На младите у нас не им е лесно, а им е интересно… при мама и тате

2/3 от българите под 30 г. живеят с родителите си. Какво се крие зад тези числа?
Обновена: 24 дек 2018 11:34 | 24 дек 2018 09:30,
181
На младите у нас не им е лесно, а им е интересно… при мама и тате
Снимка: Flickr

На младите в България не им е лесно. Дори и да искат да заживеят самостоятелно, много от тях не могат да си го позволят. Затова и над 2/3 от българите под 30 години живеят с родителите си. Какво се крие зад тези числа?

Те просто не могат да си позволят да се изнесат от дома на родителите си поради финансови затруднения.

Младите българи живеят и най-често в пренаселени домове. Докато в целия ЕС средно 27% от хората между 15 и 29 години обитават пренаселен дом, в България този процент е 62%. По този показател страната заема второ място в Общността. На първо е съседна Румъния.

Близо 90% от българските мъже до 24-годишна възраст живеят с мама и татко. Защо са още там?

Още по темата

Младите в България, които живеят с родителите си, могат да бъдат условно разделени на три групи. В първата влизат младежи, които учат/работят, но доходите им не позволяват наем или ипотечен кредит.

Във втората влизат т.нар. NEET (Not in Education, Employment or Training) - хора, които не учат, не работят и не са на обучение.

А в третата - такива, които искат да бъдат обгрижвани възможно най-дълго време от близките си, пише "Дойче веле".

Най-многобройната група са първите. И това не е учудващо. 11 години след присъединяването на България към ЕС, българските заплати все още са най-ниските в Общността - измерени както по размер, така и през индекса на покупателната способност.

Така например в България най-нископлатени за третото тримесечие на 2018 са били наетите лица в "Хотелиерство и ресторантьорство" - със средна брутна заплата от 707 лева (361 евро), "Други дейности" - 788 лева (около 403 евро), "Административни и спомагателни дейности" - 881 лева (450 евро). Все сфери, в които работят много младежи. А като цяло средната брутна месечна заплата в страната за месец септември е 1135 лева (580 евро).

Когато от тези заплати свалим близо 40% - защото, отново според "Евростат", българските домакинства харчат 19% за храна и 19.7% за режийни - като вода, отопление и електроенергия - не остава особено много.

Ако с остатъка трябва да се изплаща ипотечен заем или пък да се плаща наем на жилище, мнозина биха останали на минус, а други биха имали пари само за две-три билетчета за градския транспорт.

В аутсорсинг сектора заплатите са значително по-високи, но общият брой на заетите в тази сфера засега не надхвърля 70 000. Колкото и да са българите под 30 години в този сектор, броят им все ще е незначителен - на фона на нископлатените младежи в другите сектори.

Спасението се нарича "чужбина"

Именно ниските заплати и мрачните перспективи в България са една от основните причини, каращи младите хора да напускат България. Тенденция, чийто край засега не се вижда. Че какъв ли шанс биха имали те в родината?

Мнозина млади българи просто сменят една нискоквалифицирана работа с друга, понякога не биват осигурявани, не им се плаща редовно…

Затова и младите хора от България осигуряват достатъчно работна ръка за "мръсния труд" в Западна Европа. Немалко от тях стават сервитьори, строителни работници, чистачи в Германия, Англия, Испания - там, където безработните им връстници имат по-високи изисквания към работните места. Въпреки това много от емигриралите млади българи не искат да се връщат в родината си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
6
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Не знам как може да се противодейства на метода с повторението, прекалено е силен! Всичките глупави реклами които всеки си мисли, че той не е *** на който ще му повлияят действат така фундаментално - просто се повтарят ти ги ги чуваш и лека по лека нещо се променя в теб и накрая вземаш решение базирано на незнайни за теб параметри, внесени от рекламата. Честно май няма начин :) Или се измъкваш от влиянията с тотална независимост и много внимаване или и ти ставаш кукловод.. по-дяволите
104
4
 
