Бизнесът, синдикатите и МС: Скокът на тока ще свие доходите!

По-високата цена на електричеството за фирмите ще удари и производството
35
Бизнесът, синдикатите и МС: Скокът на тока ще свие доходите!
Снимка: Pixabay

За първи път от много време работодатели и синдикати бяха единодушни в едно – скокът на тока за фирмите ще свие доходите на хората и производството.

Основни стоки и услуги къде спекулативно, къде не, растат нагоре, настоя президентът на КНСБ Пламен Димитров, по чиято инициатива заседава извънредно Тристранният съвет.

Още по темата
От синдиката поискаха радикални стъпки, с които да бъде защитена националната ни сигурност – енергетиката, и в разговора да участва премиерът Бойко Борисов. КНСБ настоява още НС да даде възможности на КЕВР да бъде по-активен за намеса в кризисни ситуации, както и да има компенсаторни механизми за фирмите.

Васил Велев от АИКБ посочи, че с 51% е по-висока средната цена на тока за индустрията спрямо миналата година и допусна, че това до голяма степен се дължи на недоброто управление на държавната енергетика.

Велев прогнозира, че ръстът в цената ще доведе до обедняване и свиване на доходите, където увеличението може да се прехвърли, а където не може заради международни договори – ще ограничи производството.

"Парите, които трябва да платим като увеличение на заплатите, ще ги платим като увеличена цена за енергопотребление", каза Велев. Той посочи и че цената на тока след време ще се прехвърли от свободния на регулирания пазар, тоест на домакинствата. Според него мерките трябва да включват увеличаване на предлагането на енергия и засилване на контрола на КЕВР срещу спекулации на борсата.

До 3% трябва да поскъпне месото, до 2.3% олио и масла, до 2.1% млечни продукти, до 3.9% хлебни и тестени продукти, пресметна пък колегата му Румен Радев от АИКБ.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че ръст има при хляба, а за редица стоки има даже спад в цените, като даде пример с яйцата – с над 25%.

"Пазарът често реагира в режим на самосбъдващо се пророчество. Ако искате всички заедно да говорим, че цените ще се вдигнат, ви обещавам, че те ще се вдигнат", контрира Дончев.

Енергийният министър Теменужка Петкова пък не се съгласи, че държавната енергетика е виновна за поскъпването.

"Не можем да твърдим, че има недостиг на енергия, за което свидетелства и рекордният износ, който се реализира – 41%", каза министърът. Тя цитира данни, че средногодишната цена на свободния пазар у нас е била 39.95 евро за 2018 година. За сравнение - в Гърция 60.41 евро, в Италия 61.31 евро, Германия 44.46 евро, в Сърбия – 50 евро, Унгария – 51 евро, като това са най-близките до нас борси. Петкова уточни, че държавата има готовност да предостави помощ на индустрията за въглеродни емисии, но след анализ какви точно са разходите на фирмите за това.

Шефът на КЕВР Иван Иванов пък опроверга спекулативни по думите му твърдения, че цените на тока за бита ще скочат с 15-20%. Според него регулаторът има достатъчно правомощия за контрол и смята да ги изпълни.
Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че който има забележки към функционирането на енергийната борса, трябва да бъде конкретен, за да се отстранят проблемите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
Razlo преди 5 години
Fake news.
29
0
 
2
 
! Отговори
Яна преди 5 години
По какъв критерии ми определиха задължението към обществото? Малко ли ви са другите задължителните данъци към държавата та прибавихте още един и към еленергията? И кое е обществото на което отново ни правят длъжници?
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изрежете заплатите и чакайте украинци да дойдат да ви работят на минимална. Ако не можете да си позволите 5% повишение на тока..... и вас да ви няма
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бе, не ни трябва Белене - плащайте десет пъти по-скъп ток от ТЕЦ-овете, да може Цвъ Цвъ да гушне още някой апартамент, може би този път зад океана... които не скача е червен, Белене е гьол, чакаме тиквената икономика да се справи с заложения 10% растеж без ток! :)))
26
0
 
