С какво САЩ могат да ударят Сирия? А какво ще използва Русия?

Едните ще пускат хубави, нови и "умни" ракети, другите ще ги свалят
12 апр 2018 21:08, Елка Василева
319
С какво САЩ могат да ударят Сирия? А какво ще използва Русия?
Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ обяви решимостта си да нанесе удар по Сирия. А с какво оръжие? И ако се стигне до отговор от страна на Русия, то с какво ще отговори тя? Върху това размишляват военни експерти, цитирани от руската телевизия "Царьград ТВ".

Доналд Тръмп в сряда публикува милитаристичен туит: "Русия обещава да сваля всякакви ракети, всички ракети, изстреляни по Сирия. Подготви се, Русия, защото те ще пристигат – хубави, нови и "умни". Вие не трябва да сте партньори с убиващото с газ животно, което убива своя народ и се наслаждава на това“, написа президентът на САЩ.

Ако Западът нанесе удар, то с какво? Ако Тръмп обещава просто „нови и умни“ ракети, то американското издание The National Interest вече разкри конкретните названия – това ще бъдат „Томахоук“ и AGM-86С.

Те в момента са на въоръжение на следните американски кораби близо до театъра на бойните действия: ракетните ескадрени миноносци УРО /управляемо ракетно оръжие/ клас „Арли Бърк“ – „Доналд Кук" (DDG-75) и „Карни“ (DDG-64), атомните подводници „Джорджия“ (SSGN 729) клас „Охайо“ и „Джон Уорнър“ (SSN-785) клас „Вирджиния“.

Освен това по данни на пресата близо до театъра на бойните действия се намират десантният хеликоптероносач клас „Иво Джима“ „Триполи“ (LPH-10), а също така френската фрегата D650.

С какво възнамеряват да стрелят

Какво представляват основните ударни инструменти на тази групировки – многоцелевите крилати ракети за универсално базиране „Томахоук“ и крилатата ракета с въздушно изстрелване AGM-86?

Още по темата

И двете са доста стари, разработването им започва още през 70-те години. Въпреки това са добри ракети, при това те неведнъж са модернизирани.

Основната е, разбира се, „Томахоук“. На първо място тя е универсална, докато за изстрелването на AGM-86 е приспособен единствено стратегическият бомбардировач В-52, а на второ място те са многобройни и добре отработени.

Основната особеност на тази ракета е възможността да извършва полет на пределно малки височини със следване на релефа на местността. Към достойнствата ѝ се отнася високата точност, доброто ниво на маскировка срещу инфрачервено, радио и визуално откриване, както и значителният обхват на действие – до 2500 км.

Недостатъците ѝ, впрочем също са сериозни – особено с настоящите руски средства за радиоелектронна борба: уязвимост на радиовисотомера към радарно заглушаване, малка скорост на полета – дозвукова, относително голяма забележимост за средствата за ПРО.

Тези ракети не е трудно да бъдат свалени, което го направи дори Югославия, или да бъдат отклонени, както демонстрира последният удар по Сирия, когато целта достигнаха не повече от половината изстреляни ракети, а реални щети нанесоха едва една пета от тях, пише руската телевизия, цитирана от „Фокус“.

Що се отнася до AGM-86C CALCM, то обхватът ѝ е 200-400 км, скоростта е също дозвукова, мощността и е до 1,5 тона тротил (според модификацията). Хубава ракета, мощна, но да кажем просто, че не е най-силния съперник за руската С-400 с нейния обхват за откриване на цели от 600 км и граници на зоната за прикритие от 400 км.

Системите за радиоелектронна борба на Русия дават малки шансове на американските ракети – всички помнят как онзи прословут ескадрен миноносец „Доналд Кук“ бе заслепен, оглушен и приведен в неуправляемо състояние чрез Л-175В „Хибин“, напълно заглушил през 2014 г. електронната активност на американския кораб. От тогава този комплекс, както бе обявено е допълнително модернизиран и възможностите му са се повишили.

А и „Хибин“ е малогабаритен комплекс, за самолети. А в Сирия, както се съобщава, е разгърнат и комплексът за радиоелектронна борба „Красуха-4“. Характеристиките му са засекретени, но казват, че са в пъти по-големи отколкото на „Хибин“.

Самолети и прочее дреболии

Освен това в медиите се твърди, че в удара могат да бъдат задействани ударни самолети на западната коалиция.

