Масова паника за йод в Русия. Крият ли властите изтичане на радиация?

Анонимни източници твърдят, че дрехите на ранените военни били изгорени
9 авг 2019 18:10, Нели Христова
184
Масова паника за йод в Русия. Крият ли властите изтичане на радиация?
Снимки: Reuters

Жителите на Ceвeрoдвинcк и Aрхaнгeлcк, край които вчера при тест избухна реактивен двигател с течно гориво, са започнали масово да купуват йод, съобщава Reuters.

Масовата паника се породи, след като властите в Ceвeрoдвинcк обявиха, че нивата на радиация леко са скочили след взрива, но са се върнали обратно в норма половин час по-късно.

Още по темата

"Всички, които ни се обаждат цял ден, търсят йод“, казва един фармацевт пред руската медия 29.Ru. В някои аптеки ценната течност все още може да бъде открита, но в повечето тя е свършила.

Появиха се и мистериозни твърдения в акаунт в Telegram, цитирани от сайта lenta.ru, според които, мъжете, които са били ранени след взрива, са отведени в болница в Москва, където дрехите им били изгорени.

Също така се съобщава, че лекарите, които са хоспитализирали ранените, са носели защитни химически костюми.

Руското министерство на отбраната отрече да има изтичане на радиация или на каквито и да било опасни химични субстанции.

Властите в Ceвeрoдвинcк обаче засякоха повишение в радиационните нива малко след инцидента. Те са били три пъти по-високи от обичайните. За около 30 минути след това се връщат обратно в норма.

На фона на тези твърдения американски военни експерти твърдят, че благодарение на сателитни снимки, в залива край военната база е забелязана цистерна Серебрянка, която се използва за събиране и съхраняване на радиоактивни отпадъци.

Но в присъствието му там може да няма нищо подозрително, тъй като този вид кораби се използват често и при пренасянето на ядрено гориво.

От руското правителство заявиха, че военната база ще остане затворена през следващия месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
6
 
! Отговори
110 преди 4 години
@68"реактивен двигател с течно гориво"
65
12
 
7
 
! Отговори
Само САЩ преди 4 години
Севернокорейските ракети поне излитат. Руското джелезо и толкова не може, ама ги тъпчат с ядрено гориво догоре, подарък за народа.
64
4
 
3
 
! Отговори
Изнервен преди 4 години
До 65. А ти от екипа, който е разработил двигателя ли си бе, главок? Откъде знаеш, че е точно реактивен? А руснаците ( няма да им е за първи път), могат да лъжат, че е това.
63
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ах тези от ЦРУ и йода са изкупили
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе ти еди път няма ли да питаш за себе си?
61
5
 
9
 
! Отговори
- преди 4 години
реактивен двигател с течно гориво - кькво общо има с радиация, питам за един преятел?политикани и ***
60
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те американските военни "експерти"да вземат да гледат собственият си двор,че току виж някой перко пак е почнал да ги острелва като пилци!
59
1
 
2
 
! Отговори
s1 преди 4 години
снимката от събитието ли е?
58
6
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Боби не се пъни да обясняваш на неуките колко полезна е радиацията!"ЧОВЕКО ЗАЩО СЕ ИЗЛАГАШ В ЕФИРАко го нямаше естествения радиационен фон на земятаЖивота на земята щеше да е представен от едноклетъчни организми в океанаБез радиация няма Мутация и ЕВОЛЮЦИЯ(трябва да споменем че много повече мутации са били неуспешни съответно са загинали от колкото тези довели до пръкването на Човека)
57
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това по-долно лай.но от българина, няма!
56
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боби не се пъни да обясняваш на неуките колко полезна е радиацията!Като се родят руснаци с две глави ще могат да се наливат двойно повече с Боярешник.
55
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ах, всичко е лъжа!Няма никакъв взрив. Това са били празнични фойерверки, по случай московските избори.Да жЮвей нашият феликомъченик, нашият велик князь Владимир IV.
54
4
 
6
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Путлян"не означава , че не може да има изтичане на радияция!"ЕХ ПАК СЕ ИЗЛОЖИРадиацията е Афа, Бета, Гама, Неутронна и ЕкзотичнаАлфа - Протони, изотопи на Хелии и Водород ядраБета - електрониГама - ренгеново лъчениеНеутронно - поток от електро неутрални неутрони и да скапват ти ДНКЕкзотични - Включително влизат и обикновените Радиовълни и светлинатаОбикновенитеГайгеровите броячи регистрират реално само Гама в атмосфератаза другите трябва спец техникаКакво е ИЗТИЧАНЕ НА РАДИАЦИЯ
53
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Руси всичко е полезно, дори да те затриват, пак е полезно.
52
0
 
8
 
! Отговори
Путлян преди 4 години
До БобиЧе има стрелбище, не означава , че не може да има изтичане на радияция!
51
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли значение дали е ракета или ядрен реактор, след като максималните радиационни нива са били ЗА КРАТКО само 3 пъти по високи? *** се разходи около "американските" тецове в България и ще останеш изненадан от факта, че там нивата са ПОСТОЯННО 10 - 20 пъти по - високи ;))Много необразовани нещастници се навъдиха в нета напоследък... Трябва да дават разрешително за ползване на интернет само при доказан завършен осми клас...
50
5
 
17
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Аз съм си русофил,но разбира се не вярвам сляпо на руснаците.Лошото е,че на Dnes.bg не вярвам изобщо.
49
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Путлян"Кой знае изобщо дали е било ракета ?!"Браво човеко зададе един наистина важен и резонен въпрос!!!Знае се че там има държавни полигони и стребища за каквото се сетите свързано с флота.
48
3
 
16
 
! Отговори
ист преди 4 години
Руската радиация е лечебна - чрез радиоактивна терапия се лекуват злокачествени заболявания. Чрез огромните горски пожари властта води ефективна борба с комарите. Руският мужик не се плаши от някакви прахови частици.
47
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Драги евроатлантици, спрете да бъркате РЕАЛИЗМА с РУСОФИЛИЯ ;)))