Киев: Войските, отбраняващи Харков, са на украинско-руската граница

Лидерите на Луганската народна република са обявили обща мобилизация
16 май 2022 12:30, Елка Василева
507
Киев: Войските, отбраняващи Харков, са на украинско-руската граница
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна днес съобщи, че нейните сили, които отбраняват втория най-голям град Харков, са отблъснали руските части и са напреднали до границата с Русия, предаде Ройтерс. Агенция отбелязва, че не може да потвърди информацията и не е ясно колко военни са стигнали до границата и в коя нейна част.

Още по темата
Ако информацията се окаже вярна, това би означавало, че украинската контраатака е все по-успешна и отблъсква руските сили в североизточната част на страната, след като западни военни заявиха казаха, че настъплението в Донбас е спряло, отбелязва Ройтерс.

Украинското министерство на отбраната заяви в пост във „Фейсбук“, че 227-и батальон на 127-а бригада на украинските въоръжени сили са достигнали до границата с Русия.

Губернаторът на Киев Олег Синегубов написа в „Телеграм“, че военнослужещи от 227-и батальон са възстановили стълб на държавната граница на Украйна.   

По-рано през деня Вадим Денисенко, съветник на украинския вътрешен министър, определи боевете около Харков като „контраофанзива“ на украинската армия. „Тя вече не може да бъде спряна… Благодарение на това ние може да стигнем до тила на руските сили“, каза той пред украинската телевизия.

Губернаторът на Луганска област в Донбас Сергий Гайдай изтъкна, че ситуацията „остава трудна“ и руските сили се опитват да завладеят Северодонецк. Той каза, че лидерите на Луганската народна република са обявили обща мобилизация.

Президентската канцелария в Киев посочи, че на юг боевете се водят в района около Херсон и руски ракети удрят жилищни райони около град Николаев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви вчера, че руското настъпление в Донбас е спряло и  Украйна може да спечели войната.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


507
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
1
 
3
 
! Отговори
смях преди 2 години
T 72 го ползваха по същество точно 50 години след като го бяха изобретили и да речем 45 години от серийното му производство. Значи така като гледам АРМАТА ще им е готова за войната с някой съсед, има няма към 2072 +- 5 години. ЗА ПАК- ФА обаче не мога да гадая. ТАМ нещата са безаналогови, а тъй като имат проблем с достъпа до чипове към края на века да се очаква пробив и по това направление.
272
6
 
7
 
! Отговори
Тц,тц,тц... преди 2 години
А, Видеото в Тубата гледахте ли как укрите стигнаха укро границата???? - ))) Смях, бате...., Холивудска комедия!!!! Тия пробиха дъното! Сигурно Клоуна е изпратил своя снимачен екип от "Квартал 95" да организира шоуто! Вие поне проверявайте информацията преди да я изнасете!
271
7
 
5
 
! Отговори
Бандера преди 2 години
До АнонименМечтай си за чували !! Чували ще има но за руските войници !! Лошото е че на украинците им привършват чувалите и си мисля дали България не може да им помогне с няколко хиляди чувала !!
270
6
 
7
 
! Отговори
L. преди 2 години
Преди малко се установило какво всъщност е станало. Укрите били стигнали всъщност полската граница, ама нали ония я били заличили, че се объркали и помислили, че е руската. Е, те, тва.
269
8
 
6
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Боби --- Задвайл ли си някога въпрос, когато се срещнат щатски и съветски самолети, какво става с последните. Ще ти дам няколко примера за домашно: "Шестдневната война" - бой на съветски самолети с френските Мираж и щатските Фантом (шест муслимски държави със съветски самальоти срещу Израел - биещ се с щатски и френски такива), поразгърни мрежата за ирано-иракската война, когато САЩ достави на Иран Фантомите, какво стана със съветската авиация на Садам, Либия, Пустинна буря и так далее.
268
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашките ша зваждат по съвременно оръжие, ама утре!
267
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Файда, като те идват от Юг. За момента много зор Руснаците на този фронт не си дават. След като затворят чувала отдолу, ще видим какво ще приказват от Киев тогава.
266
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
https://youtube/watch?v=WdQgNrg6H9YОрата ами си носели стълба. Май е сниман на Румънската граница
265
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лобут, лобут, тея ceлянu чужди езици не разбират! Само лобут!
264
6
 
