На Острова притеснени, няма българи и румънци да прибират реколтата

Офертите на фермерите предизвикват все по-малко интерес заради Brexit
Обновена: 2 сеп 2019 11:03 | 2 сеп 2019 07:00, Александър Попов
110
На Острова притеснени, няма българи и румънци да прибират реколтата
Снимка: Reuters

Фермите във Великобритания търсят между 60 хил. и 70 хил. сезонни работници годишно, но намирането и наемането става все по-трудно. Фермерите вече тъгуват за българите и румънците, които предпочитат да се трудят в рамките на Европейския съюз. Голяма част от желаещите да работят на Острова се пренасочват към други държави, основно заради неяснотата около Brexit, както и заради понижаването на лирата.

Преди три години, по време на кампанията преди референдума за Brexit, това беше един от основните доводи - че хората от Източна Европа "изяждали" работните места на местното население. Оказва се обаче, че фермите не са най-привлекателното място за тях.

Собствениците на ферми признават, че кандидатите вече са и с друг профил - с ниска квалификация и слаб език.

Компанията Beverly Dixon, която е една от най-големите ферми за зеленчуци във Великобритания, вече трудно успява да привлече около 1500 сезонни служители, които са необходими за брането на марули, репички и лук, съобщава Financial Times, цитиран от "Труд".

"В минали години, когато привличахме работници от България и Румъния, канехме 300 души, а откликваха 600. Сега каним 600 души, а се отзовават 100. Освен това тези, които кандидатстват, са по-малко образовани и с по-лош английски", разказва директорът на отдел "Човешки ресурси" в компанията. Както всички британски селскостопански производители, и тази компания разчита до голяма степен на работници от Източна Европа, които да отидат във Великобритания за жътвата и брането от април до ноември.

С всяка следваща година от референдума за Brexit през 2016 г. насам обаче привличането на между 60 хил. и 70 хил. сезонни работници на Острова става все по-трудно. Това кара компаниите да повишават възнагражденията и да харчат повече за привличането и задържането на служителите. Обединеното кралство се конкурира за селскостопански работници със страни като Германия, Испания и Холандия, а понижаването на курса на паунда означава, че въпросните служители биха печелили по-малко, ако изберат да отидат в Кралството.

Браншови организации като Национален фермерски съюз и Британски летни плодове са предупредили правителството, че надеждният достъп до работна ръка е от ключово значение за производителите на плодове и зеленчуци, които са едни от най-печелившите и най-малко разчитащите на субсидии земеделски бизнеси във Великобритания. Тъй като обаче новият британски премиер Борис Джонсън настоява Кралството да излезе от състава на Европейския съюз на 31 октомври, когато жътвата все още не е приключила, фермерите са притеснени как ще се справят с дейностите си по събиране и опаковане на продукцията през следващите седмици и месеци.

От британското правителство вече заявиха, че свободата на придвижване на европейски граждани от и към Великобритания приключва на 31 октомври в случай на Brexit без споразумение. Земеделските стопани обаче са притеснени, че не само нямат яснота как ще приключи този сезон, но и как да убедят сезонните работници, които вече са във Великобритания, да дойдат пак през следващия летен сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Великобритания ще бъде една "Северна Корея" край Европа.
99
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Индия има 2 милиарда работна ръка. Ако внесат 100 милиона индийци, ще имат за всичко. Но, трябва да ги държат строго, за да не вземат властта във Великобритания и да назначат свой Мухараджа за крал. Някакъв Апартейд или Правителство на малцинството.
98
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи да започнеш в банка на гише става с малко език и средно образование, обаче да береш тиквички и марули трябва солиден ценз!И какво означава канехме 300, идваха 600?Май реването е за вторите 300, взети незаконно, без договори и претенции, спящи по фургони или на полето.
97
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SP 69Крайно време е бозавите да се върнат на полето! И всички българи които им "робуваха" да се върнат и да си погледнат СОБСТВЕНИТЕ "родолюбиви оправници" които им изкрадоха земите!Английското "робство" е 1000 пъти по-сладко от българското, а нивото на английски селияндуризъм е нищожно спрямо българските селияндуристански "стандарти/традиции".
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Доктор Гьобелс 82Сега ще видят кон боб яде ли.....Ще гледат лаййнннарцииите как боб се яде а те както винаги ще преглъщат, влажно като едно време за българска изходна виза!
95
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Аз 94Нека, това е селияндуристански тип БГ забавление което "помага" най-вече на Лаййннннария!
94
0
 
