Още 25 болни от коронавирус, общото броят им вече е 379

57% от инфектираните са мъже, 43 на сто са жените
Обновена: 31 мар 2020 10:48 | 31 мар 2020 08:12, Камелия Цветанова
331
Още 25 болни от коронавирус, общото броят им вече е 379

25 са новите болни от коронавирус за последното денонощие и така броят им нарасна до 379. Вече има случаи на болни и в Силистра.

Още по темата
113 са в болница, 13 са в интензивни клиники, няма починали през денонощието, съобщи началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

От заболелите 57% са маже, 43% са жените.

18 от пациентите са медицински персонал.

През нощта новите случаи са в София - 1, Варна - 3, Силистра - 2, Шумен - 1, Бургас - 4, Кюстендил - 4, Кърджали - 1, Пловдив - 3, Стара Загора - 1.

Общо изписани са 17 души, които са с две отирцателни проби за COVID-19.

Проф. Мутафчийски призова хората да спазват мерките, които са наложени за ограничението на разпространението на COVID-19.

"Ние имаме отговорност пред хората да опазим техния живот. Поне всички са единни, че ако се отпусне краят, системата няма да може да понесе този брой болни. Заради това понасяме всякакви обиди и хейтове, но не си променяме мнението. Нашите мерки не се знае дали са правилни, но щом ги следват и другите, това ни дава кураж да си остояваме позицията", коментира той.

По думите му това е вирус, за който експертите нямат доказателства, че се държи като другите.

Според неговсички ще понесем и здравословни, иикономически щети.

Проф. Мутафчийски призна, че заповедта за носенето на маски на обществени места е резултат от дълго обсъждането.

"Ние не измисляме неща, а това, което правим е следствие на  добрите практики в света. Китай, Корея, Израел и големите държави от ЕС са основните ни източници. От вчера задължително е носенето на маски в Израел и в Австрия", каза той.

"В глобален мащаб има недостиг на маски и това изправя хората пред труден казус, но доста от предприятията в последните дни започнаха да шият и заради това гратисният период е 0 часа в събота", допълни проф. Мутафчийски.

РЗИ ще прецизира точно къде да се носят маски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
2
 
5
 
! Отговори
Без изключения! преди 4 години
Мерките които се вземат би трябвало да са валидни за всички. Без изключение, дали си обикновен човек или Божи служител. И най- малкия пробив някъде ще компрометира всичко к. се прави.
173
2
 
20
 
! Отговори
до 188 никой преди 4 години
СЗО са абсолютни престъпници. Трябваше да препоръчат задължително носене на маски още в началото след Ухан. Примера на китайците японците Корея Филипините беше пред тях. Но те умишлено! твърдяха, че маска трябвало само за заразените. И малките им мозъчета (вижте онзи грозник от СЗО за справка) не можаха да зацепят, че никой не знае кой е заразен освен ако не е вече в болницата.
172
2
 
23
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Мерките в БГ са крути, не защото Б.Б., щабът му и олигархията, искат да ни ограничат или напълно отнемат гражданските права, защото стадото и без това си е достатъчно послушно! Според мен истината е доста по-проста - правителството много добре знае трагичното положение на здравната система, която ще се разпадне дори при една стотна от това, което се случи в Италия. При италиански сценарии тук труповете ще са в пъти повече. И тогава ще стане страшно за управлението.......
171
3
 
21
 
! Отговори
маската преди 4 години
Не трябва да се дава власт на *** военни кратуни. Пример е Чернобил. И тези 2 седмици закъснение за маските. Ако беше въвел маски преди 2 седмици (и да бяха затворили границите, а не да прибират берачите на жилязу) можеше да си ходим спокойно по улиците, да спортуваме да си работим, а не финасови кризи икономически, психически. Е ама те който щяха да спасяват, как щяха да изпъкнат като велики?
170
9
 
8
 
! Отговори
teo преди 4 години
Не може да бъде в Русе да няма заразен от коронавируса, след като Русе е една от вратите на България!!! Явно комунистическият кмет въвежда завесата по комунистически, както по време на Чернобил !!! Русенци молят ген. Мутавчийски да назначи проверка за Русе!!!
169
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Законите вече са: "Защо си с маска, защо си без маска?"Има закон срещу маски, фереджета, бурки. Има закон за маски.
168
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На брифинга защо половината са без маски? Глоба за тях ще има ли? Или МС им е бащиния/частна собственост и не е задължително?
167
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работя в бизнес парка, имам колеги италианци, испанци. Питам ги имат ли познати, роднини, които да са заразени...никой няма нито един познат, който да е заразен или да е лежал в болница...нищо не искам да кажа, но се замислям....24352
166
2
 
