Опитът за връщане на Херсон е символ на увереност на Украйна

Страната показва, че може да отблъсне Русия на места
322
Опитът за връщане на Херсон е символ на увереност на Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Стремежът да си възвърне окупирания от руските сили град Херсон символизира предпазливата решителност на Украйна, пише днес редакторът на "Гардиън" по въпросите на отбраната и сигурността Дан Сабаг. По думите му обявената от Киев тази седмица контраофанзива за изтласкването на руснаците от единствения завладян от тях град западно от Днепър е породила несигурност в проследяването на това как се развива операцията, независимо дали тя ще бъде успешна.

Авторът цитира думите на водещия президентски съветник Олексий Арестович, че не трябва да се очакват "бързи победи" в контраатаката на юг - нещо, което днес бе отбелязано от западни представители. В статията се цитират анонимни източници, според които украинските сили "са отблъснали назад" руската отбрана "на няколко места". Но източниците са подчертали, че е прекалено рано да се назовават превзети села или посочва размерът на отвоювана територия.

Тази предпазливост може би е реалистична, но тя е и показателна, пише експертът. Явно не става дума за "блицкриг" или атака на широк фронт, а по-скоро за локализирани опити за нанасяне на удари по видимо най-уязвимите стратегически точки по руската фронтова линия или за да се демонстрира, че Украйна е в състояние да предизвика на места руско отстъпление преди началото на зимата. Това би доказало способността на Киев да действа активно с крайна цел възстановяване на контрола върху Херсон, смята авторът на "Гардиън".

Той припомня, че през последните седмици Украйна е предприела подготвителни акции - няколко удара по стратегически мостове, водещи към Херсон, по складове за муниции и постове в руския тил източно от Днепър, в Херсон и даже в окупирания Крим. Ударите бяха извършени от дистанция с доставените от Запада ракетни комплекси "Хаймарс" и Ем-270.

Но въпреки че тези ефектни за окото атаки нанасят щети на руската логистика, те ще дадат на Русия време за изпращането на подкрепления. По последни оценки на западни разузнавания числеността на окупаторите западно от голямата река се е увеличила с няколко хиляди и вече достига 20 хиляди. Тоест линиите за доставки все още не са пострадали сериозно, заключава авторът./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май вместо да пишете празни приказки, по добре да пишете като постигнат нещо. В което се съмнявам. Поне така прявт журналистите, е трибуните за пропаганда са друго нещо.
218
20
 
21
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
окрайна!
217
19
 
36
 
! Отговори
Смехурко преди 1 година
Да си върнем България заедно!Украинките ги настанихме по хотели на морето на първа линия. После оферирахме и хотели в планините. All inclusive.И всичко това с нашите данъци.А сега маса хора бедстват от наводненията, а нищо не се прави. Да не се грижиш за собствения си народ.Не ме интересува политиците дали са русофили или русофиби, американофили и американофоби,Искам да ни управляват българофили. Но за съжаление са на изчезване, защото за българофилство не се плаща!
216
17
 
40
 
! Отговори
Kъpък преди 1 година
В Закарпатска област бе обявен ден на траур, заради няколкото хиляди загинали от 128 Закарпатска бригада. Украинските напъни край Херсон завършиха ....с напредък на руснаците по фронта! Киев мълчи...и маже!
215
14
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още няколко украински успеха, като Херсонския, с по няколко хиляди убити и ранени и ще останат без армия.
214
20
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственият крещяш символ от Херсон е,че укрофашистите ще ядат яко руската хурка! Въпреки оли-фр-ската западна пропаганда една трета от територията на *** я няма!
213
27
 
20
 
! Отговори
дяконЪ преди 1 година
уверено 2 катера с по 17-20 човека заминаха на дъното на Днепър...очакват се още подводници да правят компания на "Москва" и "Кузя" ')247:0.2Скоро ОдесаБавно и методично почистване....Апропо сред подводничарите има 1 мексиканец / американец и 2-*** поляци....
212
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Харесаа ми. Опитът. А връщането е друго нещо.
211
50
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците пипат бавно и методично с кадифени ръкавици с цел избягване на ненужните жертви и запазване живота на цивилното население. Това е в пълен противовес на руската армия, която използва населението в Херсон като жив щит.
210
22
 
2
 
! Отговори
ЕЕеее.. преди 1 година
Ама как е възможно такова нещо, та нали другарят Путин е всесилен и бди денонощно !!??
209
1
 
36
 
! Отговори
опита е символ? хаха преди 1 година
неуспешните опити не са признак(а не символ) за некадърност! вика му се провал!
208
1
 
13
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
Бла бла
207
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен "Никога нищо нацистите няма да си върнат.Самите хора не искат да се връщат в Украина." Само че истината е напълно различна и ти би трябвало добре да го знаеш, особено ако имаш роднини или познати там. Самитие хора искат, и то много, пак да живеят спокойно в своята Украйна.
206
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо лъжете и пишете глупости.Руснаците са ги помлели.
205
6
 
31
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Хохлите просто плачат за по-големи руски ракети.Въпрос на време е цялата Оссрайна да стане едно голо поле.Рано или късно цивилните руснаци ще бъдат евакуирани и долното бандеровско племе ще бъде заличено от картата.
204
1
 
33
 
! Отговори
Дебил преди 1 година
Всичко е ясно с изключение на едно:Какво ще прави Европа с толкова много самотни украинки ?
203
30
 
10
 
! Отговори
Индиго преди 1 година
И днес руската армия постигна големи победи превзети са два метра и четиридесет и осем сантиметра украинска земя , и за в бъдеще се очакват още такива големи победи на руската армия
202
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АА, извинявай, къде си завършил начално образование?
201
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"напАните"... Това някаква нова дума ли е? Или даскалицата и е било все едно какви илитерати ще произведе?
200
29
 
3
 
! Отговори
АА преди 1 година
Явно офанзивата на украинците има напредък, съдейки по напаните на руските *** да ни убедят в обратното. Даже взеха да се грижат за украинските загуби, но за руските нито гък! Че той кой ли брои руснаците за хора че да му е мъчно за смърта им!