България влиза в чакалнята на еврозоната до една година

До дни България ще подаде искане за задълбочено сътрудничество с ЕЦБ
Обновена: 13 юли 2018 07:31 | 12 юли 2018 21:50, Екип на Investor.bg
133
България влиза в чакалнята на еврозоната до една година
Снимка: pixabay.com

Финансовите министри на страните от еврозоната обявиха готовност за приемането на България в механизма ERM II, т. нар. чакалня на общата валута след около година.

В изявление на Съвета на ЕС се отбелязва, че оценката ще бъде извършена от Европейската централна банка (ЕЦБ). Изявлението е разпространено съвместно с Европейската комисия, българското министерство на финансите и Българската народна банка.

"Приветстваме намерението на българските власти да предприемат необходимите стъпки за присъединяване към механизма ЕРМ II", се посочва в текста. Страната ни приема задължения в области на политиката, които са особено важни за плавния преход. Очаква се по отношение на банковия надзор нашата страна да изпрати искане за пристъпване към тясно сътрудничество с ЕЦБ по съществуващите процедури, както и да предприеме необходимата подготовка, включително оценка от ЕЦБ.

От писмото на страната ни, което е било изпратено на 29 юни от финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев, става ясно, че страната ни ще подаде заявката за банковия съюз в първия работен ден след положителен знак от страна на европейските власти. Това означава, че вероятно още утре властите в България ще подадат официалното искане в ЕЦБ.

В писмото си България се ангажира със седем конкретни ангажимента - влизане в Банковия съюз, засилване на банковия надзор, на макропруденциалния надзор, на небанковия финансов сектор, на борбата с прането на пари, на управлението на държавните предприятия и уреждането на проблемите с несъстоятелността. С документа страната ни настоява да влезе в ERMII до юли 2019 г.

Въпреки че днес не бе поет ангажимент за конкретна дата, ЕК посочи, че процесът би следвало да отнеме около година. Крайното решение за банковия съюз ще се вземе от ЕЦБ, а за ERMII - от държавите в Еврогрупата, Дания и ЕЦБ, при положително становище на ЕК.

България ще насочи усилия към укрепването на институциите, устойчивостта на финансовия сектор, повишаване на ефективността на икономическите структури.

ЕК и ЕЦБ ще наблюдават приложението на тези ангажименти и когато установят изпълнението им, ще бъде взето решение за присъединяване на нашата страна към чакалнята на еврото. Решението ще се основава на оценката на ЕЦБ, изготвена по правната рамка.

Това означава България да се присъедини едновременно към чакалнята и към банковия съюз. Може да се очаква ЕЦБ да изготви оценката си в срок около година след получаването на официалното искане на България за задълбочено сътрудничество с банката. Това може да се възприема за началната дата на сътрудничеството и прилагането на последвалите препоръки.

"Призоваваме българските власти да приложат задълбочените реформи, залегнали в механизма за сътрудничество и проверка, заради важността им за стабилността и целостта на финансовата система", се посочва в изявлението. Занапред ще прилагаме сходни изисквания към държавите в ЕС, които искат да пристъпят в чакалнята на еврото, на основата на еднаквото отношение, се допълва в текста.

Междувременно на пресконференция директорът на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг заяви, че се очаква незабавно, до дни, България да подаде искане за задълбочено сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ), предава БТА.

Той отбеляза, че на основата на това сътрудничество след около година ЕЦБ ще изготви оценка, която - ако е положителна - отваря вратата на нашата страна към чакалнята на еврозоната. Срокът може да бъде по-дълъг от една година до оценката, ако има забавяне в изпълнението на някои препоръки на ЕЦБ, но целта ни не е срокът, а достиженията, коментира Реглинг.

Няма условие или официално изискване механизмът на Европейската комисия за сътрудничество и проверка да бъде прекратен, за да може България да влезе в чакалнята на еврозоната, поясни в отговор на въпрос зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. По неговите думи влизането в чакалнята, а впоследствие и в еврозоната, е добър сигнал за инвеститорите, подобрява икономическия растеж, води до по-високи правни стандарти в страната.

Одобрихме стратегията на България да влезе и в банковия съюз, и в чакалнята. Ясно е, че България иска да напредне към еврозоната. Вярвам, че срокът за влизане в чакалнята след една година е реалистичен. Пътят може да изглежда труден и трънлив, но води към по-добро, коментира Домбровскис.

Еврогрупата единодушно подкрепи изразените намерения на България в областта на банковия надзор, финансовия сектор и качеството на институциите и управлението, съобщи пресцентърът на министерството на финансите.

Еврогрупата заяви, че конструктивните дискусии през последните няколко месеца относно пътната карта за присъединяването на българския лев към ERM II днес доведоха до успешен резултат, допълват от ведомството на Владислав Горанов.

