Даниел Смилов: Не може президентът да бъде атакуван със скрити заплахи

Изборът на Десислава Атанасова е вид грешка, смята той
26 яну 2024 02:00, Стела Стоянова
23
Даниел Смилов: Не може президентът да бъде атакуван със скрити заплахи
Снимка БГНЕС, архив

Аргументите на президента по отношение на конституционната процедура не са съвсем издържани, но не може президентът да бъде атакуван по такъв начин – с намеци за корупция, със скрити заплахи, че прокуратурата трябва да тръгне след него.

Това каза пред БНР политологът Даниел Смилов - програмен директор на Центъра за либерални стратегии, специалист по сравнително конституционно право. Изявленията на Делян Пеевски спрямо държавния глава той определи като "стил на политика, от който България трябва да се дистанцира много ясно".

"И дано да е само стил, а не реален опит да се използват лостове за решаване на политически въпроси. Президентът, крив или прав, има своите аргументи и срещу тези аргументи трябва да стоят политически аргументи, а не подобен род заплахи."

"Има политически аргументи поне срещу една от номинациите – на г-жа Атанасова. Там може да се спори дали човек с такъв тип профил е трябвало да се избере за Конституционния съд точно. КС е арбитър, който трябва да запазва независимост между различните политически и партийни играчи", коментира политилогът във връзка с избора на двама нови конституционни съдии.

Според него това внася известно напрежение, но е политически, а не конституционен аргумент.

"Нейният избор е вид грешка, но това не прави грешката конституционно недопустима."

Процедурното изискване е било изпълнено. Аргументите на различните партии са на масата. Няма липса на информация, която да прави този избор непрозрачен, смята Даниел Смилов.

Реакциите на адвокатски колегии от страната той си обяснява с притеснения за независимостта на човек, който е бил тясно ангажиран с партийна политика, но "с процедурни хватки този тип неща няма как да бъдат отстранени".

Преди клетвата прожекторите трябва да са насочени към действията на конституционните съдии. Президентът сам трябва да реши дали да присъства или не. Неговото присъствие не може да бъде реквизит на процедурата, която я прави валидна или не, изтъкна политологът в предаването "Преди всички".

"ГЕРБ виждат какви са рисковете от подобни номинации и ако действат рационално, би трябвало да си изведат поуки от това, което се случва в момента."

"Много е важно, че ДПС и ГЕРБ действат в ясна симбиоза. ДПС не променя толкова много уравнението. Дори техните гласове да не бяха необходими, техните интереси щяха да бъдат защитени", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
аууууу преди 2 месеца
Смилов,много си прав-право куме в очи-само явни заплахи са за президента !
16
2
 
1
 
! Отговори
sd преди 2 месеца
като гледам кои са против и вият на умряло, то аз подкрепям новите съдии!Против са вмирисания зелен чорап, копейките, курнелите, тошко - отровното ж у ж е, мумията и подобни на тях!
15
5
 
5
 
! Отговори
Чайка преди 2 месеца
Казват че след девети 44 година сме били окупирани.Чиста лъжа-руснаците минаха и продължиха до Берлин.Сега сме в лоша окупация-продажници и ДПС. Бог да пази България!!!
14
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единственото постижение на Радев е, че разчупи стереотипа и спряхме да слушаме новогодишната реч. Оказа ниско разряден мошеник използван от който свари за пари.
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе, въобще не е юрист Янаки Стоилов, общ работник от строеж е.
12
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кое е това охранено коммунистче на снимката?
11
15
 
10
 
! Отговори
Попов преди 3 месеца
Янаки Стоилов с какво е по юрист пт Десислава Атанасова?
10
1
 
15
 
! Отговори
М'глата преди 3 месеца
Изтрий си пяната от устата,в Хага не приемат хора с бяс!Не харесвам нито Радев...нито Борисов.. еле пък Пеевски.Не дишам нито *** нито Зеления шмъркан.Но...по голями русофили от Боко и Шиши- няма.Сети се за "Росенец" и Доган или за "Турски поток" и Тиквата.Не е трудно- напъни мозъче....
9
2
 
16
 
! Отговори
Кърджалия преди 3 месеца
До KIMBO.Я дай доказателства за всички тези твърдения!На един друг му снимаха чекмедже пълно с...знаем какво,снимали го гол в спалнята...и никой не се поинтересува кой така лесно влиза в охраняем обект,с пропусквателен режим,или коя е Мата Хари.В хотелска стая,може и да ти се случи,ама там....Ами милиони,дадени за озеленяване на фирма,за една незапочната магистрала,и с част от тези пари закупен имот в Гърция....да продължавам ли?Ами как философ по образование,взима милион и половина за Цанков .
8
9
 
3
 
! Отговори
ШЕНГЕН преди 3 месеца
Пътя на Копринката
7
0
 
4
 
! Отговори
Пътя на Копринката преди 3 месеца
Митничарооооо Сандуцин
6
17
 
9
 
! Отговори
KIMBO преди 3 месеца
Ами лошото на Радев е че служи на Путин и Русия прибира 5 милиона от контрабанда Пътя на Копринката и взима 15 000 лв заплата от бюджета.На бедна Заддунайска България!
5
9
 
26
 
! Отговори
Климбо преди 3 месеца
До 4.И какво лошо или осъдително видя в Президента? Или просто да си фъфлим опорните на Свинчо и Токвоний..най- големите айдуци!
4
4
 
28
 
! Отговори
анализатор преди 3 месеца
Разбира се,че Атанасова не отговаря на устловията за КС.Освен,че има диплома за юрист,тя не е упражнямала тази професия.Защо пенсионера Белозелков беше избран?Нима няма по-млади и знаещи за този пост?А за индивида ***-е-Ф-ски просто не ми се говори.Когато и да го вкарат в затвора,все ще е късно.Но той е емблема на другата бандитска организация-тази на фъфльото от Дръндар.
3
1
 
15
 
! Отговори
Жалко преди 3 месеца
У нас всичко е възможно.
2
4
 
19
 
! Отговори
Сатата НАТО преди 3 месеца
Никакъв преврат не е имало и никакво обвинение срещу Радев не е имало. Имаше обвинение срещу друг човек, което не се доказа, а самият автор на обвинението по-късно доброволно подаде оставка. Защото беше също толкова годен за поста си, колкото Атанасова сега е годна за конституционен съдия.
1
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато президентът бе атакуван със заповед на съда за държавна измяна и корупция, той извърши "юмручен преврат", платен от Божков със зловещия прякор "черепа". Хора като нето трябва да бъдат атакувани по всякакъв законен начин, до импийчмънт.