Преди 30 години всеки искал да прави бизнес, сега - само 3.9%

При съпоставими с нашата икономика страни този процент е 26
Обновена: 3 дек 2019 15:30 | 3 дек 2019 12:58,
134
Преди 30 години всеки искал да прави бизнес, сега - само 3.9%
Снимка: Pixabay

Изпълнителният председател на Българската стопанска камара Радосвет Радев цитира по време на форум последни данни от международно изследване "Глобален предприемачески мониторинг", според които делът на българите, които планират да започнат бизнес следващите три години, е 3,9 процента, докато при съпостави с нашата икономика страни този процент е около 26, пише БТА.

Още по темата

През 1989 - 1990 г. в България имаше регистрирани 1 млн. компании. В България се разминаваха хора, които си разменяха визитни картички, на които пише: "Иван Иванов - президент", но така или иначе, след 45 години планова икономика, в България имаше някакъв предприемачески дух, може би потискан, мачкан, изтъкна Радев и заяви, че преди 30 години всички искаха да правят бизнес, а сега никой не иска да се занимава с това. Защото това е големият риск, който трябва да поемеш, който да замени представата за комфортното място в модерна България - на чиновник, служител на голяма международна корпорация или политическа кариера, каза още Радосвет Радев, пред участниците в Българския икономически форум за 2019 г.

В България са регистрирани 413 300 стопански субекта, от които 753 изпълняват дефиницията на голямо предприятие и над 412 000 са стопанските субекти в дефиницията малки и средни предприятия /МСП/, а това, по думите на Радев, показва, че не е толкова клиширано, че МСП са гръбнак на икономиката ни, освен това 753 компании по правило не са с българска собственост.

Сред основните пречки за развитие на бизнеса у нас са липса на квалифицирана работна ръка, като често пъти квалификацията става бизнес основанието за започване на бизнес. Друг проблем е свързан с това, че хората, които почват да правят бизнес в България, знаят, че корупцията и бюрокрацията са част от средата. Проблем е и качеството на образованието, каза Радев и цитира анкета сред деловите среди, в която 47 на сто определят, че това е пречка за развитието на бизнеса им.

За 17,3 на сто пречка е липсата на доверие и негативизмът спрямо бизнеса, за други затрудненията са свързани с инфраструктурата. Под 5 на сто определят като проблем гражданския натиск, протести, референдуми срещу инвестиционни проекти. Вероятно това е по-скоро проблем за големите предприятия, които искат да добиват материали и ресурси.

Малките и средни фирми искат предвидима правна среда, а България е сред първенците по динамика на смяна на норми, отбеляза още Радев. За 11 месеца на тази година Кодексът на труда е променян десет пъти, КСО - 4 пъти, ЗУТ - 6 пъти. Фирмите се нуждаят и от по-добър достъп до финансови инструменти. Затруднява ги и липсата на напълно изградено е-правителство. Проблем създава и нереформираната здравна и осигурителна системи, заради които страдат не само предприемачите, а и някой път и министрите, каза още Радев.

За започване на бизнес у нас трябва да се преминат 7 процедури и 23 дни, за получаване на разрешително за строителство - 19 процедури и 97 дни, за включване към електрическата мрежа 6 процедури и 262 работни дни, като тази година работните дни са 260, а догодина ще са 261, защото е високосна, изтъкна Радев.

Времето за плащане на данъци в България, според проучване на Световната банка и на "ПрайсУотърхаусКупърс" отнема 4441 часа годишно, а стандартите по света под 240 часа, с което страната се нарежда на 97 място от 190 държави, изтъкна още Радев.

Според БСК за да се подобри ситуацията, е необходимо стимулиране на иновациите, достъп до финансиране, държавна политика за стимулиране на нов бизнес, нагласа за поемане на риск.