Засега самолетоносачните групи на САЩ не трябва да се броят. Съобщава се единствено, че от САЩ към Средиземно море се движи ударна група начело със самолетоносача „Хари Труман“. Той ще достигне до театъра на бойни действия най-много след 10 дни. А тогава или всичко ще бъде решено, или тази самолетоносачна ударна група ще изиграе същата роля като другите самолетоносачни ударни групи, приближавали Северна Корея – поперчиха се, сплашваха, проведоха учения и тихо се разпръснаха в Тихия океан.

Но при удара могат да бъдат задействани и американски и британски (ако последните се решат на това) самолети. Но техните характеристики са известни, особено в сравнение с руските самолети. Описани са редица случаи, когато най-новите прехвалени Ф-22 и Ф-35 предпочитат да бягат при приближаване на руския Су-34. Не са страшен противник и за батареите за ПРО С-400 и дори С-300.

Не, никой не спори - средствата за ПРО си имат своите ограничения. На първо място, така да се каже, количествени: срещу масивна атака от голям брой крилати ракети те не могат да устоят. Просто ще бъдат потопени от числено превъзходство.

Но кой казва, че руските военни ще чакат да бъдат смазани от числено превъзходство? Началникът на Генералния щаб генерал Герасимов не каза напразно, че ще се свалят не само ракети, но и техните носители. Какъв е смисълът да чакаш, докато ескадреният миноносец презарежда своите пускови установки, когато две ракети „Оникс“ или един „Калибър“ стигат, за да спасиш екипажа му от тази работа? А нали има и самолети, които могат да се снабдят с противокорабни ракети Х-35. С тях всичко, което е до 5000 тона водоизместимост, надеждно ще се премести на дъното на морето.

Но самолетите биват снабдявани обикновено с две ракети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още по темата: оръжиеСАЩРусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** с троловете ви. Ако се сбият, все дни го изкарвате, че едните ще уплашат другите и всичко ще свърши. Няма да свърши. И от двете страни и а откачалници, който са готови да дадат и последните ия си човек, за да спечелят всеки един конфликт.Резултатът - кръв и мизерия. Единствената полза ще е , за някое 69 годишно пипер, което не е работело и ден през живота си, да се бие в гърдите, че подписал морен договор, за конфликт започнат от него. Без значение американско или руско.
194
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е толкова cpaна държава че на никого от нормалните държави не му пука за нея. Нейната територия ще стане само пространство за развитието на великата империя Китай.
193
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говорите го, че все ендинда ще се стрелят помежду си. Ще мярата ръкети по нещастни сирийци, на които хич не им пука, дали ракетата летяла с 230 или с 300 метра на секунда и длаи идвала от 400 или 600 километра.Ама всичко за доброто на сирийския народ, нали ?
192
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците не поеха 59 томахавки, въпреки, че толкова бяха изстреляни. Сирийците поеха 23, а останалите до 59(сметни си ги сам) се загубиха в мъглата... ;))) Освен това от летището няколко часа след удара пак излитаха самолети и нанасяха удари ;))) Дори полосата беше цяла ;))) Сега да видим новите, умни и красиви какво ще направят... Чакам мача да почне ;)))
191
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колото и войска да имат американците в региона, Русия ЦЯЛАТА е в региона. както и Китай, а той ще довърши това, което Русия е започнала с удоволствие. Защото знае, че след като Москва падне следва Пекин. САЩ са страхотни в умението си да обединяват хората ;))). Авионосните групи и като цяло надводните кораби са силно безполезни в един съвременен сериозен конфликт. Особено при наличие на хиперзвукови атмосферни оръжия. Като тея в южния военен окръг. Наистина трябва да си измия зъбите ;)))))
190
6
 
8
 
! Отговори
123 преди 6 години
Натовците имат много войска в региона. Ако се стигне до голям конфликт самолетите и корабите им ще се редят на опашка да се пробват срещу малкото цели на противниците им.
189
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 246Много филми си гледал :) Сега си измий зъбките и по леглата :)))Видяхме ги руснаците как поеха 59 томахавки и квичаха на умряло :) С кого точно ще се бие с Русия? С целия свят ли? :))))))) С жалката си икономика не може и две една седмица да издържи на война. *** :)
188
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При един евентуален конфликт ВСИЧКИ бази на НАТО в Европа, Африка, Азия и из моретата около Евразия ще бъдат сринати в рамките на 2 часа. Това ще е само за да могат руснаците да си подсигурят гърба. След това авионосните групи на американците стават безполезни. Тоест, войната ще се води само с междукнтинентални оръжия. При такава война от единствено значение е концентрацията на инфраструктурата. На американците е силно концентрирана, а на руснаците доста децентрализирана... Трудно ще е...
187
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както винаги каквото и да решат американците жалките руснаци ще стоят и ще наблюдават в ъгъла като бити *** :) Колкото нещо направиха при предходните томахавки, колкото нещо направиха при многобройните бомбардировки на Израел :) Руската кочиина е толкова жалка и смешна, че няма накъде :)))) А гаврата с тях продължава :)
186
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Възожностите на Красуха не с в пъти по - големи от тези на Хибини. Те са с различни възможности. Хибини е лека система за защита на сам0олета от ракети, с малка мощност и малки възможности. Красуха е доста голям и мощен наземен комплекс. С много възможности, повечето от които неизвестни. Нека не забравяме, че иранците ПРИЗЕМИХА единия американски безпилотник със подобна система, произведена 1968 година...
185
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Томахок не е ракета с универсално базиране. Ако е то значи че нарушава договора за ракетите със среден и малък обсег. Това е първата заблязана неточност в статията.
184
32
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям бой ще ядат ушанките.
183
11
 
