Масова паника за йод в Русия. Крият ли властите изтичане на радиация?

Анонимни източници твърдят, че дрехите на ранените военни били изгорени
9 авг 2019 18:10, Нели Христова
184
Масова паника за йод в Русия. Крият ли властите изтичане на радиация?
Снимки: Reuters

Жителите на Ceвeрoдвинcк и Aрхaнгeлcк, край които вчера при тест избухна реактивен двигател с течно гориво, са започнали масово да купуват йод, съобщава Reuters.

Масовата паника се породи, след като властите в Ceвeрoдвинcк обявиха, че нивата на радиация леко са скочили след взрива, но са се върнали обратно в норма половин час по-късно.

Още по темата

"Всички, които ни се обаждат цял ден, търсят йод“, казва един фармацевт пред руската медия 29.Ru. В някои аптеки ценната течност все още може да бъде открита, но в повечето тя е свършила.

Появиха се и мистериозни твърдения в акаунт в Telegram, цитирани от сайта lenta.ru, според които, мъжете, които са били ранени след взрива, са отведени в болница в Москва, където дрехите им били изгорени.

Също така се съобщава, че лекарите, които са хоспитализирали ранените, са носели защитни химически костюми.

Руското министерство на отбраната отрече да има изтичане на радиация или на каквито и да било опасни химични субстанции.

Властите в Ceвeрoдвинcк обаче засякоха повишение в радиационните нива малко след инцидента. Те са били три пъти по-високи от обичайните. За около 30 минути след това се връщат обратно в норма.

На фона на тези твърдения американски военни експерти твърдят, че благодарение на сателитни снимки, в залива край военната база е забелязана цистерна Серебрянка, която се използва за събиране и съхраняване на радиоактивни отпадъци.

Но в присъствието му там може да няма нищо подозрително, тъй като този вид кораби се използват често и при пренасянето на ядрено гориво.

От руското правителство заявиха, че военната база ще остане затворена през следващия месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
10
 
! Отговори
11 преди 4 години
Кога за последните 30 години Руското правителство или кое да е друго е признало пряко за нещо?! Няма и да се случи :)
85
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Иво Гетов П.идал значи ? Затова мразиш, рушкото ? Да ти го набута руснак !
84
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там където остане малко гора, там са скрити ракетите "невиДИМки" на Путин !Той не искаше да гаси пожарите за да спасява мужика, но като разбра, че пожарите застрашават и ядрените "топки" на "космическите" войски се паникьоса !
83
4
 
5
 
! Отговори
Иво Гетов преди 4 години
До Гoшу-Абе Гошу да го набутам на бълдъзата ти лошУ абе и русия/просия и българия за нищо не стават жени роспиии мъже алкохолици 85%!!!!!!!!!!!!!!!!!
82
2
 
8
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Нещо повече - днес Русия се опитва да разработи нови ракети, които да заменят "Протон" и "Зенит". Това са ракетите "Ангара". Неочаквано се оказа, че според договорните отношения руснаците нямат право да произвеждат "РД-180" за новите си ракети, а трябва да ги закупуват от Прат енд Уитни.
81
2
 
6
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
...и на "Антарес" на Орбитал(което разчита на модернизирани двигатели с руски произход "РД-181" и на произведена в Украйна първа степен).
80
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали сте наясно, когато подобен инцидент се случи в САЩ колко ще бъде отразен и коментиран в медиите изобщо! Хеле пък в българските-0.
79
6
 
10
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Твърдението "американски ракети летят с руски двигатели" е силно обобщено и поради тази причина не е вярно. Най-мощната действаща в момента ракета "Делта IV - Хеви" е американско производство и работи изцяло с американски двигатели. Разработената наскоро ракета на харизматичния Илон Мъск "Фолкън 9", която извежда спътници в орбита и кораби до "Международната космическа станция", също е изцяло американска. Американска е и "Ню Шепърд" на Блу Ориджин. Единствените две ракетни семейства в САЩ с руска следа са семейството на ракетите "Атлас" на ULA (използващо двигатели "РД-180") и на "Антарес" на
78
4
 
10
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
До героСамо с това се гордеете русофилите, ама сте толкова прoсти, че даже не знаете истината и не се интересувате от нея:"Няма такова нещо като руски двигател РД-180", пише журналистът Андрей Шипилов. "Всеки един двигател "РД-180" е създаден в рамките на руско-американско сътрудничество, при това по поискване от САЩ, и той понастоящем се произвежда от американската компания Прат енд Уитни в руските производствени съоръжения". И по-точно е разработен от Локхийд Мартин
77
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците са най-големите мърлячи в света.
76
5
 
4
 
! Отговори
Боби преди 4 години
хора, знаете че ви лъжа ежедневно, ама няма как - на заплата съм все пак. Скоро ще ме изтрят /защото и днеска са на щат за рублей/ и пак ще продължа с лъжите. Венсеремос другари!
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ядрения ракетен двигател е реактивен двигател, при който работното тяло (например, водород, амоняк и др.) се нагрява за сметка на енергията, отделяща се при ядрена реакция (разпад или термоядрен синтез)
74
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма начин краварите да не са видели "фекалката" даже има съмнение,че лично Путин е бил на руля!
73
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коя подред ядрена авария в тая? Не стигат вече болниците за рак. Трагедия. Спрете да се занимавате с това бе хора СПРЕТЕ. Правете домати, фабрики, машиностроене. Спрете да се занимавате с ядрени неща и военщина. Нищо добро не носите на света последните 100 год.
72
12
 
6
 
! Отговори
Нищо им Нема. преди 4 години
НЕКА ГИНАТ ТАМ ОТ РАДИАЦИЯ.НАЛИ СЕ ГОТВЯТ ЗА ВОЙНА?!!!НЕКА СВИКВАТ!!!!ЩЕ ИМ Е. ОТ ПОЛЗА ДОРИ ДА ИЗПУКАТ ТАМ НЕ КОЛКО ХИЛЯДИ! 7
71
7
 
13
 
! Отговори
TT преди 4 години
Естествено че крият истината..Лъжата е генетично заложена в душата на всеки руснак.Дано тоя път радиацията да остане в пределите на великата рассия..
70
9
 
9
 
! Отговори
Нико преди 4 години
Преди беше новичок сега друга партенка лудите не умаляват само се измотяват
69
12
 
2
 
! Отговори
7 преди 4 години
Вас каквж интересува това засяга русия не е вас
68
14
 
10
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Нормално. Когато правиш нещо, за ралика от други тузем ци, случват се и гафове. Иначе западната истерия е смешна както винаги.
67
14
 
11
 
! Отговори
геро преди 4 години
Руските ракети не само излитат, а са най- добрите в света. До вчера САЩ изкарваха спътниците си с Руски ракети !!! Защото нямат собствена с подобни възможности !ДОЛУ САЩ !!!