Съдът отне 66 имота на Симеон Сакскобургготски

Те са на България
20 яну 2024 16:30, Стела Стоянова
170
Съдът отне 66 имота на Симеон Сакскобургготски
Снимка БГНЕС, архив

България е собственик на 66 имота в Рила планина, които са част от казуса с т.нар. „царска“ реституция.

Софийски Окръжен Съд призна България за собственик на 66 недвижими имоти. Това стана след повече от десетгодишна съдебна битка.

Имотите представляват гори и земи от горския фонд в Рила планина с обща площ от около 16 хил. дка. и са по последното висящо дело относно казуса с т.нар. „царска” реституция.

Производството по делото е образувано по искове на държавата чрез министъра на земеделието и храните срещу наследниците на бившите царе Фердинанд I и Борис III.

През 2019 г. бе сключена съдебна спогодба с част от ответниците, представители на фамилията В. и делото спрямо тях е прекратено. С постановеното решение съдът признава, че държавата е собственик на процесните имоти ex lege, по силата на действалите Закони за горите, както и че не е имало основание за реституция на процесните горските имоти. Решението на Софийски Окръжен Съд е неокончателно.

Ако така постановеното решение на съда остане в сила, С.Б.С и сестра му М.Б.Х ще трябва да възстановят на Държавата присъденото им обезщетение от Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро, вследствие наложения мораториум от НС през 2009 г. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: съдимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
13
 
! Отговори
Русия преди 3 месеца
Мале, Мале, Мале. Кобургите проклятието на България! Комунистите конфискуваха заграбените от германския монархо фашистки цар Буриз Три имоти щото тия ни докараха 2 национални катастрофи,а седесарията им ги върна.
70
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
...от тая гледна точка е добре да съдат дедо мони, некой да не пита ако кацапете са наследници на византия тва дали означава че първа българска империя не е имало изобщо
69
2
 
6
 
! Отговори
Монархист Аристократ преди 3 месеца
Но за сметка на това мутри, комунисти/социалисти, демократи/либерасти и каква ли не още ута,йка си приватизира имоти...
68
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
До Иванов шшш тихо. новата партийна линия е да се докаже византийското минало на московци, дето са ги основали шведите. един вид ако императора е имал варяги за гвардия, значи на наследниците на монголите им се полага света софия, щот един гвардеец е писал "чeп" на стълбите с меча си
67
0
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 3 месеца
Той *** издал заповед рашките да си върнат всичко в чужбина Ами и ние да си върнем всичко от Симеон Велики поне времето дето сме го владеели даже и половин Украйна плюс Крим,кво ше кажат а?
66
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
До USA SUPER КИРО НОФ *** се гордее с тебе и с начина по който си изкарваш прехраната.
65
0
 
13
 
! Отговори
Потресен преди 3 месеца
Нееее! Старият рептил дойде на власт тук само, за да си върне имотите и да се понаграби малко, пък вие сега му ги взимате!
64
0
 
1
 
! Отговори
Мишо Бирата преди 3 месеца
До БИЗНЕСМЕН...И некой ден ти звъни на вратата висш офицер от първо и почваш да сереш на обратно.
63
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Новият ни цар ще е Борис Четвърти. Без цар няма да останем.
62
2
 
0
 
! Отговори
do 66 преди 3 месеца
daj smetka da ti pusna malko pomoshti, momko.....
61
0
 
1
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 3 месеца
До ggg нали нема да дойде да ти харчи от минималната? таа чуждата паница ше изгоди джигера на татарина. роба неще да е свободен човек, роба си му дай да се напраи на началник
60
4
 
1
 
! Отговори
БИЗНЕСМЕН преди 3 месеца
ВАСИЛЕ, позволявам си такова обръщение към теб. Просто ги питай тези, които те съдят и претърсват имотите ти, колко пари имат. Може и за за даплатитеи им да ги питаш. Аз не получавам нито заплати, нито пък пенсии. Просто защото не ми трябват пари. ИМАМ СИ ДОСТАТЪЧНО АКТИВИ. А и знам как се управляват подобни неща. За разлика от тези от БНБ0то им и КФН-то им. Съэвсем малко ми остава за да съм милионер в евра. А пък, в левчетата им съм отдавна. Да не говоря за стотинките им. На тези от БНБ.
59
1
 
2
 
! Отговори
читалище заря преди 3 месеца
До Анонименкой е батемберг, бонбандировач с кремвирш. събрали са ви само добронадеждни с килийно по милост
58
2
 
7
 
! Отговори
ggg преди 3 месеца
Дедо Мони ще затвори устата на всички , като дари всички имоти които получи на Държавата , с условие да не се ползват от хора заемащи държавни властови позиции, а само от нуждаещи се бедни хора и деца..........Само дето никога няма да стане. Всичко ще бде похарчено от дъщеря му и Муньос за алкохол и хазарт.
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ердоган ще извади ферман, че всичко е принадлежало на Султана и Ердоган е негов наследник. Ще трябва да делим.
56
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
До Последна новина по интересното е дали нападалите дръва още седат на кестенете по тротоарите, или тоя път международното положение не е попречило на сметоизвозването
55
0
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
До USA SUPER КИРО НОФ са чекаме да погнат показно некви джурмалисти и поддържащи дискусия и да обвинят великите сили, че са изхарчили парите за пенциите. виденов all over again. почне ли да зачестяват кеворкян, нойзи и карбонатски по сутрешните блокове, купувай сол и ориз на едро
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Симеончо го докараха ДС и той се помисли за повече от тях.
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мадридския крадец изсече горите които му върнаха по "грешка", а уж нямаше да има претенции към Родината си.
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дядп Мони отдавна похарчи тези парички на комар, как ще му ги вземат?