Да теглиш бърз кредит без да знаеш, после – дела, "лошо досие"...

С измама с лични данни и фалшив подпис шофьор се оказа с 20 000 лв. дълг
Обновена: 11 юни 2019 09:14 | 11 юни 2019 09:14, Камелия Цветанова
89
Да теглиш бърз кредит без да знаеш, после – дела, "лошо досие"...
Снимка: Dnes.bg

Шофьор от столичния градски транспорт "изтегли" бързи кредити за над 4000 лева докато по същото време возел пътници до Ботунец.

Чрез измамна схема с личните му данни Тихомир Янкуловски се оказва длъжник с пет заема, без да знае, че е кандидатствал за тях.  За случая разказва "Монитор.

Още по темата
На 14 февруари 2018 г. шофьорът получава обаждане от фирма за бързи кредити, че закъснява с вноската по дълг и следва принудителното му събиране. Прави проверка в кредитния регистър, от справката става ясно, че му се водят 4300 лева заеми.

Всички борчове са изтеглени на 5 януари миналата година по електронен път с неговите лични данни.

Янкуловски обаче заеми не е теглил и вече година и три месеца ходи по мъките по различни институции, за да докаже истината.

На същата дата и час, когато задлъжнява, Янкуловски е бил на смяна зад волана. Возил е пътници по селските линии на столицата, конкретно тогава между София и Ботунец, според пътния му лист при работодателя.

За измамата са използвани предплатени карти на мобилни оператори и е фалшифициран подписът му.

Изчисленията му показват, че за последните 15 месеца е натрупал пет пъти повече задължения - от 4000 лева като сумата е достигнала над 20 000 лева

По кредитите не е платил и една стотинка.

От полицията обясниха, че вероятно в схемата са участвали поне няколко човека, но отказаха да коментират случая.

След като разбира, че е измамен Янкуловски подава жалба в полицията, където е образувано разследване и делото му е минало на първа инстанция. Констатирано, че подписът му върху част от документите за изтегляне на кредитите не е негов.

Пред "Монитор" Николай Цветанов от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране обясни, че решението по делото служи на кредитиращата организация да заличи длъжника от регистъра на БНБ.

"Лошото за финансовата институция е, че докато не бъде намерен извършителя на престъплението, търпи загуби. От Янкуловски не са търсени никакви пари и не му е съставяно изпълнително дело за сумите. Освен водените дела негативът е, че потърпевшият фигурира в кредитния регистър и има лошо "досие", призна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 20 - би ли спрял глупостите моля те. Когато се появява османсак държава през 14 век, СССР не е съществувал, а той има толкова малко общо с Царска Русия че е смешно-После - какво сме спечелили "под крилото" на Османска турция, като ИМперията е в непрестанен застой, губи война след война след Лепанто, тежката администрация се качва на гърба на раята, кърджалии и башибузоук шетат, насилват и крадат невести, а е имало и данък е девширме.
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема на бързите кредити са високите лихви. Затова нетрябва да се прибягва до тях. По-добре е хората да използват кредитна карта ако им се наложи нещо и им трябват пари.
18
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е безобразие. ИЗвършителят може да не бъде намерен никога, щом е доказано, че подписът не е негов, не би следвало той да носи отговорността и да има лошо досие. Нека го освободят от отговорност, пък да преследват когото поискат-.
17
1
 
17
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Другарю Борисов или Вие и партията Ви сте или мафията в тая държава,или сте най слабия мъж на света,стигащ до жалък такъв!!!Не е възможно с лостовете на властта,които имате да я докарате до това положение,ако не е едно от двете......
16
26
 
3
 
! Отговори
историография преди 4 години
Защо всичко лошо на българина се приписва на гърба на турченина а не на БСП?500 години сме съществували под крилото и са ни бранели от окупатора Русия-.СССР...БКП ни вкара в калта и майка Турция ще ни изкара! По-силна вяра имат! Няма кой друг!Да си върнеш обратно окупираното от Русия какъв робовладелец и окупатор си?Да обичаме официална Русия на инат и насила - що за глупост? 5 века верноподаници!
15
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията е написана неграмотно,а това че на българите им се рекламират предимно бързи кредити и лекарства е трагично
14
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще вземете мерки срещу тези ограбващи бързи кредите.Напълно незаконни лихвари.Къде е държавата???Защо във другите държави ги няма.Пак мутри ги държат.Егати беззаконието.Писна ми вече.
13
0
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ти не четеш ли бе човек не е теглил той а някой хора с неговите лични данни без да знае а личните данни ги има всеки телефонен оператор и всички имат достъп до тях
12
7
 
2
 
! Отговори
гяур преди 4 години
Хубаво си имахме само един султан - любимеца на раята.Нямало е икономическо иго!
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тези "приятели" определено няма лев зад гърба си за себе си какво остава да му дадът на него такъв къде се хвалят с многото имане в един момент нямат. не че той е калпавия "приятелите" му са или безработни или неудачни
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не мога да разбера колко трябва да си зле под шапката, че да отидеш в фирма за "бързи кредити" !?!!?
9
1
 
19
 
! Отговори
българия преди 4 години
До АЛовНа бойко бащинията - слуга на царя и тато! - един дол дренки
8
1
 
23
 
! Отговори
тотален крабеж преди 4 години
До фактТака е Кеш кредит,Изи Финанс,Минизаем и тн.
7
2
 
42
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Бързите кредити в България достигнаха тия висоти,защото според една вчерашна статия "УМНИ И ОБРАЗОВАНИ МЛАДИ ХОРА НА ТЪЛПИ СЕ ВРЪЩАТ В СТРАНАТА ЗАРАДИ ДОБРИТЕ ЗАПЛАТИ....."
6
2
 
37
 
! Отговори
факт преди 4 години
Обществена тайна е че чрез фирмите за бързи кредити се перат пари на бандити и политици,всички който работят в финансовия сектор го знаят и другото е че в ЕС ни я сме с най много такива фирми който грабят народа.
5
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По принцип до бързи кредити опират само най-големите неудачници, които до толкова никой им няма доверие, че дори и приятелите им, не биха им дали пари (противно на това което се върти в една реклама на подобна разбойническа компания за бързи кредити).Давачите на бързи кредити знаят че това са рискова група, за това използват всякакви методи да си събират парите обратно
4
3
 
30
 
! Отговори
чак и асоциация имат преди 4 години
Лихварите начречени за благозвучно кредитори, се гаврят с достойнството на българина като му прибутват хитроумни хватки от рода на играта "тука има, тука нема"
3
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво като е звъняно от предплатени карти, нали от 15 години всички карти подлежат на регистрация при пускане .А фирмите трябва да си сменят нормите , за да няма такива случки.
2
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тва с бързите кредити е като с бързите пари от билетчета... извънредно само за най-глупавите.
1
6
 
36
 
! Отговори
АЛов преди 4 години
Държавата на Бойко !!!!