Епидемиолог №1 на Швеция: Моделът ни срещу COVID-19 остана неразбран

Андрес Тегнел очаква светът да даде различна оценка за подхода на страната срещу коронавируса
Обновена: 29 юни 2020 06:14 | 28 юни 2020 22:30, Красимир Ангелов
188
Епидемиолог №1 на Швеция: Моделът ни срещу COVID-19 остана неразбран
Снимка: БГНЕС

След три месеца работа и непрекъснати противоречия относно подхода за ограничаване на разпространението на коронавируса, топ епидемиологът на Швеция Андрес Тегнел ще си вземе почивка.

Тегнел едва ли ще отиде на почивка далеч от дома си, тъй като повечето страни членки на Европейския съюз изключиха Швеция от списъка на държавите за безопасни пътувания. Според експерти Швеция е сред държавите с най-висока смъртност от коронавируса в световен мащаб заради решението на Тегнел да се обяви против въвеждането на строги ограничителни мерки. Но според него шведският модел остава широко неразбран, пише Bloomberg TV Bulgaria в свой анализ.

През изминалата седмица шведският епидемиолог попадна в заглавията на международните медии, тъй като определи правителствата на повечето страни като "луди" заради въвеждането на твърди мерки срещу разпространението на коронавируса.

Тегнел се аргументира, че светът се намира в първия етап от справянето с дълга и неравностойна битка с COVID-19. Ето защо той твърди, че стратегията на Швеция да остави да продължи голяма част от обществения живот, но да обучи гражданите да спазват препоръките за социална дистанция, е единственият начин страната да се справи с тази дълга битка.

"Очаквам по-сериозна оценка на нашата работа от направените досега", заяви той пред местно радио. "Никой няма как да знае как всичко ще приключи", допълни той.

Реабилитация

В петък Тегнел спечели много важна обществена битка срещу СЗО, след като порица организацията, че е допуснала огромна грешка. Първоначално Световната здравна организация постави Швеция в група от 11 държави, за които твърдеше, че ускореното предаване на болестта е довело до възобновяване на бързия ръст на нови случаи и ако не се предприемат действия, здравните системи на тези страни ще са пред колапс.

Но впоследствие СЗО промени оценката си и обяви, че темпът на заразяване в Швеция е умерен и че по-големият брой нови случаи се дължи на ръста на тестовете.

Уилиам Хенедж, асоцииран професор по епидемиология в Училището по обществено здраве в Бостън към университета "Харвард", коментира, че шведският модел е необичаен, тъй като бе по-малко насочен за предаването на болестта. Но според него е интересно, че страната въвежда този модел на много ранен етап от пандемията, още преди да има сериозен брой случаи на коронавирус в Швеция.

"Все пак шведският подход може да е устойчив по начин, по който другите страни не са се доказали", казва той. Но шведският модел има своята цена. Починалите от коронавирус на 100 хил. души в скандинавската страна са пет пъти повече, отколкото в съседна Дания, сочат данни на университета "Джон Хопкинс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Само питам!Доло Мотафчиски, доло доло!
154
2
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
Швеция не е пример за нищо така че не ни занимаваите с тази нация
153
3
 
6
 
! Отговори
Само питам! преди 3 години
"Но впоследствие СЗО промени оценката си и обяви, че темпът на заразяване в Швеция е умерен и че по-големият брой нови случаи се дължи на ръста на тестовете."От нашите ВЕЛИКИ специалисти,няма ли някой да се изходи по въпроса?
152
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шведският модел на бездействие останал неразбран? Не изглежда особено умно да се бездейства пред заплаха с много неизвестни. Естественият подбор понякога предлага изчезване на цели видове.
151
1
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 134, преди 3 години
"Твърде възможно е Швеция да излезе от проблема, когат останалите едва влизаме.""Зависи дали ще има скоро ваксина за рисковите групи."Ваксина не може да има в близко бъдеще, защото няма как да се проведат нужните изследвания. А и това е поредния вирус, против който вероятно няма да има траен имунитет, вкл. посредством ваксина. А докато я чакат, нормалните хора осъзнават отдавна, че няма как да се зазидат в мазетата. Освен ако не са служители в бюджета - храненици на властта.
150
18
 
10
 
! Отговори
Иван Бъчваров преди 3 години
Кой изобщо вярва на тая гнусна лъжа к19
149
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Qwerty"Смъртността им на 100 000 е на едно ниво с Белгия и Великобритания, така че не е толкова зле положението"Последната опорка, която от няколко дни не е вярна : вече в Швеция ежедневно умират повече (на 100000) отколкото в Белгия.
148
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стадния имунитет все още не е доказан, но явно няма друга надежда засега.
147
0
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
До бгИма резон и в това, което казвате.
146
20
 
15
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Швеция подходи правилно и разумно, залагайки на стадния имунитет, като съм убеден, че в крайна сметка ще излезе много по-безболезнено от кризата и дори с по-малко жертви отколкото в останалите страни.
145
0
 
5
 
! Отговори
surr3a1 преди 3 години
Относно безплатно си в силна грешка, защото данъците са нещо като 30%+ от доходите.
144
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ехати здравната система имат, да отказват интензивно лечение на хора над 65 год, т.нар. сухи съчки, както ги нарича Мангъра! Те това се казва демократичен подход - кой умрял - умрял, ами дайте да махаме и ваксините и така на късмет да я караме! Псиxопати! Нито си опазиха икономиката, нито хората. Резил!
143
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грета Тунберг е момиче с тежка форма на аутизъм.Не я намесвайте в тема която няма нищо общо с нея.Става въпрос за учени, лекари от Швеция.Един от най-престижните в света е Каролинският Университет.И изобщо, Швеция има една от най-добрите здравни системи в света.При тях всичко е наистина безплатно, и като такова представлява истинския социализъм, а не комунистическата диктатура, която беше в България.Шведите обаче отчитат като голяма грешка лошото състояние на домовете за възрастни хора.
142
4
 
7
 
! Отговори
пепе преди 3 години
Шведите забелязаха, че вируса убива предимно черни и американци, и решиха да не го спират :-Д
141
4
 
27
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Пилците се броят на есен. В случая даже няма нужда да чакаме до есента. В крайна сметка всички минахме на шведския вариант, ако изключим симулацията на мерки със задължителните парцалчета на врата. Сега би трябвало да се запитаме за какво ги ручахме жабетата.
140
13
 
4
 
! Отговори
бг преди 3 години
Подхода на Швеция е да убеди света че ковид19 е опасен вирус. Като няма мерки има голяма смъртност. Циркаджийски номера на Илюминатите.
139
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** дава оценка на шведите!!??Може би не взеха най-правилния подход към вируса шведите, но...*** да дава оценка на шведите??!!!Все едно Преслава да оплюе Пинк Флойд, че са маллоумни и не правят истинска музика.
138
3
 
4
 
! Отговори
A преди 3 години
Това е един много фин начин на прочистване, г-н Билд. На такива фини неща ние балканците не сме способни.
137
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако има такова нещо като "национална психопатия", шведите го имат. Много странни решения и идеи излизат оттам напоследък.
136
9
 
8
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Трудно ми е да приема някакви умствено увредени индивиди като Грета Тунберг и тази топ епидемиоложка да определят колко да живея !!!! Предпочитам посочените две умствено увредени същества да бъдат пъхнати в газови камери , отколкото аз да умирам !