107 са болните с коронавирус, нови двама в София

Те са с много леки оплаквания и са поставени под домашна карантина
Обновена: 19 мар 2020 21:05 | 19 мар 2020 21:03,
164
107 са болните с коронавирус, нови двама в София
Снимка: БГНЕС

107 станаха доказаните случаи на коронавирус у нас.  Това съобщи пред NOVA началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.  Новите два случая от последните часове са от София. По думите на шефа на ВМА и двамата са с много леки оплаквания и са под домашна карантина.

Още по темата

Има огнища в 9 областни центъра, най-вероятно ще се разширят”, каза ген. Мутафчийски. „Болните с коронавирус не са прокажени, те се нуждаят от нашата подкрепа”, допълни той.

„Държавата реагира много адекватно. Претърпяхме много критики, че са прекомерни мерките. Аз съм застъпник на по-строгите мерки”, коментира ген.-майор Мутафчийски.

По думите му няма нищо неочаквано в ситуацията.

Сутринта на брифинга на Оперативния щаб беше съобщено и за трети починал. Издъхнала е 80-годишната пациентка в „Пирогов”, която беше и с инсулт.

Най-много са случаите на коронавирус в София. Повечето хоспитализирани в столицата са с двустранни пневмонии, но без признак на дихателна недостатъчност.

Междувременно заразата продължава да обхваща нови области на страната. Положителни проби вече има в Перник и Бургас.

„В Бургас случаят е непосредствено свързан с Банско. Това е жена на 39 години, която е била готвач в едно от заведенията. Прибрала се е преди седмица”, заяви на сутрешния брифинг ген. Мутафчийски.

Жената се лекува в инфекциозното отделение на областната болница. Преди това е била лекувана и в Банско.

„Преди 2 дни е приета по спешност и веднага започва лечението. Много добре се повлиява, ще я изпишем, след като даде отрицателни проби”, обясниха от болницата.

А снощи мъж в нетрезво състояние, със съмнения за COVID-19, вдигна на крак полиция и спешна помощ в София.

„Закаран е в „Пирогов”, взета му е проба, при което още преди да изчака резултатът е избягал, хванали са го на Централна гара”, обясни ген. Мутафчийски.

У дома се лекува пациентът от Велико Търново. Той е лекар специализант в София,но за почивните дни се прибрал в родния си град. Имал оплаквания, а изследването потвърдило диагнозата.

„След обявяването на положителната проба за коронавирус е поставен заедно със семейството си под домашна карантина”, обясни д-р Галина Гарева.

Под домашна карантина е и мъжът в  Смолян. За да се спре разпространението на болестта, в цялата област се въвежда вечерен час.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
3
 
0
 
! Отговори
Митко 19см преди 4 години
БПЦ няма ли да обяви, че ще отслужва молебен всеки ден? За истанбулската конвенция се стегнаха и го правиха. Корона явно им е по-малък проблем.Приоритети. Кво да правиш...
106
4
 
4
 
! Отговори
Lan преди 4 години
124,Трябва да се потърсят други мерки! Вирусът ще продължи да циркулира, поне до година и половина няма да има ваксина (а може би и след това ако клиничните изпитания не са добри). Можем да помислим за временна изолация на рисковите групи от хора, докато другите го преболедуват и създадат някакъв имунитет, който ще пази частично и възрастните. Жертви ВИНАГИ и при всяко от решенията ще има, въпросът е колко. Аз лично бих предпочела да умра сега от вирус отколкото да гледам децата ми как гладуват.
105
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Lan(продължение) Ти осъзнаваш ли че при такова ниво на болни цялата икономика ще се срине след 20 дни, не след 3 месеца?!? Ето защо трябва да се вземат твърди мерки СЕГА, да се ограничи вируса и да се премине към нормализиране на нещата възможно най-скоро. Италианците пробваха да минат леко и сега им излезе през носа. Драстичните но кратки мерки са по-добри от неадекватни но продължителни
104
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Lanседни и прочети статистиката - видя се ясно че при не вземане на мерки или мерките са неадекватни, средно статистически 1 заразен разболява още 1 на всеки 2 дни (данните са от Китай преди карантина). В момента има 107 заразени - ако се оставят нещата на самотек - след 2 дни - 214 заразени. 4 дни - 428; 6 дни -856; 8 дни - 1712; 10 дни -3424. след 20 дни - 109568. Ти осъзнаваш ли че при такова ниво на болни цялата икономика ще се срине след 20 дни, не след 3 месеца?!?
103
3
 
3
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Мислиш, че ми пука за парите, НЕ, пука ми точно и само за хората! Хората, които не виждат към какво точно се насочваме! ЕДНО интервю да прочете с икономист? НЯКЪДЕ!? НЕ, няма и да прочетеш! Избираш не между живи и здрави хора и пари, избираш между някакъв процент смъртност от вируса И глад, престъпност и държавен разпад. Аз бих избрала по-малкото зло, защото добро в тази ситуация НЯМА!
102
1
 
