Порожанов на среща с веригите: Не вдигайте цената на хляба!

Обещали му да го продават без надценка за печалба
Обновена: 19 сеп 2018 13:17 | 19 сеп 2018 09:00,
150
Порожанов на среща с веригите: Не вдигайте цената на хляба!
Снимка: архив Reuters

Имам срещи с големите търговски вериги и това, което получавам като уверения до момента е, че хлябът, който се продава, няма да има надценка за печалба, калкулирана в цената му, а само надценка, която да покрива праг и разходите. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов.

Той обясни, че самите вериги са регулатори на бранша. Идеята му е да се направи обща среща за пазарния сектор и с премиера.

Порожанов обясни, че основната предпоставка е нарастването на цената на пшеницата, която е скочила с близо 18-20% от 290 лв. в началото на сезона до 350 лв. за тон.

"Има много сив сектор в производството на хляба, който работи без да плаща ДДС", допълни министърът пред Нова тв.

Ако се намали ставката, това би дало възможност този сив сектор да излезе на светло, коментира Порожанов и даде да се разбере, че той е за намаляването на ДДС-то на храни от първа необходимост.

Още по темата

"В повечето страни има 2 или 3 ставки за различните продукти, но по отношение на ДДС-то у нас решението е на Министерството на финансите, то трябва да направи оценка", допълни министърът.

Той увери, че оградата с Румъния е достатъчно надеждна, за да спре движението на животни, включително на диви прасета, към България, и то в точния момент.

"В Румъния на километър от Силистра вече има заболели прасета, там болестта много бързо се придвижи от северната граница", коментира още Порожанов.

По искане на индустриалните ферми ще създадем пръстен около тях, за да няма и домашни прасета, защото заразяването им би създало проблеми, обясни министърът.

Фермата в Болярово не отговаря на изискванията за животновъден обект и най-вероятно ще им бъде отнет статута, предположи Порожанов. От петък насам там са умрели 11 животни, вече са взети проби, но са необходими кръвни такива от цялото стадо.

"Там са събрани хора, които объркаха тази жена. Нейното поведение би блокирало вдигането на забраната като цяло в тези 7 общини", допълни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
11
 
4
 
! Отговори
до бай Тошо преди 5 години
Бай Тошо, Дънди прешъс не може да добие за година злато на стойност 1 милиард.Капацитета на рудника е 2.2млн.тона руда годишно при съдържание на злато 5.36гр на тон.Смятай ако можеш, но знам, че не можеш.Пиша ти защото съм от Средногорието и знам кое как е в Дънди, а там 650лв взима някоя чистачка, която чисти административната сграда.Аз работя в Аурубис, където заплатите са много над средната за страната и пак сме доста назад от Дънди.И да ти кажа концесионната такса вече е 4%.
75
1
 
33
 
! Отговори
бай Тошо преди 5 години
А като нямаше ток защо спряхте АЕЦ Козлодуй? защо Пръмова договори с Брюксел да спрете АЕЦа а френската банка Пари Ба инвестира 4 милиарда в АЕЦ в Румъния в Черна Вода и сега еврпатлантичката Кунева-Пръмова е член на управителния съвет на Пари Ба с астрономическа заплата а вие броите стотинките за хляб, какво остава да има и за банани?
74
4
 
19
 
! Отговори
Фармацевт преди 5 години
Абе , тоя *** министъра нормален ли, бе. *** социалистическите методи. 1 как така, той ще се меси в работата на частно предприятие 2 къв е тоя, че да ми казва, на ква цена да продавам - вече има свободно ценообразуване 3 как ще забранява да има наддденка, бе. Всяка фирма работи с цел печалба. Тва да не е благотворително дружество. 4 Тва все едно аз в аптеката да махна надденките на лекарствата, за да могат хората да си ги купуват. Проблемът е в доходите, не в цената.
73
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Започнат ли политиците с "призивите" знаете какво следва.Спомняте си ОНЯ със "За Бога братя, не купувайте.", НАЛИ?!Знаете какво стана после.......
72
15
 
3
 
! Отговори
до бай Тошо преди 5 години
Бай Тошо, спряхме АЕЦ-а и пак има ток, а по твое време имаше АЕЦ *** нямаше ток.България не помни такава некадърност като твоята.
71
4
 
19
 
! Отговори
бай Тошо преди 5 години
А кой е управителят на "Дънди прешъс" които изнасят всяка година от България злато за 1 милиард долара а плащат само 1% на държавата и дават заплати по 650 лева на работниците? С 650 лева кое първо - банани или хляб?
70
7
 
