Киев: Войските, отбраняващи Харков, са на украинско-руската граница

Лидерите на Луганската народна република са обявили обща мобилизация
16 май 2022 12:30, Елка Василева
507
Киев: Войските, отбраняващи Харков, са на украинско-руската граница
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна днес съобщи, че нейните сили, които отбраняват втория най-голям град Харков, са отблъснали руските части и са напреднали до границата с Русия, предаде Ройтерс. Агенция отбелязва, че не може да потвърди информацията и не е ясно колко военни са стигнали до границата и в коя нейна част.

Още по темата
Ако информацията се окаже вярна, това би означавало, че украинската контраатака е все по-успешна и отблъсква руските сили в североизточната част на страната, след като западни военни заявиха казаха, че настъплението в Донбас е спряло, отбелязва Ройтерс.

Украинското министерство на отбраната заяви в пост във „Фейсбук“, че 227-и батальон на 127-а бригада на украинските въоръжени сили са достигнали до границата с Русия.

Губернаторът на Киев Олег Синегубов написа в „Телеграм“, че военнослужещи от 227-и батальон са възстановили стълб на държавната граница на Украйна.   

По-рано през деня Вадим Денисенко, съветник на украинския вътрешен министър, определи боевете около Харков като „контраофанзива“ на украинската армия. „Тя вече не може да бъде спряна… Благодарение на това ние може да стигнем до тила на руските сили“, каза той пред украинската телевизия.

Губернаторът на Луганска област в Донбас Сергий Гайдай изтъкна, че ситуацията „остава трудна“ и руските сили се опитват да завладеят Северодонецк. Той каза, че лидерите на Луганската народна република са обявили обща мобилизация.

Президентската канцелария в Киев посочи, че на юг боевете се водят в района около Херсон и руски ракети удрят жилищни райони около град Николаев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви вчера, че руското настъпление в Донбас е спряло и  Украйна може да спечели войната.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


507
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
293
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Азовстал започнаха да излизат с бели кърпички, но по този повод няма нито един ред в днеса.
292
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 346 "ше вземат русите Харков без нито един изстрел" Кога да очакваме? Или да не питам? :)))))
291
1
 
1
 
! Отговори
Знайко преди 1 година
до Паралелепипед....човек, ник като Квадрат или Дупка ще ти пасва много повече на IQ-то, Взимай мерки!
290
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Оберщурмбанфюрер - Викаш гаубиците, които шведите им доставиха, производство 1932 год. - са много добри )))
289
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби "Су-57 се отбеляза поне една дузина пъти с удари по земни цели(естествено ги прикриват)" Само малка корекция. Не "по земни цели" а "ВЪВ земни цели". Всичките самальоти от този безаналогов модел се разбиха в земни цели (без един, него го пазят, за да имат нещо за музея). И е вярно, че руснаците го прикриват това нещо. :))))
288
1
 
1
 
! Отговори
Мюмюн преди 1 година
До АнонименЗначи вие за тях сте невъоръжени чобани !! Вярно е !!
287
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо сухопътно само? Ах, да, сетих се - защото им отгърмяха сички веролети у Харковска област! А сега са напуснали позициите и ако си изтребят, грубо казано, или по - елегатно: им намалят броя, така, по границата - ше вземат русите Харков без нито един изстрел, че нема кокой да стреля вече там..... Ндааа
286
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна са стигнали на 20 км от Москва. Путин е избягал в Сибир.
285
5
 
3
 
! Отговори
Бандера преди 1 година
До АнонименТи видя ли на този змейнъй Не знам как да го напиша байрактарите съсипаха руската войска !! Два раптора един хеликоптер ама както беше пълничък със солдати така изхвърчаа във въздуха и още много други попадения !!Чакай да видиш скоро какво ще стане там с новите британски ракети земя земя !!
284
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Оберщурмбанфюрер Че те САЩ се бият само с невъоръжени чобани от пещерите, та как да имат потопени кораби. См..шник. Те са майстори на комфортната война - бомбен килим (и по цивилни) по слабо въоръжени държави, а после пехотата да се разхожда и да стреля по колабиращите и осакатени амуджи с гегите. Явно си нямаш на представа колко капризни са краварите, щом като ги даваш за пример. Разпитай някой мисионер и ще ти обясни що за кокони са и как не смеят да залагат на несигурна победа.
283
4
 
6
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Мюмюн --- Да купиш съветски боен самолет, когато западни фирми предлагат самолети с въоръжение, което не прощава при въздушни схватки е все едно някой да ти предлага Мерцедес или Камаруу, а ти да си купиш Масквич или ЗАЗ. Дори и най-идеологически подкования НЯМА да го направи. Е, това не важи за Чорапа.
282
5
 
5
 
! Отговори
Бандера преди 1 година
До До БандераПрочети малко западна преса да видиш планините от руски трупове и руски железа !!Такъв разгром не е имало ! А колкото до Азовстал !Още ревете от обсадата на Ленинград !! Още я сънувате !! Е хубаво ли ви беше а ?? Когато руснаците са го избили на канибализъм и е имало милиони жертви !! Сега се опитвате да имитирате вермахта !! Имам чувство че Ленинград ви е било малко !!!
281
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До паралелепипед - Хаха! То за това в Сирия гарга не смееха да пуснат янките да лети, нежели "ФАНТОМ"-и! Нали? Щото са много успешни )))
280
1
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Следва контра атака.
279
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не спрат в Москва?
278
3
 
4
 
! Отговори
Мюмюн преди 1 година
До ОберщурмбанфюрерТакава среща няма да има защото всеки руски летец ще си продаде веднага хвърчилото или за някой биг мак или за долърчета или въобще за нещо западно !! Ге знам дали в Америка събират вторични суровини и дали американците ще се навият да ги купят !!
277
9
 
8
 
! Отговори
паралелепипед преди 1 година
Ха-ха-ха. Една държава със щатска авиация смля съветските самолети на 6 държави. Да, спомням си и боят на два Фантома с ескадрила съветски самолети охраняващи съветски бомбардировач по време на войната между Иран и Ирак. Спароу (въздух-въздух) изпратиха за по-малко от 4 минути 5 съветски бойни самолета на майната си и изтърбушиха бомбардировача с перките. Руснаците газ пикаеха, но знаеха за какво става тяхната овенна авиация.
276
5
 
5
 
! Отговори
До Бандера преди 1 година
То вожда ти отдавна е в чувал, сега полагат последователите му. От Азовстал плъховете почнаха да излизат с белите знамена и да се молят поне ранените да ги отведат в болница, че им било още рано да се срещат с идола си ( и твоя като гледам ).
275
0
 
4
 
! Отговори
смях преди 1 година
само допълвам, че за сметка на това, всеки един руски генерал, олигарх и като цяло приближен на путин предпочита, изостаналите и като цяло морално остарели Немски, Холандски и Италиански яхти за 200 -300 - 400 млн ойро. Все пак не може да се дават невъобразимо много пари за като цяло изостанала западна техника.
274
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не се окаже, че укрите пак са паднали в капана на Магучая, както при о-в Змейний ги прищипаха русите преди 3-4 дни?