Токов удар с цената на тока за бизнеса! Ще поскъпнат ли стоките?

Експертите Симеон Присадашки и Еленко Божков пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 9 яну 2019 14:59 | 9 яну 2019 13:15,
94

Борсовата цена на тока, на която купуват електроенергия фирмите, скочи рязко в понеделник. Търговията на платформата "Ден напред" приключи при цена 207.02 лв./МВтч базова мощност, което е с над 50% повече от средните стойности на сделките от 1 до 7 януари, когато нивата бяха 134.5 лв./МВтч.

Рекорд обаче няма, тъй като на 3 декември 2018 г. бе постигната средна стойност от 207.21 лв. за мегаватчас.

Още по темата

Ще се отрази ли обаче това поскъпване на цената на стоките и на бита?

По думите на зам.-председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки от цената на тока много зависи цената на млечните продукти, защото това са бързо ликвидни стоки.

"Не може да бъде казано с колко ще бъде увеличението на продуктите, защото всяка една фирма има различни начини на производство. Произвеждаме продукти от първа необходимост, това е основна храна за населението. Не може да спрем производство. За млечния бранш е успокояващо, че при нас няма да има рязък скок от днес за утре на цената на електроенергията, защото имаме едногодишни договори", допълни още експертът в "България сутрин".

Той обаче смята, че тенденцията сочи към повишаване себестойността на млечните продукти.

Според енергийния експерт Еленко Божков има голяма манипулация на пазара на електроенергия.

"Не е вярно, че цената на тока в България е най-ниската в Европа. Това може да се провери веднага. В съседните страни енергията е с 30% по-евтина. Част от производителите на енергия се опитват да избият цената на емисионни квоти, която БЕХ трябва да плаща за "Марица-Изток 2", коментира още Божков пред Bulgaria ON AIR.

Той е сигурен, че цената на тока се вдига изкуствено, като производството се занижава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГашоА твоята стока кой ще я купи бе Гашо?
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички приказват като големи спецове, но калинката Еленко Тошков беше директор на ДКЕВР и веднага взе подкупи от америиканските марици и вдигна цените.
28
2
 
13
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
То наще производители се търсят оправдание да дигат цени. Ам като поевтиня горивото не са свалили цени. Всички бачкат на свръх. печалба. Започвам да бойкотирам бг стоката. Ще вземам полски и турСки храни ама наще дебеловрати няма да им плащам ***. дано фалират
27
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-добре си беше с държавни цени както преди 1989 г. и без да се обменят левове за долари или евра.
26
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен17Естествено, че на запад ще бягат. Няма в Русия и Северна корея да идат.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен24дано някой купува твоята стока обаче, та с парите да си купиш чуждо.
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз направих своя избор!Не купувам български стоки, бойкот на бг бизнесмените, бълващи некачествена, отровна, вредна продукция, паразитиращи на гърба на клетите си работници, плащащи им МРЗ, налагащи сурови парични глоби! Аз купувам румънски, турски, полски, гръцки и дори албански стоки! Българско ли е - бягам като дявол от тамян!
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте Борисов в Панорама от 08.04.2011. Говори като пророк, все едно че описва това, което става сега още преди 8 години. Направо съм в шок, че е виждал ясно какво точно ще се случи и въпреки всичко е правил точно обратното на логичното. Има го в youtube.
22
0
 
24
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Кой затвори блокове в АЕЦ Козлодуй?Кунева!Е тя да ви плаща тока сега!
21
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търговците вдигнаха цените много преди да вдигнат цената на тока. Сега още ли ще издевателстват над народа.
20
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТЕЦ-овете са руски, защото ако и да са купени от САЩ, собствениците са руснаци. Тя фирмата може да е регистрирана навсякъде.
19
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставка на *** Радев, отговорен за поскъпването на всичко! Нали е президент, защо не наложи вето на КЕВР? Зщаото е зает да покрива баща си, гзещ инвалиди с триколка чрез мощния си Мерцедес Бенц с 400 коня, защото е зает да покрива и сина си, влизащ в кървави юмручни схватки в дискотекаи и налагащ свои връстници като каубой - диви прерийни кучета!Зает е да покрие и любовницата си Деса от Странджа, караща своя Мерцедес в насрещното и бягаща от патрули на кат по бул България!ОСТАВКА НА ***!
18
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само дет Мариците не са американски,български са Мариците,даже издържат и ФК Берое
17
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приказвайте си за "рашките" и спирайте проектите под американска диктовка. Скоро ще плащате по 1000 лв. за мгвт. и децата ви ще гледат да се спасят някъде на запад от чудовището, наречено България.
16
0
 
14
 
! Отговори
Предприемач преди 5 години
Много поскъпна тока наистина. Тъкмо щях да Доган заплати на мойте бачкатори, но поскъпването направи повишаването невъзможно.
15
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Mечтая да видя този американски *** Марица изток изгорена до основи ! И канадците трябва да изгоним,че ни изнесоха ресурсите за без пари !
14
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ!Затворихме половината ректори на Козлодуй - защото беше толкова запуснато положението, че щеше да ни връхлети някоя аварияПодарихме въглищните централи на американците. - Обаче директор им е Инна Радионовна - американка е сигурно, не знамСпряхме проекта Белене. - и правилноСпряхме проекта Южен Поток. - спряха си го рашкитеСпряхме проучванията за газ в Черно Море. - заради рашкитеСпряхме субсидията на ВЕИ централите - и правилноИ пак ток има, а навремето нямаше!
13
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаме си НЕК а си набутахме три ЕРП таСега си набутваме уж свободен пазарКак пък нищо не поевтиня поне веднъж
12
2
 
33
 
! Отговори
ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ! преди 5 години
В момента не се правят почти никакви инвестиции в енергетиката и в нови мощности. Дружествата едвам поддържат съществуващата инфраструктура ослушват се и все се оплакват че нямали пари.А сега прибавете и факта че в следващите 10-15г все повече ще започнат да навлизат на пазара електрическите автомобили и консумацията на ел. енергия ще скочи в ПЪТИ!Дори един малка градска ел. кола има батерия 50-60 киловата. По големите 100 киловата.Тока тепърва ще поскъпва!Гарантирано от ГЕРБ!
11
1
 
32
 
! Отговори
ФЕЙК НЮЗ преди 5 години
Това да не е пропаганда на ГЕРБ...Икспертите не можели да кажат . Да ви кажа аз - ВСИЧКО ВЕЧЕ ПОСКЪПНА. Даже и хляба - 1.40, Сирене 15-16лв, Масло -6-7 лв/250г....