Киев: Войските, отбраняващи Харков, са на украинско-руската граница

Лидерите на Луганската народна република са обявили обща мобилизация
16 май 2022 12:30, Елка Василева
507
Киев: Войските, отбраняващи Харков, са на украинско-руската граница
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна днес съобщи, че нейните сили, които отбраняват втория най-голям град Харков, са отблъснали руските части и са напреднали до границата с Русия, предаде Ройтерс. Агенция отбелязва, че не може да потвърди информацията и не е ясно колко военни са стигнали до границата и в коя нейна част.

Още по темата
Ако информацията се окаже вярна, това би означавало, че украинската контраатака е все по-успешна и отблъсква руските сили в североизточната част на страната, след като западни военни заявиха казаха, че настъплението в Донбас е спряло, отбелязва Ройтерс.

Украинското министерство на отбраната заяви в пост във „Фейсбук“, че 227-и батальон на 127-а бригада на украинските въоръжени сили са достигнали до границата с Русия.

Губернаторът на Киев Олег Синегубов написа в „Телеграм“, че военнослужещи от 227-и батальон са възстановили стълб на държавната граница на Украйна.   

По-рано през деня Вадим Денисенко, съветник на украинския вътрешен министър, определи боевете около Харков като „контраофанзива“ на украинската армия. „Тя вече не може да бъде спряна… Благодарение на това ние може да стигнем до тила на руските сили“, каза той пред украинската телевизия.

Губернаторът на Луганска област в Донбас Сергий Гайдай изтъкна, че ситуацията „остава трудна“ и руските сили се опитват да завладеят Северодонецк. Той каза, че лидерите на Луганската народна република са обявили обща мобилизация.

Президентската канцелария в Киев посочи, че на юг боевете се водят в района около Херсон и руски ракети удрят жилищни райони около град Николаев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви вчера, че руското настъпление в Донбас е спряло и  Украйна може да спечели войната.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


507
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
313
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските войници явно са решили да си умрат на границата...няма лошо. Явно ги влече към Русия, а не им дават да оидат там свободно.
312
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Все разни фелдмаршали и генерали сте се събрали и обсъждате руската тактика. ......... то па една тактика, всеки санитар от 4-ти км може да я обясни, гледайки пациентите!
311
1
 
9
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Боби --- Сигурен ли си??? Нещо за компанията Боинг да си чувал, че същата разработва едни от най-успешните оръжия на щатския Пентагон. Преди да четеш руски издания, поразтърси се из нета, завършващ на .mil и ще откриеш доста интересни неща.
310
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лидерите на Луганската народна република са обявили обща мобилизация ---------- да си събират портретите на жужето и да бягат към Mopдор :)
309
0
 
1
 
! Отговори
Бандера преди 1 година
До АнонименИ къде го видя това нещо ?
308
3
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Влизането в Харков, беше вендета за 2014, когато не се получи Харковска република (най-големият рускоговорящ град извън Русия в света) диваците чеченци,влязоха,да избиват руси високоинтелигентни и образовани Украйна се гордее с тях.
307
6
 
10
 
! Отговори
паралелепипед преди 1 година
До Боби - Никакъв план не са разработвали, а направо си кажи, че Израелската авиация смля във въздушни боеве де-що-можеше да лети съветско, а на земята не остана жив съвески самальот. Има стотици оригинални кадри в нета. Поразгледай ги и забрави за някаква имагинерна съветска стратегия. Израелтяните помляха цялата им авиция и войната приключи. LOL
306
2
 
6
 
! Отговори
Бандера преди 1 година
До АнонименАнонимчо !! Ти май освен централната руска телевизия май друго не гледаш но твоя си работа !! Изкам да кажа че Българите скоро ще имат още един цар освободител!! Първия е Александър вори който ги освобождава от турсно робство и втория е Владимир първи Путин който ще ги освободи от руско робство ! Така че е време да се мисли за още един паметник !!
305
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей големи военни специалисти сте тука.Все разни фелдмаршали и генерали сте се събрали и обсъждате руската тактика.Бас държа че даже в казарма не сте ходили повечето.
304
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стотици унищожени английскии танкове и десетки ф16 унищожени от Русия.
303
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия са обкръжили Харков и украинската армия е в капан. Снощи Зеленски уволни украинския генерал на най-голямата им армия.
302
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 353 - Има инфо. Ама (все още) не в нашите медии
301
0
 
2
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Боби 359 --- Всяка ракета въздух-въздух, която сваля успешно всеки съветски овеннен самальот се нарича "точна ракета". Ти май се фен на списанието "Военна техника"
300
1
 
4
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Анонимен 356 --- Не си усетил иронията. В Русия всичко е скрап метал. Нима не виждаш кадрите от поне 100 различни ракурси, снимани не само от Укрофашисти, но и от съветските нацисти, че има и видео такива. Ползвани са камери от разни домашни хвърчила, подвижни телефони и какво ли не още. Ти да не би да мислиш, че ДНЕС някой снима със съветски фотоапарати Зенит-3М на пльонка и ползва фотоувеличители от рода УПА-5, за да проявява плаките. ;)
299
4
 
6
 
! Отговори
linx преди 1 година
До АнонименМного грешиш !! Немските танкове просто след като унищожат много руски танкове след това остават без амуниции и русите като *** ги нападат !! Я прочети малко за битката при Сенно да видиш там какво се е случило !!
298
0
 
1
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
паралелепипед, изпреварил си ме.
297
2
 
5
 
! Отговори
Бандера преди 1 година
До АнонименЕ пак са много по модерни и високотехнологични от руските !!
296
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Оберщурмбанфюрер Много си далеч от военната тематика, но иначе ръсиш глупости смело. Сравнението на военна техника с коли е . То и немските Тигри са били тежки, модерни, разрушителни, но накрая Т-34 с простотата си, надеждността си, бързо и лесно производство и многочисленост спечелват войната, та и още я изучават Курската битка у военните училища по света. Та и нищо общо с Москвичии и Мерцедеси... Военното дело се изучава... Иначе лаладжиите много станахте.
295
2
 
3
 
! Отговори
паралелепипед преди 1 година
До Боби <<<< - "Доказано е че арабите не стават за войници...." - >>>> Арабите ли !!!??? Вероятно искаш да кажеш "ПЕРСИТЕ", защото арабите създават НАЙ-СВИРЕПИТЕ армии и най-качествените бойци-камикадзе в името на Аллаха, откъдето идва и фанатизмът им, но САЩ са им намерили чалъма - трепане до дупка, нещо като Джадж Дред, но не холвудската версия, а "Войната в залива" "Пустинна Буря" и т.н.
294
5
 
4
 
! Отговори
Бандера преди 1 година
До АнонименКазаха че няма да я пресичат защото в Русия имало само глад и мизерия и няма какво да правят там !! Сега вече няма да могат и по една студена кола да пият защото и това свърши !! Ако влязат там ще трябва да хранят гладното руско население а сега е война и храната е кът !!