4
 
! Отговори
Lan преди 4 години
113, и ти ли се правиш на приятно разсеян, "икономика" не е имагинерна дума. Икономика е това, което си слагаш на масата вечер - от глад се умира много по-сигурно отколкото от вируса! Аз не деля стари и млади, след три месеца старите ще са точно толкова уязвими от моята прогноза, колкото и младите. А след година?! Или си мислиш, че икономика се рестартва с щракане на пръсти! Дори и утре да паднат ВСИЧКИ ограничения, безработицата ще по две от тази преди кризата!
101
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Solar Powerа защо не вземеш статистиката в Италия? Хайде направи същата сметка но с Италия. Ще е забавно да ти прочета залюченията
100
4
 
3
 
! Отговори
Lan преди 4 години
109, абе ти не разбираш ли какво ти пиша! В Китай НЕ е имало мерки като у нас, мерки е имало САМО в един от градовете в Китай! НЕ може ти да не работиш 1-2-3 месеца и някой да ти дава заплата, за да ядеш. Дори и ти да работиш, фризьорката ти не работи, сервитьорката ти не работи, продавачката на обувки не работи, все повече хора около теб НЕ работят и те и децата им ЩЕ гладуват и то само след месеци. Въпрос на време е някой да реши да те заколи, за те обере и да яде!
99
4
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Вземам за достоверна математиката на кораба Diamond Princess. На 3700 пътници починали 7. Тоест ако тук има починали 3 значим има заразени над 1500 които дори няма да разберат. Точно както на кораба :) Стига шашкахте хората. Махайте това положение. Старите хора да си стоят 2 месеца по къщята и готово.
98
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С кол центрове икономика не се прави.
97
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До LanЩе ти го обясня просто - ако на икономиката й трябват 3 месеца за да пропадне, на хората им са нужни 2 седмици за да умрат. На теб може да не ти пука за хората, а само за парите, но дори да си такъв **** нека ти припомня че за да има икономика, държавата се нуждае от ЖИВИ хора. Отделно вируса не убива само стари хора както си мислиш - вземи и попорочети малко статистиката.
96
0
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
2. КитайКитай се трансформира от планова към пазарна икономика от 70-те години на миналия век до днес и продължава с този процес. Китайската икономика се състои от почти равни части на производството и услугите, като земеделският сектор създава 10% от БВП на страната. Както вече споменахме, китайската икономика е най-голяма при отчитане на покупателната способност на парите. Разликата между щатската и китайската икономика в номинално изражение обаче все още остава огромна, след като китайската икономика е в размер на 10.35 трилиона долара в момента.
95
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами след предната криза Бойко фалира малкия бизнес и големите фирми ни тъпчат в големи офиси (open office) като хамбари. Там се носят всякакви бацили. Нашият кол център не ни дава да работим от вкъщи, роби на Америка сме!Вижте в джобса - само кол центрове!
94
2
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
До Lanчудно ми е, как може във век, когато всички сме с компютри и интернет, толкова упорито да си пишете абсолютни пр0стотии, че и май си вярвате. 1. САЩЩатската икономика е най-голямата в света с БВП в размер на 17.41 трилиона долара в номинално изражение, което е около 22.44% от размера на световната икономика. САЩ е много напреднала по отношение на технологии, инфраструктура и залежи на ресурси. 2. Китай....
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До LanВ Китай не е само 1 град, но въпросния град беше най-силно засегнат. И се видя че с бошлаф мерки станаха близо 80 000 заразени там, а след като приложиха реални мерки овладяха ситуацията и днес нямат нито един новозаразен.
92
2
 
4
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Ще ти го обясня просто - за Китай да постави град Ухан е все едно ние да си поставим Банско и САМО Банско под някакъв режим и другите всички да работим, за да измъкнем Банско. Китай е 1200000000 човека, Ухан е 8000000 човека! А ние сме безкрайно свързани с ЕС, дори по някакво чудо да овладеем вируса у нас, постоянно ще има риск от НОВА зараза, постоянно!
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До (-_-)то много мозък трябва че да провериш сам в интернет нали? Но защо ти е да проверяваш след като можеш да дадеш такъв високо интелектуален аргумент като "Ай си к ти р бе!". Направо се сетих за една фраза от филм: "apes together strong!"
90
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
475 смъртни случая за един ден в Италия.
89
5
 
6
 
! Отговори
Lan преди 4 години
103, :) смешен, в Китай изолацията беше в ЕДИН ЕДИНСТВЕН град! Икономиката на Китай (НАЙ-СИЛНАТА В СВЕТА) не е спирала нито за ДЕН! А на нашата й давам максимум три месеца - след това глад, разпад и престъпления от ГЛАД!
88
0
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
0,1 % друг път.. Тия цифри от къде ги измисли? Дори и 5% смъртност да има корона, пак нищо не е, защото 99% от тия 5 биха умряли от което и да е друго заболяване.. Ай си к ти р бе!