7
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Поредното заглавие което цели да разлая ку4етата
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ги мислете,ще си вземат за фермите работни булки от Украйна и Молдова,пък и македонци и черногорци още са навити за селскостопанска работа.
92
4
 
8
 
! Отговори
Краставица-ланга преди 4 години
За много грехове има да плаща "великата" Британия. Това ,което става в селското стопанство е май-малкото! Уж са предприемчиви островитяните.Като няма кой да им бере ягодите и репичките....вместо сами да се гърбят..да вземат да ги изкоренят!!!! Поголовно! И да засеят нивите с ..канабис и опиумен мак. За това си имат достатъчно афганистански специалисти. Хем лесно,хем доходно.
91
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 91.Сега стига сте ревали.Който е нормален да бяга в ЕС.Който не е да остава и с британския халифат навън от Европа и в Арабската лига.
90
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ягоди ще има на британския пазар. Ще бъдат от друга държава. Либертарианците така успокояват народа, че не е фатално, магазините ще продължат да са пълни с ягоди и всеки с пари ще си купи. Но - защо британците се притесняват? Може би са по-умни от либертарианците и разбират проблема?
89
2
 
13
 
! Отговори
Принц Чарлз-Съсекс преди 4 години
Заповядал съм на полето и в фермите да докарат йевреи от Израел.Все пак дължат на Англия благодарности,които цял живот не могат да изплатят. Освен ,че плащат на нашият Ватикан милиарди наем за ползването на Йерушалама време е да дойдат и да ни приберат реколтата понеже тези ,които докараха от Еритрея и Конго не искат да работят. Поспис:Принц Чарлз *** на Съъсекс Лорд на Дамшир Херцог на Бъкингам и ИDиот на целият Свят .
88
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откраднаха ни ромите. Нямаме повече роми за даване. Германия ги иска, Британия ги иска... Вече ще ги трансферираме като футболисти за големи суми. Ромите и лекарите са ценни и не трябва да ги даваме.
87
0
 
19
 
! Отговори
Ояденото Лорд Пищи преди 4 години
Нали в Англия е пълно с гибони и лемури от субсахарна йавфрика.Те са изключителнпо добри работливи работници.Нали беше целта да ги докарате всички в Европа.Българите обичат парите И си имат вече бизнесче, кафе,пица строителни фирмички или бизят за по 8000 евро на камион. За Фермите а Англия търсете AФPИКАНЦИ
86
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Британците ги чака Преход, глад, мизерия и хиперинфлация. План "Ран-Ът" ще прогнозира последствията от Прехода. Преход от буржоазна демокрация, към монарходиктатура.Ягодите ще са последния им проблем.
85
3
 
16
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
Истината е че английски се учи във всяко училище в България.Отделно от това,английския език е широко застъпен в големите градове.Тъй че излиза че наште кадри са много по добре подготвени от разни пакита индийци и мароканци.
84
1
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
"По данни на ООН над 4 млн. британции не слагат залък в устата си дни ..." Нещо не ми се връзва в цялата история хем имат недостиг на работна ръка хем 4 млн, недохранени в Англия, хем 5-тата икономикав света, по-по-най ...?! 2000 кухни за социално слаби?! Ба си робовладелската държавица. Закривай!
83
0
 
36
 
! Отговори
Krom преди 4 години
No problem! Борис Джонсън лично ще ги прибере реколтата!
82
1
 
25
 
! Отговори
Доктор Гьобелс преди 4 години
Сега ще видят кон боб яде ли. 😁
81
0
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Всяка държава в света с половината поданици на социални помощи, внасяща работна ръка от други държави е робовладелска. А кой каза, че робството в света е изкоренено!