15
 
! Отговори
До 777 преди 6 години
Германия си прибира златото по график и намалява външния си дълг.Това правеше и България при Костов , но от лакомия си докарахте рускофиля.30 процента от родната икономика е в руски ръце.А разликата между вноса и износа е в хиляди процента за Русия.Само Лукойл се води на загуба от 2003 до днес.Това са поне 6 милярда лева ограбени от нас.А от Белене и Козлодуй да не говориме.Само от БТК ни взеха два милярда долара.Но Костов бил виновен , ако че продаде само губещи предприятия с дългове безкрай.
182
19
 
17
 
! Отговори
Крепостни до смърт преди 6 години
Русофила роден , пак се размечта на празен стомах.За него мизерията е добра щом Путин я налага.Той сега ги калява , че утре и без огризки ще останат.Путин е духовен лидер и затова учи народа си да живее без материални изкушения.Скоро и от храната ще ги отучи и само от слънцето ще ядат.Това е грижа за народа по руски , а не някакви си ми немци дето милионери ставали сега.Путин е бъдещето на гладния руснак и слънцето ще го засити или
181
12
 
10
 
! Отговори
Ами ако преди 6 години
Всички съветски постижения в космоса са дело на немски учени пленени през ВСВ.Американските също , но вие си ги мерете.Германия задмина Китай по положително търговско салдо за трета година , а вече всеки четиредесети германец е милионер(рекорд за цял свят) , това постигнаха те след обединението.А със бежанците си решиха и демографската криза.И за да сте наясно и след големия бежански поток в Германия мигрантите(дори турските) са 4,6 процента от населението.В бяла Русия са 24% от населението.
180
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 6 години
До Анонимен 225:Моля дефинирай - ''частна компания като SpaceX има повече успешни космически мисии за година от колкото роскосмос за последните 10г.'' Успешни кос. мисии имаш предвид изведени спътници, полезен товар за МКС, астронавти от и за МКС... ? Кое по-точно имаше предив под ''успешни имсии'' .. ?? Ще ми обясниш ли ??
179
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 6 години
До Анонимен 225:И кога Space_X ще изведат астронавти до МКС.. ? Прогнози ? САЩ са супер сила също, никой не го отрича, но те са с такъв статут заради след-военното устройство на света...Петро-долара т.н., цял свят работи за сащ във финансов аспект...Отделно света им даде и повече от 20 трилиона в заеми през последните 30 години. кога възнамеряват да ги върнат.. ?? Защо не позволяват одит на ''Форт Нокс'' и златният резерв..? Германия си искаше златото, но 'партньорите' и отвъд океана мълчат..!
178
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До гостгост 228:Май не споменах че първата човешка машина приземила се на планета от слънчевата система ( Венера ), е руска проба... Първият изкуствен спътник е Руски.. ??Русия имаше собствена космическа станция, има 7 'първи' постижения в космоса... Сори ама си подхванал обречен спор... Още чакам отговор КОГА НАСА ще си извеждат астронавтите сами, това важи и за Г-20.. ! #КОГА .. ?? забележки ?????
177
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 6 години
До Анонимен 228:НАСА докога ще разчитат на Роскосмос да им извежда астронавтите.. Докога :) ?? Я виж в момента КОЯ нация е единствената извършваща човешки полети, как се качват астронавтите на САщ... ? :) И за домашно на соросоид4етата: Как е името на първият човек в Космоса.. ;) ?
176
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 6 години
До Анонимен 222: Във фаш. Германия също ( докъм 1944-та..поне ) е процъфтявал мита че Руските оръжия 'не стават'...Във Виетнам също стана ясно че Руската техника ''не работи''... Повече от ясно е нали.. ?