6
 
! Отговори
смях преди 2 години
Кво стана ся последно ? В крайна сметка стана ли ясно чия техника е по-добра или има още малко детайли да се доуточнят ? П.с: само да питам легиона танкове армати и флотилиите ПАК- ФА , ще тръгват ли към украйна или ги пазят за следващия 9-ти май ?
263
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 310/312 "аха ти си от тез пренаписващите историята." Няма пренаприсване а добре известни факти както за престъпленият на хитлеровия така и за престъпленията на сталиновия режим. Те по своята същност и цели са едно и също нещо.
262
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече го отрекоха това видео и доказаха,че е от 15 ти април.Вижте в телеграм
261
2
 
2
 
! Отговори
до 310 преди 2 години
аха ти си от тез пренаписващите историята. Само да те путам кой финансираше щедро и Хитлер и Сталин..... едни известни и днес презокеабски банки
260
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вместо да си отбраняват основното направление те се пидлъгват на север към границата а на юг изнемогват около Северодонецк. Вие се радвайте на границата пък ЛНР е на 90% от границите на областта.
259
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 294 "руССите така и не разбраха как извървяха пътя от антифашистка съпротива" Русите никога не са имали "антифашистка съпротива". Това е маска, която надянаха след като Хитлер ги нападна и то не за друго, а да се пишат жертва, и да получат помощ (от Запада). Преди това двата фашистки режима работеха много добре заедно, точно защото са еднакви.
258
7
 
3
 
! Отговори
паралелепипед преди 2 години
До Анонимен 304 --- Нито съм държава, нито генерал на армия, нито конструктор на оружия, а само сеирджия на съветските нано технологии от 70-те с пребоядисани корпуси на балистични ракети, които надали могат да летят или ако хвръкнат ще паднат връз дэржавата Блатная и конец фильма.
257
7
 
4
 
! Отговори
Morski преди 2 години
2024 - Русия Умре! Дерзайте товариши и товаришутки, краят е близо и Рушия ще се взриви отвътре благодарение на ПуЙкин! Чечня, Татарстан (Волжка България), Буратия, Алтай, Дагестан, Карелия, Ингушетия, Калмикия, Кабардино-Балкария, Северна Осетия, Якутия... МНОГО НЕДОВОЛНИ И ОГРОМНО НЕРАВЕНСТВО В КОМБИНАЦИЯ С ИЗСМУКВАНЕ НА ЦЕННИ СРЕДСТВА КЪМ ПРЕДИМНО ДВА ГРАДА В РФ-МОСКВА И САНКТ ПЕТЕРБУРГ! Краят е ясен, времето също!
256
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До долния Русия вече се срещна с Нато ако не си разбрал ще разбереш.
255
7
 
5
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Започнала "мобилизация" в ЛНР ? Значи украинци да се бият с ... украинци ? Явно Путин изпитва остър недостиг на пушечно месо в самата Русия!
254
8
 
3
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Боби --- Не е направен в Украйна, а в СеСеСеРе, със съветски технологии и *** пожарни ЗИЛ, съветски самальоти и съветска електроника, която става за някой западен военно-исторически музей. Не съм чул щатските самолетоносачи да имат пожарни на борда и лампова електроника, а ако ти успееш да докажеш, че имат, лично ЦРУ ще ти връчи Нобелова премия с 1 млн. долара за успешна работа. След втората световна война САЩ нямат потопени самолетоносачи, нямат потопени "крайцери" и т.н.