Полезно за всички с бонови книжки! Къде са вложени? Колко струват?

Едва 20% от тях са с реална стойност, показва анализ на Investor.bg
Обновена: 29 яну 2019 19:27 | 29 яну 2019 15:00, Бойчо Попов
80
Полезно за всички с бонови книжки! Къде са вложени? Колко струват?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Как да се предпазим от попадането в специалния инвестиционен фонд?

Просто трябва да отидете в лицензиран от Комисията за финансов надзор инвестиционен посредник (каквито са и банките) и да прехвърлите акциите си в своя лична клиентска подсметка към посредника. Един вид, нещо като депозиране в даден посредник, който да ги съхранява. Защото в специалния инвестиционен фонд ще влязат само акциите, които стоят без надзор от инвестиционен посредник, тоест - са директно в Централен депозитар (т. нар Регистър А).

Какви са разходите по продажбата на бонова книжка?

Разходите по продажба на акции възлизат на около 50 лв., което води до реална стойност от 0 лв. или под нула за 90% от боновите книжки. Това са разходи за продажба в полза на Централен депозитар АД, Българска фондова борса АД и инвестиционния посредник, каквито в България са около 100 компании, включително банките. При посредниците тарифите са различни и в някои случаи възлизат на дори 40 евро на сделка. Към въпросните средно около 50 лв. разходи по продажбата не влизат транспортни разходи (защото посредниците с ниски тарифи са основно в София и големите градове), разходи за пълномощни, удостоверения за наследници и други. С две думи, за много хора операцията няма да има икономически смисъл на фона на цените на фондовете (които може да сравните по-долу).

Ако досега само сте имали някакви съмнения, сега вече е напълно ясно - масовата приватизация се оказа пълен провал. Само около 20%, или 17 от 81-те приватизационни фондове, имат реална стойност на бонова книжка от над 0 лв., показва анализ на Investor.bg.

Повечето учредители на приватизационни фондове са в добро финансово състояние, но стотиците хиляди вложители остават излъгани.

И още един парадокс. Планира се малкото учредители фондове, които са създали стойност за вложителите си, вместо да ги източат, като "Стара планина холд" АД (приватизационен фонд Централен) да бъдат наказани. Наказанието ще бъде под формата на това боновите книжки да влязат във специален инвестиционен фонд, който да стане основен акционер в развитите фондове (както и в източените фондове, но там стойността е 0 лв.). Планира се на даден етап акциите да бъдат разпродадени от този специален инвестиционен фонд и парите да влязат в Сребърния фонд.

Ето защо е изключително важно притежателите на печеливши бонови книжки да вземат мерки, за да не попаднат акциите им в този специален инвестиционен фонд. 90% от акциите в него ще са с изключително ниска стойност.

Как да се предпазим от попадането в специалния инвестиционен фонд?

Просто трябва да отидете в лицензиран от Комисията за финансов надзор инвестиционен посредник (каквито са и банките) и да прехвърлите акциите си в своя лична клиентска подсметка към посредника. Един вид, нещо като депозиране в даден посредник, който да ги съхранява. Защото в специалния инвестиционен фонд ще влязат само акциите, които стоят без надзор от инвестиционен посредник, тоест - са директно в Централен депозитар (т. нар Регистър А).

Как да разберете в кой приватизационен фонд са вложени боновите Ви книжки?

Най-лесното е да намерите боновата си книжка. Там са записани кодове на приватизационните фондове. В специална статия на Investor.bg срещу всеки код може да видите текущото име на фонда.

Също така, ако имате електроенен подпис или ПИК от НАП, можете да проверите какви акции имате безплатно в сайта на Централен депозитар АД на адрес https://ewallet.csd-bg.bg/. Срещу над 20 лв. тази информация може да ви предостави и инвестиционен посредник. 

Целия анализ и списък със стойността на книжките вижте в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
5
 
! Отговори
Хан Омуртаг преди 5 години
20 години ги лъжат и Бай *** в Българско продължават да вЕрват-" Костов е виновен.Той приватизира/разпродаде България за жълти стотинки".20 години!!!!!!Кой Ви раздаваше бонови книжки- два пъти дори по 25 000 недоминирани лева.??? Кой народе мой???-ОТГОВОР. Правителство на БСП-Министър-председател Жан Виденов. Кой беше собственик на Приватизационен фонд "АКБ форест"-ОТГОВОР. Другарят Банев. Мили сънародници- Бай *** продължавайте да вярвате-Костов е виновен-Ха ха ха! -Поне още 20 год.
67
2
 
3
 
! Отговори
158 преди 5 години
Проверих в Централния депозитар чрез ПИК, нямам нищо?! Някой друг проверявал ли е? Моите бонове са от печелившите. Някак не ми се иска да пълня сребърния фонд, който после герберите да изцоцат отново..
66
0
 
2
 
! Отговори
158 преди 5 години
Проверих в Централния депозитар, пише, че нямам акции.. А аз имам?! Според мен инфото не им е актуално.
65
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Навремето 1944 са купували акции- сега бонови книжки Важно е държавата да ти вземе парите безвъзвратно
64
3
 