10
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
До Анонимен 198 Принципно си прав, но тонът в това мрънкане се задава от баце ти Бойко и дори от ген.Мутафчийски!!! Прави ми впечатление как посочените двама (особено баце) проявяват раздразнителност и почват да хленчат или да отправят заплахи дори и при само леко неудобен или критичен въпрос, зададен им от някоя мисирка! Направо са нетърпими и супер глезени!!!
165
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Униформата не е пълна без фуражка. Маска и фуражка да станат задължителни. Или да се облекат като лекари в бели халати.
164
1
 
10
 
! Отговори
маската преди 4 години
*** военни тиккви най-сетне светнаха. Еврика. Аз това го пиша тук повече от две седмици. Този началник (проф доктор генерал лейтенат и прочее) не каза ни най нагло, че маски трябвало да носят само болните, т.е заразените. Но кои са те не знаел и не казва. Ама и теста даже бил 80-50-40% верен. Хахахаххаха. Логика -100%. И това го каза преди 10 дена. Жалко че и в другите страни явно има много кухи военни тиквии, защото ето даже Израел, който е дал Нютон и Айнщайн чак сега се осветиха.
163
5
 
8
 
! Отговори
МИЛИАРДИ преди 4 години
Щом и другите следвали нашите мерки, това ни окоражава да продължим!КОИ СА ТЕЗИ ДРУГИТЕ?ШВЕЦИЯ, ДАНИЯ, НОРВЕГИЯ, ХОЛАНДИЯ, САЩ, АВСТРАЛИЯ, ИРАН? В ГЕРМАНИЯ ОГРАНИЧЕНИЯТА СА МНОГО ПО ЛЕКИ...ПРЕКАЛЕНИЯТ СВЕТЕЦ И БОГУ НЕ Е ДРАГ!АМА ТУК ГОВОРИМ ЗА ЕДНИ 5-6 МИЛИАРДА МАЙ? А?
162
3
 
14
 
! Отговори
Ххх преди 4 години
По научни данни,големите бради,са едни от най- големите инкубатори за опасния вирус. В този смисъл хората с бради би трябвало да спазват карантина. Това се отнася най- вече за свещениците, к. масово са с големи бради и имат голям обществен контакт с много хора, предимно рисков контингент. Това би трябвало да се вземе под сериозно внимание.
161
5
 
15
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 4 години
Гледам плешивия коремен хирург вече 20 дни по няколко пъти на ден.Не казва НИЩО освен колко много мислят как да ни ликвидират.И колко са болните.Ограничения ,забрани ,закани и невиждани глоби.-Кога ще направят скриЙминг на всички българи?Кога ще има поне маски и дезинфектанти?Диктатурата на Тиквата ,Каскета и Вируса ще ни довърши преди да сме стигнали пика на заразата.
160
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи всеки иска от държавата,а когато държавата поиска се започва- ама това е репресия,имаме гражданско право и всякакви критики и мрънкания ! Какво щели да правят хората в неплатен ? Какво ли ? А защо са в неплатен,а не в платен ? Другият вариянт е борса ! Ако си си плащал реални осигуровки по члена за съкращение ще вземаш 80%от заплатата си 9 месеца.Сега да видя тарикатите,които хитрееха и лъжеха държавата с години като не си плащаха осигуровки и криеха данъци.Видов ден,приятели !
159
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прави смисъл да се пляска на балкона против вируса корона.
158
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези нови мерки само показват, че не само НЕ идва края на карантината, ами ще става още по зле. В един момент няма да има никакво значение колко болни имаме, и въобще има ли вирус, идеята е съвсем друга, вируса си е просто причина...
157
4
 
10
 
! Отговори
Никой преди 4 години
Аз лично повече не вярвам на този човек,който създава правила от това ,че някой истерясал му е писал мейл .А не от препоръки на СЗО.
156
2
 
10
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
До wtf,Потвърждавам за София, а едно време се виждаха съзвездията, сега...Както казва Петър Симеонов - овцете се смеят на фактите, а се вкопчват в лъжите. и наистина ни готвят просто преместване от един затвор в друг. Вируса го доказа, но ще е късно когато се усетят повечето, ако въобще се усетят. :)
155
1
 
11
 
! Отговори
Х преди 4 години
Прави смисъл да се носят задължително маски в закрити пространства. Но на открито, когато не правиш контакт с никой, не прави смисъл.