4
 
! Отговори
до бай Тошо преди 5 години
Тошо, управител на американските централи е Инна Радионовна.Сети се колко са американски.Знам, че не можеш, но все пак опитай.
69
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червените комунистически олигарски искат да правят печалби, а трябва да изгоним червените разбойници и да ни дойдат честни капиталистически търговци които работят без печалба!
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 75Добре де, добре, права си за всичко, извинявай, изглежда съм сбъркал, че взех отношение по нещо което не разбирам.
67
1
 
10
 
! Отговори
13 преди 5 години
Само ми е чудно кой работи без печалба? Пак хвърляте прах в очите на хората.
66
4
 
16
 
! Отговори
бай Тошо преди 5 години
Яжте сега банани и живейте в демократичния Рай. И купувайте скъпо американски ток от американските централи които дадохте на безценица а спряхте АЕЦа защото така ви наредиха от Брюксел.
65
6
 
9
 
! Отговори
до бай Тошо преди 5 години
Тошо, на цената на бананите, никой не обръща внимание.Банани под път и над път.Ти беше толкова смотан, че едни банани не можеше да осигуриш.То за хляб чакахме по опашки, ти за банани говориш.Пържи си се в Ада задето скри Чернобил и не тормози повече народа с глупостите си.Сбогом, неграмотен ***!
64
0
 
2
 
! Отговори
Rom elia преди 5 години
Nestastnite bulgari.....ooooo....proizveli samo 4 897 657 900 800 bg jitni culturi tasi godina.....ooooo...i ....oriz 68 976 544 samo....a kartofi 345 234 876 987....zaeshko meso 345 231 667....pileshko meso 765 879 765, teleshko meso 342 786 555 787, grah 456 987 453 765, bob 3 456 789 876 544, luk 231 765 345 987 789, oves 234 987 456 poneje sa im malko magaretata i konete....ima i drugi pera, ama e vreme za pauza....*chislata sa bez dds...total ima drug balance...
63
1
 
13
 
! Отговори
до 75 преди 5 години
Пиша ти, за да ти кажа, че си просто един обикновен ЛЪЖЕЦ.В Китай управлява комунистическата партия, но икономическия модел е западен.В случай, че не си лъжец, то със сигурност си *** и не е редно да взимаш отношение по такива въпроси.
62
4
 
18
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Порожанов,имаше един премиер навремето,който казваше:''За бога братя не купувайте!''когато започнаха да се вдигат цените в началото на демокрацията.Та и ти си същия модел.Има ли капитализъм,значи има свободни цени.Ако си държавник,ще пуснеш по-ниска цена от веригите и те сами ще свалят цените.Нали има държавен резерв?Това не ти е социализма!Ама какво ли пиша,чист социализъм си е нищо не се е сменило и така сте си свикнали!Монопола е частен,а беше държавен преди 1989.Същите сте на власт-комунист
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От хляб се пълнее много. Спрях да ям хляб и отслабнах.
60
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на журналята. Пак трият коментари.Не ви е удобно някой да каже как простака от Банкя обеснява, че сме супер а в същото време Порожанов се опитва да спаси цената на хляба. Е това ако е нормална държава....Догодина може да стигнем и Венецуела.
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБладоаря, че повдигна нивото ми с цитати от Дън Сяо Пин, но така и не можах да разбера какво общо има това с темата, или искаш да покажеш колко ти е високо нивото, явно добре си запозната с Дъм Сяо Пин и китайската социалистическа система. Но уви, за съжаление аз не се интересувам от това и почти нищо не знам за Дъм Сяо Пин. Но може да продължаваш да ръсиш бисерите си, хората ще видят какво високо ниво имаш.
58
0
 
8
 
! Отговори
ррррррррррррр преди 5 години
Ха, ха! Този измисления заслужава един колец от тези по 3,20 там дето слънце не огрява! Твърде много му се събраха гафовете! Беше му лесно като шеф на фонд "земеделие", само гепеше и нищо, а сега трябва да носи и отговорност, аре чиба!
57
1
 
3
 
! Отговори
Vazad преди 5 години
Porojanov ami orajeinite, hazartnite, bankovite, obustarskite, tekstilnite, zaharnite, cementovite, gipsovite, jelezarskite, kamennite, rozovite, slanchogledovite, tutunevite, alkoholnite, zabolekarskite, turisticheskite, religioznite, mediinite bg firmi zasto da ne sprat da rabotiat i te s pechalbi za Panama? Nali saedinenieto vi pravi silata v rebegeto?! Nali vse iskate da ste solidarni, edinni, zaedno, raka v raka...az sam Paris, az sam Krim, az sam Istambul, Az sam NorthCarolina...