Швеция разочарована за F-16: Предложихме ви 10 нови Gripen-a

България се отказа едностранно от сделката
Обновена: 23 дек 2018 09:33 | 23 дек 2018 09:00, Нели Христова
1340
Швеция разочарована за F-16: Предложихме ви 10 нови Gripen-a
Снимка: Reuters

Швеция е разочарована от решението на България да се откаже от закупуването на самолетите Gripen.

В петък вечерта Министерството на отбраната обяви, че ще иска мандат от правителството и Народното събрание за преговори със САЩ за закупуване на изтребители F-16.

Още по темата

"С голямо разочарование и тревога научихме за намерението на българското Министерство на отбраната едностранно да прекрати преговорния процес с Швеция за закупуване на изтребители", бе позицията на страната по въпроса.

Позицията на Швеция е подписана от Йоаким Валин, директор "Експорт и международни отношения" на шведската агенция за отбранително имущество. Той водеше преговорите с България за продажба на самолетите Gripen.

"В рамките на ясно дефинирана тръжна процедура, съдържаща набор от прецизни критерии, българското Министерство на отбраната е стигнало до заключение, че Gripen е най-способната платформа по отношение на оперативната ефективност. В допълнение, шведската оферта е значително под зададения бюджет, одобрен от българския парламент, като по този начин оставя съществен резерв за покупката на оръжия и оборудване, включително и такива, за които се искат лицензи от САЩ. Придобиването на такива лицензи никога не е представлявало пречка за другите страни членки на НАТО, които летят на Gripen", гласи още позицията на Швеция.

Тя предложи на България 10 нови изтребителя, напълно съвместими с НАТО и напълно в съответствие с техническите и оперативните изисквания, както и със зададените от страната бюджет и срокове за доставка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
896
4
 
19
 
! Отговори
men преди 5 години
швейцарците имат армия бате. има и военна повинност. по една година се ходи или се плащат 15 години по 3 процента от заплатата. или се ходи в запас по две седмици на година за 15 години. има и друг вид служба за негодните или тези дето не искат в армията. а изтребилтелите са поредният пладнешки обир на ***.
895
7
 
20
 
! Отговори
има ли реалисти преди 5 години
Най-добре е нищо да не купуваме, нямаме кинти за хората, ровят по кофите, в болниците си носиш чаршафите, ние - изтребители. Срам и позор! Какво им е на швейцарците, че нямат армия? Това е все едно да си купиш палто за след сто години. Смисъл - нула, запетайка нула нула.
894
24
 
11
 
! Отговори
Радев е ядосан преди 5 години
Грипен Радев е много ядосан, защото избраха F16 и не можа да си направи далаверката с грипените.
893
6
 
30
 
! Отговори
Гечо преди 5 години
Американците ни казаха точно и ясно:"Вие сте свободна и демократична страна, но решите ли да харчите пари за самолети ще купите нашите!"
892
7
 
11
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
прочие, целия тоя вой е не щото има неква сделка, а щото некой няма да прибере мазното. на фронта са бизнесдама с потекло, която от УНСС директно е станала директор на водопад за източна европа, "журналисти и експерти", закачени към барека навремето, и офкрос ал бънди и шефовете му от позитано. май май некой им дръпна чергата на шумкарите.
891
2
 
8
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
бая коментари са поизтъркани. читалищна работа.
890
9
 
27
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
Прочетох какви ли небивалици че щом си против купуването на Ф-16-ки значи си русофил и путинофил. А кога в цялата процедура са участвали руски самолети? Това е поредния опит на троловете да отклонят нещата от това че в последната минута си сменяме решението само за да удовлетворим прищявките на американските ни господари. Поне да ви плащаха за да говорите глуп.ости. Съливан дойде да разгледа сараите и хоп сменихме хорото. Всичко е една голяма случайност вярвайте си. Дей Сидеров да каже нещо?
889
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямаме армия защото нямаме пари. А нямаме пари защото нямаме икономика. А нямаме икономика защото ни я унищожиха. А я унищожиха евроатлантическите ни партньори. Трябваше да купим Грипен, защото Американците спряха 3 свръхизгодни за България проекта - Южен Поток, Белене и Бургас - Александропулис. Сега американците трябваше да ни подарят 30 нови Ф 16, а не да ни карат да купуваме 8 стари... Защото Маккейн заплаши България и спря проектите. Това не бива да минава безнаказано...
888
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От целата тази работа важното е кой ще вземе комисионните.А това са Суджука,Шкембе Воеводата и каквото остане за тези около Суджука и малко за Патриотите.
887
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно че бомбандировките над София на 10 и 11 януари 1944г. са ни били малко.1800 бомби изсипани над София от англо-американските ВВС,с обща тежест 450 тона ,750 загинали и още толкова ранени.
886
10
 
8
 
! Отговори
Моше-Йерусалим преди 5 години
Швеция не е в НАто все едно купуваме руски самолети.Същата работа!Ясно ли ви е що няма референдум в България и що не сте Швейцария!
885
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме ми за Швецията!Пет пари не давам,важното е къде ще платят по-малко.
884
5
 
10
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ВИЕ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ БЕ:УПРАВЛЯВАТ НИ МРЪСНИ КОМУНИСТИ;ЗАТОВА НЯМАМЕ КОНКУРЕНЦИЯ, ПАЗАРНА ИКОНОМИКА.....ТИКВАТА НЕ Е ОСОБЕННО УМЕН И ЗА ТВА НЕ ЗНАЕ ЧЕ ШВЕЦИЯ НИ ПАРТНЕР В ЕС
883
1
 
9
 
! Отговори
ceдераст преди 5 години
Тук не става дума за миг и ф16 ***
882
4
 
14
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
Американците заповядаха това е Ангичаните ни заповядаха нема да забранявате автомобилите с десен волан тва е... няма нищо че са опасни за движението и не отговарят на никакви норми
881
13
 
7
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 5 години
Най-естествено е да изберем F16, а не Миг, защото то е все едно да избираш между Шевролет и Москвич...
880
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напред със суджуците към светлия капитализъм,дотогава докато дървото не стане прекалено дебело,а пръта много заострен.
879
3
 
17
 
! Отговори
Ас преди 5 години
Пак ни пр..@ха .... честито за пореден път показахме какви сме ...
878
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тази русия, в търга не участват руски самолети! Боко подлогата на фащ, загърбва националните ни интереси - отново, с пагубно за страната ни действие
877
9
 
8
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Странно колко българи още милеят и говорят за нещо умрело 1989-та тва ако го кажеш на някой поляк чех словак и тн ще те гледа учудено бая хора тука живеят в 1989-та.Жалко прогрес=0!