7
 
! Отговори
не на наглите преди 5 години
По безумни теории и заключения като тези на Васил Велев, Иван Иванов, Теменужка Петкова, Владимир Каролев, Мая Манолова и т. н.т недоказани специалисти няма по света. Защо медиите им дават думата и пълнят главите на хората с глупости. Тези хорица ни струват милиони на месец, а не изкарват и 5 стотинки с работата си.
25
0
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Еваааа, е това са експерти на място. Да бяха питали кварталния зевзек, щеше да им каже същото
24
0
 
9
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
"За първи път от много време работодатели и синдикати бяха единодушни в едно скокът на тока за фирмите ще свие доходите на хората и производството.". за пръв път от много време и аз съм единодушен с това заключение на синдикати и работодатели най-вече на фона на защитения от бхк, партиен електрорат, който така и така не си плаща не само тока... защото все пак плащането на сметки, плащанията в пенсионни и здравни фондове, и данъци е привилегия само за работещите и никой друг! ...
23
0
 
2
 
! Отговори
д- швейка преди 5 години
Тъкмо да се зарадвам че сме поне някъде първи и си викам дали министъркъта знае че 100 евро са 195 лева а на българската се продава над 105 евра
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За чуждите майка, за своите - мащеха. Що е то?
21
0
 
25
 
! Отговори
До мнение преди 5 години
Понеже ЕС ни задължи да махнем рвгулацкята на цените. Но те не знаят какво е в България. Каква мафия ни дере кожите. Всичко е толкова безнадеждно.
20
0
 
19
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
до 19 мнениеКак с какво се е променило?Май си забравил,че затворихме част от АЕЦ Козлодуй?Можеше още 30 години да се ползват мощностите.Сега по-скъпо ще е!Благодари на Кунева.
19
2
 
18
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
И на какво отгоре изобщо скача тока? Какво се е променило в себестойността му? Някой да ми каже - заплати ли повишиха в сектора, или някой направи огромни инвестиции? Аз лично последните години не съм видял някой да инвестира значимо. Няма никаква логика цената да расте! От АЕЦ ползваме 11.19% в енергийния микс. Да не подновяват договорите на ТЕЦ-овете при такива цени, а да искат драстично намаление и да отпадне студения резерв, да орежат износа от АЕЦ и да намалят цената за фирмите и гражданите
18
0
 
12
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
до 16 йокинЕ ти явно не си на ясно.Това е откраднатата ел.енергия от цветните в гетата.Отдавна се проповядва да сме толерантни към тях,да ги интегрираме,да им помагаме,а те да имат само права!Ако те набият,евентуааално може да съборят някой незаконен коптор в гетото.
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До йокинОбществото са онея със сините венци(избирателите на мафиотите) дето имат само права ,а задълженията са за нас.
16
0
 
22
 
! Отговори
йокин преди 5 години
Загледах,се във фактурата след плащане на консумирана,ел.енергия,а там,в самия,край пишеше''В крайните цени на ел.енергията,е включена,и цената,ЗА ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ОБЩЕСТВОТО''.А на това общество,тоест ДЪРЖАВАТА,съм си платил,всички данъци.При проверка на сметки,излиза,''НЯМАТЕ,ПРОСРОЧЕНИ,ЗАДЪЛЖЕНИЯ.А сега де.
15
3
 
3
 
! Отговори
Привет от Егеята преди 5 години
Хе хе ....Елате всички насам вместо да мръзнете пред дървената печка. Аз топля три стаен за 100 лири на месец ( около 16 евро) с газ.
14
3
 
7
 
! Отговори
Мда... преди 5 години
На ви енергийна борса-АЕЦ Козлодуй не излиза на борсата,щото си е продал еленергията и се хващаме за палците...
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инфлация,корупция,бюрокрация=ГЕРБСкоро ще има "камъните падат,падат от високо"
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цената трябва да отговаря на качеството, но качество няма. От Коледа до вчера ЧЕЗ ни превърна в дискотека, като токът спираше по 4-5 пъти на 24 часа и уредите ни бяха подложени на реален стрес тест. Водят го "непланово прекъсване", каквото и да означава това.
11
2
 
21
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Няма да имаме Аец, след 15 години,няма да имаме тръба за газ, сещайте са как ще станем икономически роби и какво ще с цените на всичко ,без на заплатите!