7
 
! Отговори
антиседераст преди 5 години
До 65 АнонименБоновите книжки ги раздадоха от СДС бе гендар, кво се прайш на ударен ?
63
1
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Бонова книжка = самоубийство!
62
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или се обадете лично на Жан Виденов. Нали той ви раздаде книжките?Може и на Нинова, неговата текуща наместничка.
61
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак някаква шашма са замислили ! 100%
60
1
 
18
 
! Отговори
селянин преди 5 години
КОГАТО ЗАПОЧНЕТЕ ДА СИ ТЪРСИТЕ БОНОВЕТЕ МНОГО ОТ ВАС ЩЕ РАЗБЕРАТ, ЧЕ ВЕЧЕ ДРУГИ ХОРА СА ТЕХНИ ПРИТЕЖАТЕЛИ. ВАШИ И СТЕ ИЗМАМЕНИ ОТ МАФИЯТА НА "БЕЛИТЕ ЯКИЧКИ", ЗА КОЙТО ЦЯЛОТО НИ ОБЩЕСТВО ОЧАКВА ВЪЗМЕЗДИЕ?
59
0
 
11
 
! Отговори
Зоро преди 5 години
ТОВА СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ: ПРИТЕЖАТЕЛИТЕ НА БОНОВИ КНИЖКИ ЗАКУПИХА СЪЩИТЕ НА СИМВОЛИЧНА ЦЕНА ОТ 5лв. С ЦЕЛ ОЗДРАВЯВАНЕ НА ПРЕДПРИЯТИЯТА ИЗПАДНАЛИ В КОЛАПС СЛЕД ПАДАНЕТО НА КОМУНИЗМА. ЗА ПЕНСИОНЕРИ И СТУДЕНТИ ТЕЗИ БОНОВЕ БЯХА БЕЗПЛАТНИ СТИГА ДА ПОЖЕЛАЕШ ДА СИ ГИ ПОЛУЧИШ. ИНТЕРЕСНОТО Е , ЧЕ МНОГО ИГРАЧИ И ПРИТЕЖАТЕЛИ НА БОНОВЕ СИ ПРЕХВЪРЛИХА, ЧРЕЗ ФАЛШИВИ ПЪЛНОМОЩНИ БОНОВЕТЕ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ ИМ, КАТО ОТ ТОЗИ ПРОЦЕС ИМА ЗАСЕГНАТИ ОКОЛО 250 000 българи. ЛИЧНО МОИТЕ БОНОВЕ ОТКРАДНАХА ПО ТОЗИ НАЧИН.
58
0
 
11
 
! Отговори
Бонбонова книжка преди 5 години
За да разберете къде са вложени парите ви, може да си припомните избрани цитати от Хр.Стоичков.
57
0
 
14
 
! Отговори
Петко преди 5 години
ако слушаме медиите най-полезно да одим да бачкаме в завода за 20 лв на ден и демокрацията ще цъфти и държавата ще е добре. Ония горе с фирмите дето взимат поръчки и крадат не бива да се пипат щото не е демократично!
56
0
 
13
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Щом медиите казват че е полезно значи не е никак полезно , или е полезно за накой друг по скоро
55
1
 
23
 
! Отговори
АПЕЛ преди 5 години
Апелирам Президента да спре това Замитане на Следи от Ограбването на България след 1989 .Трябва да се се спре това бързане преди да влезе ЕЦБ за ОДИТ на Активите .Трябва да се смени Шефа на БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА БАНКА и Шефа на КОМИСИЯТА ПИ ФИНАНСОВ НАДЗОР - Те са ХВАНАТИ от МАФИЯТА .
54
2
 
27
 
! Отговори
Гробокоопач преди 5 години
Основната идея на евреите, т.е. на Бойко е да окрадат българите. Щом ГЕРБ, опряха до боновите книжки, знайте, че в тях има хляб, т.е. има какво евреите да ни откраднат! Иначе, какъв е смисъла от цялото упражнение?
53
1
 
17
 
! Отговори
емигрант от 22 г преди 5 години
Моите бонови кнжки ги хвърлих на ***, а чистачите ги закараха в северен Мадрид, оти там има фирми за хартия-вт. суровини.Хич не се връзвайте на глупости.Ще платите 50 лв. за услуги, а след време я ви изплатят 10 лв.....
52
0
 
19
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Има ли някой който е проверил в НАП ?Аз имам ПИК и не го приема , а за починалите ми родители няма как да изкарам ПИК /Поредната Измама на БНБ и КФН - преди приемането на Еврото - ЕЦБ ще направи ПЪЛЕН одит и ще издири собственици и наследници , и ще ги Уведоми .БНБ и КФН са в Услуга на Мафията , пример е Банев и КТБ и Туристспортбанк и стотици, а чакат Още .
51
0
 
11
 
! Отговори
"Пенсионни фонд преди 5 години
Най-лесното е да намерите боновата си книжка. Там са записани кодове на пенсионните фондове.*************************Мдамммммм, ако искате да видите кой е "пенсионния" ви фонд - погледнете в боновата си книжка.....
50
0
 
24
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Това ми звучи (статията) като-- Спечелихте 4 лв от акциите в боновата си книжка -ако искате да ги получите -моля платете в банката 50 лв за преводхахахахахахахахаха
49
0
 
20
 
! Отговори
Истина преди 5 години
Аз знам че съм ги инвестирал някъде, но реално като направя проверка сега ми казва, че нямам нищо. 1000 процента мошенници!!!