Епидемиолог №1 на Швеция: Моделът ни срещу COVID-19 остана неразбран

Андрес Тегнел очаква светът да даде различна оценка за подхода на страната срещу коронавируса
Обновена: 29 юни 2020 06:14 | 28 юни 2020 22:30, Красимир Ангелов
188
Епидемиолог №1 на Швеция: Моделът ни срещу COVID-19 остана неразбран
Снимка: БГНЕС

След три месеца работа и непрекъснати противоречия относно подхода за ограничаване на разпространението на коронавируса, топ епидемиологът на Швеция Андрес Тегнел ще си вземе почивка.

Тегнел едва ли ще отиде на почивка далеч от дома си, тъй като повечето страни членки на Европейския съюз изключиха Швеция от списъка на държавите за безопасни пътувания. Според експерти Швеция е сред държавите с най-висока смъртност от коронавируса в световен мащаб заради решението на Тегнел да се обяви против въвеждането на строги ограничителни мерки. Но според него шведският модел остава широко неразбран, пише Bloomberg TV Bulgaria в свой анализ.

През изминалата седмица шведският епидемиолог попадна в заглавията на международните медии, тъй като определи правителствата на повечето страни като "луди" заради въвеждането на твърди мерки срещу разпространението на коронавируса.

Тегнел се аргументира, че светът се намира в първия етап от справянето с дълга и неравностойна битка с COVID-19. Ето защо той твърди, че стратегията на Швеция да остави да продължи голяма част от обществения живот, но да обучи гражданите да спазват препоръките за социална дистанция, е единственият начин страната да се справи с тази дълга битка.

"Очаквам по-сериозна оценка на нашата работа от направените досега", заяви той пред местно радио. "Никой няма как да знае как всичко ще приключи", допълни той.

Реабилитация

В петък Тегнел спечели много важна обществена битка срещу СЗО, след като порица организацията, че е допуснала огромна грешка. Първоначално Световната здравна организация постави Швеция в група от 11 държави, за които твърдеше, че ускореното предаване на болестта е довело до възобновяване на бързия ръст на нови случаи и ако не се предприемат действия, здравните системи на тези страни ще са пред колапс.

Но впоследствие СЗО промени оценката си и обяви, че темпът на заразяване в Швеция е умерен и че по-големият брой нови случаи се дължи на ръста на тестовете.

Уилиам Хенедж, асоцииран професор по епидемиология в Училището по обществено здраве в Бостън към университета "Харвард", коментира, че шведският модел е необичаен, тъй като бе по-малко насочен за предаването на болестта. Но според него е интересно, че страната въвежда този модел на много ранен етап от пандемията, още преди да има сериозен брой случаи на коронавирус в Швеция.

"Все пак шведският подход може да е устойчив по начин, по който другите страни не са се доказали", казва той. Но шведският модел има своята цена. Починалите от коронавирус на 100 хил. души в скандинавската страна са пет пъти повече, отколкото в съседна Дания, сочат данни на университета "Джон Хопкинс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжи се колкото искаш колко е зле да си мияч на Запад и колко е добре в Катай.Все пак природата е имала нещо предвид като е създавала глупаците като теб еволюционно те имат някаква роля за дадена популация макар и необяснена досега.
94
5
 
9
 
! Отговори
Релеф преди 3 години
Направо е нереално, че в такъв период от време през 2020г. все още има аборигени, които ми хвалят комунизъм. *** мизерници
93
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
30 квадрата жилише в Париж започва от 1500 евро.
92
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мияч в Париж живееш много по мизерно от земеделец в Китай, но продължай да миеш улиците в Париж за 1000 евро и да се радваш, че взимаш...
91
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НРБ беше сред 30те най-развити икономики в света. РБ е бедна като бедстваща африканска държава и последна във всички положителни класации.
90
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мияч в Париж и пак взимаш повече от земеделец в Китай.Това е истината.Неслучайно китайците не се връщат избягат ли веднъж те са жълтите араби.
89
5
 
5
 
! Отговори
30 години демокрация преди 3 години
Първи по смъртност в света, най-бързо намаляваща нация.
88
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мечтата на комуниста е да окраде чрез национализация имането на другите резултатите са ясни Родезия Южна Африка НРБ и тн.Физик в Бан взима колкото чистачка така беше преди 1989-та.Затова и специалистите първи избягаха на Запад ама то там стана същото.Левите идеи разяждат обществото като киселина.Ткзс=комунизъм=мизерия.Така е било така и ще бъде и 1000 опита да правите стойността клони към едно число това е.
87
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При демокрацията 95% от страните живеят в мизерия. Богати са само няколко страни, и то не заради демокрацията, в тези страни им по-малко демокрация дори от Китай, богати са защото живеят на гърба на балами като българите, докато българите се валят в демократичната мизерия и все повече затъват в блатото.
86
4
 
4
 
! Отговори
Релеф преди 3 години
Бе изобщо всички служители на СЗО са някакви човекоубийци престъпници и в момента тероризират целия свят без грам последствия за тях... Повече от половин година стана вече, драмата и кошмара си стоят.
85
3
 
7
 
! Отговори
Релеф преди 3 години
До до 53 Мой човек, може и да си прав и наистина китайското правителство също да има нещо общо с цялата тая катастрофа, но аз съм на друго мнение. Всичко идва от либерал демократите от запада - те настояваха за равенство на травестити, малцинства и глобализация, та ето те - някакъв психопат откачен африканец на чело на СЗО, който има говорен дефект са му дали властта и силата над цял свят.
84
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами нямаш проблем, в Париж може да станеш мияч или черноработник, всички черноработници в западна Европа са българи или източно европейци.
83
10
 
5
 
! Отговори
Мдда преди 3 години
Ботев е казал че нормалните считат за луди, явно не само за нас важи а за целия видиотен свят. Швеция ефна от малкото нормални държави останали явно
82
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е демокрацията е символ на мизерията.Призовавам всички литайци да напуснат Лондон Париж Милано и Калифорния и да се връщат в Гуангджоуу.
81
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е Китай съгласен съм и въпреки това предпочитам да живея в Париж а не в Пекин.
80
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В целия свят навсякъде където има демокрация народът живее в мизерия. Демокрация = трети свят.
79
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистически Китай е първа световна икономика. Комунистически Китай е високотехнологична държава в която почти няма бедни и няма икономически кризи.
78
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека да видим практиката в Италия 34,000 умрели и Германия 9,000.В Италия всеки починал с положителен тест за коронавайръсь го пишат починал от Корона в Германия всеки починал с положителен тест за Корона БЕЗ съпътстващи заболявания го пишат починал от корона.Статистиката зависи от избраният метод ако той не е взет в предвид данните водят до погрешни изводи.
77
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Швеция където не спазват никакви мерки смъртността е два пъти по малка отколкото в Белгия където спазват мерки.
76
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да обмени мисли с наш Танас Мангъров, докато си почива