Четете още новини в Investor.bg


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
3
 
5
 
! Отговори
УБИИЦИ преди 8 месеца
БОЙКО БОРИСОВ И НЕГОВАТА ПАРТИЯ ГРОБ,УМИШЛЕНО ЗАКОПАВАТ БЪЛГАРИЯ---ТОЗИ ИНДИВИТ Е НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ,НО С *** КАТО НЕГО НЕ СЕ СПОРИ А СЕ.....
106
5
 
13
 
! Отговори
SHEFA преди 8 месеца
НЕ СИ ДАВАМ БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ-ЦЕНЕТЕ ТОВА КОЕТО ИМАТЕ
-БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ Е ЗНАК КОЙТО ПОКАЗВА ЧЕ ИМА ТАКАВА ДЪРЖАВА.
105
2
 
7
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 8 месеца
като чете статията човек ще си помисли, че в еврозоната няма никаква корупция, няма никакви фалити, икономиката е в перфектно състояние и хората живеят в благоденствиe...ето затова наричат Европа лицемерна и с двоен стандарт...
104
1
 
4
 
! Отговори
dsadssda преди 8 месеца
Философи, вие и сега сте в еврозоната, просто не ви стига, да го разберете....
103
2
 
5
 
! Отговори
файда за нас няма преди 8 месеца
файда само за играчите,за масата от народа лева е най-добре.
102
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 107

Ами отиваш в еврозоната. Дано да имаш късмет да печелиш достатъчно, че да прокопсаш.
101
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво ме грее мене еврозоната ? Тая година взимам немски паспорт.
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 79
И ти като че ли си най - добрия пример.
99
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво да коментирам, мен някой пита ли ме дали искам да влизам в еврозоната , просто ми го сервира. Аз преди време си казах мнението, всички реват че сме най - бедната държава пък ще приемаме еврото, де е Киро - на кирия. Тук нещата винаги се правят механично, без особена мисъл. Само далаверата за някои хора ще е по - голяма, но като цяло ще стане по - кофти, защото икономиката ни все още в по - голямата си част сива и крадлива, никой няма да инвестира тук дори и с евро.
98
2
 
16
 
! Отговори
Ам,ам преди 8 месеца
Това евро го искат политиците. Да приберат парите на хората, а и така ще идват пари от Европа в евро. Всъщност 2020 фондовете спират и трябва нова делавра. Голям удар. Иначе те за това инвеститорите си тръгват, защото нямаме евро:-)
97
1
 
11
 
! Отговори
Burzum преди 8 месеца
Ша ни купят колело... ама друг път!
96
0
 
5
 
! Отговори
Тръба преди 8 месеца
“Остана една барака да измажем.“
95
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Шенгеня го чакаме 10 г. Еврото ще го чакаме 100 г.
Будалкат ни!
94
5
 
16
 
! Отговори
Fck преди 8 месеца
Не им ща тъпото евро. Да си го навират в.. Еврейци. Искат да направят нарочно единна парична единица по лесно се контролира и срива..а сривовете Еврейците ги обичат така правят пачки. Швейцария що не я накарат да си смени валутата бе????
93
0
 
24
 
! Отговори
Дзъ преди 8 месеца
Това заглавие го чета пета година .... има и още едно подобно Край на визите за българи за САЩ...
92
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Голямо прекарване ще бъде. чехите и унгарците толкова ли са прости, че не въвеждат еврото???
91
11
 
5
 
! Отговори
от сиднейАвстралия преди 8 месеца
Извинете но... в доларЕ съм. 6 цифрени. На година. И живея срещу Операта на 2км след Харбър Бридж првди милитари роуд
90
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И с евро и без евро, Русия ще си остане суровинен заден двор на България.
89
16
 
13
 
! Отговори
пророк преди 8 месеца
Вие да не мислите, че като влезем в евро зоната и за 2 левчета някой ще ви даде 1 евро. то работата не става така, първо ще трябва да излезем от валутният борд, който е този, дето прави 2 левчета да са 1 евро, след което лева на свободният пазар без борд за 1 ден ще стане 100 000 000 лева за 1 евро и тогава ще обменим левовата парична маса в евро. фокус-бокус-бокотокус-горококус.
88
6
 
11
 
! Отговори
До 91 преди 8 месеца
Ами то баце ние и сега сме на евро, само дето ни цакат курс лев-евро, инак е фиксиран. Така че по убо напрао с еврака и стига сме харчили да печатаме наши хартийки след като сме вързани за еврото така или иначе. Пък за хората пътуващи в чужбина често ще е огромно облекчение. Аз съм за с двете ръце.