Токов удар с цената на тока за бизнеса! Ще поскъпнат ли стоките?

Експертите Симеон Присадашки и Еленко Божков пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 9 яну 2019 14:59 | 9 яну 2019 13:15,
94

Борсовата цена на тока, на която купуват електроенергия фирмите, скочи рязко в понеделник. Търговията на платформата "Ден напред" приключи при цена 207.02 лв./МВтч базова мощност, което е с над 50% повече от средните стойности на сделките от 1 до 7 януари, когато нивата бяха 134.5 лв./МВтч.

Рекорд обаче няма, тъй като на 3 декември 2018 г. бе постигната средна стойност от 207.21 лв. за мегаватчас.

Още по темата

Ще се отрази ли обаче това поскъпване на цената на стоките и на бита?

По думите на зам.-председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки от цената на тока много зависи цената на млечните продукти, защото това са бързо ликвидни стоки.

"Не може да бъде казано с колко ще бъде увеличението на продуктите, защото всяка една фирма има различни начини на производство. Произвеждаме продукти от първа необходимост, това е основна храна за населението. Не може да спрем производство. За млечния бранш е успокояващо, че при нас няма да има рязък скок от днес за утре на цената на електроенергията, защото имаме едногодишни договори", допълни още експертът в "България сутрин".

Той обаче смята, че тенденцията сочи към повишаване себестойността на млечните продукти.

Според енергийния експерт Еленко Божков има голяма манипулация на пазара на електроенергия.

"Не е вярно, че цената на тока в България е най-ниската в Европа. Това може да се провери веднага. В съседните страни енергията е с 30% по-евтина. Част от производителите на енергия се опитват да избият цената на емисионни квоти, която БЕХ трябва да плаща за "Марица-Изток 2", коментира още Божков пред Bulgaria ON AIR.

Той е сигурен, че цената на тока се вдига изкуствено, като производството се занижава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
34
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
КАКВО Е ТОВА БОРСА ЗА ПРОДАЖБА НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ? ЧИЯ СОБСТВЕНОСТ Е БОРСАТА ? КОЙ ПРОДАВА ЕЛ. ЕН. НА ТАЗИ БОРСА ? ОТ КЪДЕ И ЧИЯ Е ЕЛ. ЕН., КОЯТО СЕ ПРОДАВА ? И...КОИ СА ПРОДАВАЧИТЕ НА" ТОК" ,КОИТО НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ТАКЪВ ??? НЕЩО КАТО ГЕОРГИ " ОВЧАРОВ" НА КАДИЯТА ИЗТЪРСАК !!!!!!!!!!!!!
9
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше една интервю с Бойко Борисов в Панорама, където той яростно защитаваше строителството на Белене. Тогава твърдеше, че най-изгодна е цената на тока от ядрените централи и че Белене е абсолютно необходимо, защото без него, след края на 2017 г. ще има дефицит и тока рязко ще поскъпне. След това американците го натиснаха и Борисов си смени разбиранията на 180 градуса. Сега май става ясно коя е била истината. Ако напишете в ютуб "бойко борисов за белене" ще намерите въпросното интервю 08.04.2011
8
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как е тръгнало скоро,ще има и недостиг на ток...След 30 годишни безумства в енергетиката...
7
1
 
24
 
! Отговори
Тиква преди 5 години
Аз съм Ойхо Бохохо Стабилягата! Стабилен съм!
6
0
 
24
 
! Отговори
НЕ БЕ ЩЕ НАМАЛЯВАТ преди 5 години
Тъй е казал така наречения бате БОЙКО. А всички знаем, че той НЕ си мени думата сутрин, обед, вечер
5
3
 
38
 
! Отговори
ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ! преди 5 години
Затворихме половината ректори на Козлодуй.Подарихме въглищните централи на американците.Спряхме проекта Белене.Спряхме проекта Южен Поток.Спряхме проучванията за газ в Черно Море.Спряхме субсидията на ВЕИ централите.Гарантирано от БСП, НДСВ и ГЕРБ!
4
0
 
52
 
! Отговори
10 преди 5 години
Ами те поскъпнаха стоките още септември.И сега ни чака ново поскъпване.а иначе рейтитгът на ГЕРБ не пада !?Стокхолмски синдром!*** народ , брате! "Мълчи , моли се..."!
3
0
 
42
 
! Отговори
1, преди 5 години
разбирам шегата ти,но е много неуместна.Свалихме гащите пред американците и това не е повод за шеги.
2
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами те одавна поскъпнаха,бееее.Вие май не сте в час.
1
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям праз, готов съм да се жертвам в иемто на евроатлантизма и да плащам по 1000 левови сметки за ток на месец стига да имаме нови Файтъри.