1
 
! Отговори
Чужденец преди 5 години
Бал-гаааа-рия. Какво е това?
103
3
 
9
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Германеца и англичанина особено отдавна са разбрали фундамента на пропагандата: повторението. За това тази статия се повтаря толкова често както сте забелязали, за да огънат фактите с тяхна култура според зависи целта. В случая да се създаде социален срам както е на запад/север по отношение на това. Срама не трябва да се подценява, например най-висока ефективност има при отказване на цигарите на държавно ниво (изследвания).Те просто ще повтарят статията докато ни влезе подкожно и срама почне
102
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"2/3 от българите под 30 г. живеят с родителите си. Какво се крие зад тези числа?"Мизерята създадена от ГЕРБ се крие зад тези номера.
101
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на Тодор Живков също имаше жилищен проблем. Но се правеха опити да се реши. Имаше жителства. А сега какво е? Всеки селянин станал гражданин. Градовете претъпкани, селата празни. Само Дядо Тодор ще ви оправи. Всички провинциалисти на село и жилищния проблем се решава.
100
3
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
До БизнесменТата носи,мама меси ! И те така...На 30 години 3 дни трудов стаж немат...
99
2
 
14
 
! Отговори
НРБ преди 5 години
Къщата може да е тесна важно е тайфата да не е бесна!!! В превод пълна къща щастливо семейство!!!
98
1
 
32
 
! Отговори
реклама преди 5 години
А вие какво се бъркате кой с кого живеел?!Това си е тяхна работа.Поне напишете, че това е платена статия за банките с банковите кредити и за строителната ***.фия, чиито новопостроени жилища стоят непродадени.
97
15
 
14
 
! Отговори
Слав преди 5 години
Нескопосниците в България винаги ще хулят смелите и находчиви българи излезли на вън.. Ами да гроздето било кисело! Некадърната пасмина айде тихо!.. и целувайте ръка дето вкарва толкова пари в тая държава колкото всичките и пишман бизнесмени не правят
96
1
 
36
 
! Отговори
Странно заглавие преди 5 години
Ако цари разбирателство и хармония между млади и стари....няма нищо по хубаво от целостта на семейството...ако ще и пет поколения да живеят под един покрив ....стига да има място разбира се
95
2
 
25
 
! Отговори
А+ преди 5 години
При родителите е по-лесно,но е по-тесно ,а сам е по широко и свободно ,но имаш повече задължения. Всякой индвид си решева според възможностите и разбиранията къде да живее!
94
15
 
3
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До до РаботодателПравете каквото искате бе, ако искате вземете се махайте на запад на високи заплати, ако истате вземете оставайте. Никой не ви кара на сила нищо да правите.
93
3
 
21
 
! Отговори
Хехехе преди 5 години
До 30-тата ми година живяхме със съпругата ми при родителите ми , същевременно учихме работихме и изплащахме кредит за апартамент,който беше даден под наем ,с цел финансово подпомагаме,да си стъпим на краката като младо семейство !!! Супер годинки бяха всяка вечер дет се вика празник около масата на вечеря !!!
92
2
 
27
 
! Отговори
запознат преди 5 години
Семейството е най здравата единица на една нация, в България от векове е традиция няколко поколения да живеят под един покрив.
91
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пак ли бе? тая статия гастролира за трети път?!
90
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една съквартиранта от Ирак си живееше на социалки в Западна Европа. Спане до късно, купони, излизания и гости с приятели. Само 1-2 пъти седмично работеше (сервираше в някакво заведение). Идваше соц. служителка и на нея й казваше, че активно си търси работа. Наемът й беше 350 евро за стая в споделен апартамент.
89
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е лесно при Герб. Ех ако знаех че Орешарски и тройната коалиция ще ми залипсват. Нашите най-добри години.
88
1
 
20
 
! Отговори
до Бизнесмен преди 5 години
Плюс това, едно обикновено английско наркоманче живее на социални. Не му се налага да работи. Чужденците му изкарват социалните с данъците си.
87
2
 
13
 
! Отговори
до Бизнесмен преди 5 години
А в англия за 250 паунда седмично мизерства :D been there seen that :D
86
5
 
13
 
! Отговори
Бизнесмен преди 5 години
Едно редово английско наркоманче за 5 дена по 8 часа ква да е работа взема към 250-270 паунда. С тия пари си купува ол инклузив пакета за Слънчака и 5 дена тотал с храна и алкохол в количества, дето нормалния българин не може и да мечтае. Те така за младите и заплатите.