Тези, които стартирахме преди 30 години бизнеса си, вече сме в пред или вече в пенсионна възраст и е голяма тишината зад нас, каза още Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в бг има голяма корупция,която не само задушава инициативата,а може поръчково да те унищожи с проверки и изисквания ако някой им плати или нареди,конкуренция няма,ако свалиш цени,идват те предупреждават,а не свалят и те,почват заплахи или физически посегателства,така поне съм чувал.Е в тази ситуация,кой би искал да започне нов бизнес,трябва или да си наивен или силен,с Някой за гръб,или да си със съвсем незначителен бизнес,да не пречиш на някой,а пък 1000дата изисквания и бюрокрация са отделно
98
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До работодателСмучете само кръвчицата на работника. Хората се отвратиха и не искат.
97
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България бизнес не се прави . Бизнеса се разпределя между бивши кумунисти децата им внуците им и мутрите . За това ще сме най бедната държава.
96
1
 
33
 
! Отговори
Riba преди 4 години
Мутренска държава,само мутри и ченгета правят бизнес в България
95
31
 
9
 
! Отговори
работодател преди 4 години
Нали всички ревете срещу работодателите.Ами станете работодатели за да видите какво е.Ама не ви стиска да рискувате.Чакате наготово, мързелувате, некадърни сте и само искате придобивки
94
1
 
21
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
Значи хората поумняват.
93
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До в грешка сиКакъв ти е бизнеса?
92
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пецатаще се бориш пеца.искаш наготово пазарен дял и дотации ли?
91
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
истината е, че 80% от българите не стават за нищо.Тотална негодност.
90
0
 
36
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Сега каквото и да започнеш ,пречиш на някой ,а този някой си има някой в горните етажи , вече няма крушки без опашки, всеки бизнес от заводи до магазина за чорапи е на някой човек на някой и ако ти започнеш бизнес и започнеш да вземаш клиентите на някой то много скоро той ще усети разликата в оборотите и ще дойде при теб да си "поговорите", тогава нещата ще се решат кой колко повече връзки има, ако той е от 10-20г на пазара то нямаш шанс
89
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 30 г. Бизнеса се контролираше само от бг мафия и мутри и имаше тук-таме някое местенце, а сега заради ниските заплати и високата печалба се наместиха и западните мафии и мутри с бг и вече не остана място за бизнес. Примери са ЧЕС, А1, Унибанка, ДСК и много други.
88
7
 
17
 
! Отговори
в грешка си преди 4 години
До Анонимен 78България се управлява от червените!И ще се управлява от тях!А ти или им ставай аргатин,или хващай пътя като мен там дето няма червени,и си оправяй живота!Пак като мен!Щом си готов да работиш,страшно няма!
87
1
 
13
 
! Отговори
бял р0б пенсионер преди 4 години
правилно, р0бството е най-добрият живот, р0ботете за да тези 3.9% живеят по-добре от Император!!
86
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И за работа и за бизнес да почнеш става все по трудно и недостъпно. За работа трябва да си завършил Харвард и да си работил 20 г. шеф в ИТ. За бизнес пък трябват 1 милион евро от тото лотарии или кредитен милионер от банка. Познайте колко хора отговарят на тия критерии и са били банкери или шефове. Недостижимо е за много от хората и за това намаляват и кандидатите.
85
11
 
11
 
! Отговори
ДО 74 преди 4 години
Тия 70% във вашето село ли са? Ти на колко си годинки бе юнак?Кой ти купи това с което в момента постваш,или го открадна.Проценти на бедни има във всички държави Моята баба получаваше 28 лева пенсия,майка ми се пенсионира със 78лева в средата на 80теВисенето по опашките и вечните заеми бяха ежедневие.Знаеш ли как се гледат малки деца при режим на тока и дефицит на мляко и други продукти.А знаеш ли че за да намериш ХУМАНА за алергично дете даваш рушвет и за това ти отива половин отмизерната запл
84
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много искам да работя в соц завод с 500 души администрация.
83
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СравнителенКепенци се затварят навсякъде по Света.НОКИА затвори кепенци.Лемън Брадър затвори кепенци.Сумати авиокомпании затвориха кепенци.
82
2
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
"Българския народ има само един идеал:да се обогати.Заради това, пази се да не му попречиш." Фердинанд Сакскобурготски към сина си.
81
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"За да намериш работа трябва да ходиш на конкурси"Ми ще ходиш бе.Искаш някой да дойде да те забере от вас и да те направи СЕО на Майкрософт ли?Аман от залухани селянчета.
80
2
 
6
 
! Отговори
Сравнителен преди 4 години
Прочетете 10 /Малко магазинче/ и 29 /Тариката/. На първия му е писнало и май е затворил кепенците, въпреки че е плащал данъци, осигуровки, налози и т.н. Втория, "не се оплаква". Просто този дисонанс отговаря на всички въпроси.