЪЗЕЛ, 42 820 преди 3 месеца
ХАЙДЕ СИБИЛЕ. Хайде г-н Василе. Ще си ги развържем парите и кесиите със стотинките си. Все пак, ако започнав зда ме пускат в бащинията им на тези от БНБ. А и, да ми се извинят, че не съм разбирам нищо. Както не разбирам, така и управлявам АКТИВИ ЗА ПОЧТИ МИЛИОН ЕВРА. Някакъви си охранители и гувелньора им МИТЬО. Той също е Радев. Но пък, аз не съм нито президент, нито пък се казвам Радев или БОЖКОВ. Но пък съм си ефрейтор.
76
2
 
1
 
! Отговори
Милиардер преди 3 месеца
Честита 2024 на тези от БНБ-то и КФН-то им. Просот няма сасмо друго да им напиша, освен довиждане левчета и стотинки. Ами, г-н БОЖКОВ Е. Не съжалявай, приятелю. Ами, те парите са си за харчене и инвестиране. Тези от БНБ и КФн не ги разбират нещата с парите, капитала и инвестирането. Гова е причината, поради която ти си най-богатияг българин, а аз съм след теб. Само по парите. Иначе написано, ще им ги ***. ХАЙДЕ ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИТЕ. Аз също ще я развържа кесията с парите си. Доста са ми.
75
4
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
До Русияпри всички т.нар национални катастрофи втч виденовата и предстоящата, на власт са били земеделци и социалдемократи(к), под флага на русофилията.
74
0
 
10
 
! Отговори
кои имоти преди 3 месеца
В Барцелона или пачки и кюлчета в чекмедже??
73
2
 
13
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
Да не сте го допускали в България. Виновен е Бойко, който го охраняваше при паметното му завръщане в България.
72
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега ще платим още милион и половина за обезщетения.