Договориха се: Без ядрено оръжие на Корейския полустров!

Лидерите на двете Кореи подписаха декларация
Обновена: 27 апр 2018 17:07 | 27 апр 2018 13:07, Елка Василева
80
Договориха се: Без ядрено оръжие на Корейския полустров!
Ким Чен Ун и Мун Дже Ин. Снимка: Reuters

Лидерът на КНДР Ким Чен Ун и президентът на Южна Корея Мун Дже Ин подписаха декларация, в която обявиха началото на ера на мир и пълната денуклеаризация на Корейския полуостров.

На първата си срещата на върха двете страни декларираха, че ще се стремят към споразумение за "траен" и "солиден" мир на полуострова.

Съвместната декларация включва също обещания за съкращаване на въоръженията, прекратяване на "враждебните действия", превръщането в "зона на мира" на силно укрепената граница между Севера и Юга и за стремеж към многостранни разговори с други страни, сред които Съединените щати.

Ким Чен Ун стана първият севернокорейски лидер, който премина демаркационната линия и стъпи на територията на Южна Корея в пограничния пункт Панминджон.

Още по темата

Стискайки ръката на южнокорейския президент, той нарече тази среща начало на новата история.

За първи път след края на войната от 1953 г. ръководител на комунистическия Север пристига в Южна Корея.

Срещата на Ким Чен Ун и Мун Дже Ин е кулминацията на процеса на постепенно затопляне на отношенията между Сеул и Пхенян, започнал преди няколко месеца. Предполага се, че тя ще подготви почвата за предстоящите преговори между САЩ и КНДР.

Мнозина анализатори обаче остават скептични по отношение на искреността на неотдавнашните изявления на Севера за отказ от ядреното оръжие.

Пхенян обяви миналата седмица, че прекратява ядрените изпитания и изстрелването на междуконтинентални балистични ракети, както и че закрива ядрения полигон в северната част на страната.

Ким Чен Ун каза, че на Северна Корея вече не са й нужни такива изпитания, тъй като страната е приключила създаването на ядрено оръжие. Изпитанията се замразяват с цел обезпечаване на икономически ръст и мир на Корейския полуостров, заяви той.

На церемонията по откриването на Олимпиадата в Пьончанг, Южна Корея спортистите от двете Кореи излязоха като един отбор със знаме, на което беше изобразен „обединеният“ Корейски полуостров на бял фон.

През март президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви неочаквано за всички, че е приел предложението на Пхенян за преки преговори. Досега нито един действащ американски президент не се е срещал със севернокорейски лидер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким натри наглите *** носове. Мнооооого унизително! Вече като видя американец се подхилквам. Жалка работа.
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким много ми прилича на Сергей Станишев. Само оня да качи още 5-6 кила и ще са като две капки червена боза.
51
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Погледнете снимката. Единият е върховен вожд-фараон на убийците на индианци и е 120 кила. Назначен от Путин. Купил си млада съпруга щото е богат и безскрупулен. Другият е законно избран президент на една бедна, но свободна на страна и е на половината му тегло. Това се нарича цивилизационна разлика.
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
къв е тоя фейк бе? Жълтото прасе да се откаже от ракетите? алоу корабчета плуват ли тука?
49
3
 
9
 
! Отговори
боНба преди 6 години
Всички държави по света трябва да имат ядрено оръжие, за да има мир и да не идва някой да ги "освобождава", или да им сервира "демокрация".
48
3
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Изглежда че Ун не е толкова луд и глу.пав. Това неговото не си беше живот.Закакво ти е такава власт без пълноценен живот в страна изпълнена с бедност. Това което смятам че ще стане е, да убедени двете Кореи и да се оттегли с милярдите си ,и да си живее живота си охолно и спокойно.Така хем ще спечели симпатиите на целия свят ,хем ще превърне Севера в икономическа сила.Аз лично, на негово място това бих направил!
47
3
 
1
 
! Отговори
КИМ преди 6 години
След мен е Путин и разпутица..
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Погледнете снимката. Единият е върховен вожд-фараон на умиращи от глад и е 120 кила. Другият е законно избран президент на една от най-развитите страни на планетата и е на половината му тегло. Това се нарича цивилизационна разлика.
45
6
 
7
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 6 години
Ким даде пример на света как се мачкат пиндостански канчета и как се наритват говежди ***. АХАХАХАХАХА
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя Ким е трето поколение потомствен комунист и на човек не прилича вече. И нашенските комунисти трето поколение са подобни ***.
43
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говедария беше унижена от малките жълти човечета.
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано някой ден и бедна и поробена България да се отърве от тумора на комунизма и комунистическото съветско робство.
41
7
 
5
 
! Отговори
ОРГАЗЪЪЪМ преди 6 години
"Великите" Сажд в краката на малкия Ким!АХАХАХАХАХАХА!НЕМА ТАКЪВ КЕФ!
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не бързайте да ги обединявате кореите. Всеизвестно е, че Ким е с психични отклонения и не се знае утре какво ще му хрумне. А и да иска, едно такова обединение между една от най-развитите и една от най-изостаналите страни не ства за ден или година.
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ИРАН Е НА ЕДНА ПЛЮНКА ЖИВОТ!!!"Що не ходиш да ги наплюеш тогава?
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що ли ми се струва, че омиротворителите отвъд океана няма да им се понрави това обединение и в скоро време ще скрои шапка на една от двете Кореи?
37
4
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Северно Корейските инженери установиха че "Атомните" им бомби, които представляват Буре пълно с уранова руда и по средата 2 пръчки динамит,нямат необходимия потенциал да унищожат САЩ и ЮК .В следствие на това другаря Ун затваря Ядрената си програма и праща всичките учени работили по програмата, да копаят уран в мините!
36
4
 
11
 
! Отговори
Заключение преди 6 години
Явно трябваше Северна Корея да създаде атомно оръжие и да заплаши Сащ за да клекнат наглите говедари. Дано не е някаква уловка, щото те са подли, но и другарят Ким Чен Ун не е вчерашен. Победа за Корея, нормалните хора и човечеството. Говедарите разбират само от езика на грубата сила. С бухалката по главата. МЛАТИИИИИИ!
35
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още един сателит на руската империя на злото е на път да изчезне. Русия е сама!
34
1
 
6
 
! Отговори
12345 преди 6 години
Не знам на какво е способно руското ПВО, но напоследък да си чул за руски въздушни удари?