Опасна стъпка във въоръжаването: Руското супероръжие "Посейдон"

То ще има стратегическо въздействие
21 яну 2023 09:47, Александър Попов
374
Опасна стъпка във въоръжаването: Руското супероръжие "Посейдон"
Снимка: БГНЕС/EPA

Руски учение на Владимир Путин са завършили изграждането на опасно ново оръжие, което според експерти може да създаде "радиоактивно цунами", предупреди „Дейли експрес” в статията на колумниста Рохан Гупта.

Според него боеприпасите на ядрените суперторпеда "Посейдон" за атомната подводница "Белгород" "ще имат невероятно стратегическо въздействие". Отбелязва се, че оръжието има неограничен обхват и може да се движи със скорост над 200 км/ч.

Суперторпедото е специално проектирано да се движи незабелязано през океана. Трябва да експлодира веднага щом достигне целта, създавайки вълна цунами, способна да потопи крайбрежието на врага.

Още по темата
В статията си Гупта цитира изявление от Военноморския институт на САЩ от миналата година, че разработването на такова оръжие би било опасна стъпка в надпреварата в ядрените оръжия.

Понеже е ново, то не попада в обхвата на съществуващите международни споразумения за ядрени оръжия, а „най-страшното е, че тези ядрени оръжия имат потенциал за автономна работа“.

През 2018 г. руският президент Владимир Путин първи обяви новината за "Посейдон", като каза, че това е съвсем нов вид стратегическо ядрено оръжие, което се захранва от собствен ядрен източник на енергия. По време на същата реч Путин допълни, че торпедото има неограничен обсег и може да функционира на изключителни дълбочини със скорост няколко пъти над торпедата, изстрелвани от обикновени подводници и други плавателни съдове.

"Те са много тихи, доста маневрени и са на практика неразрушими за врага. Няма оръжие, което може да им нанесе ответен удар в днешно време", уточни Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Още по темата: Посейдон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички руски оръжия са прехвалени, остоянно се хвалят как въвеждали 68-мо поколение от най-модерните оръжия, а на фронта не се вижда никаква разлика. Типично по руски - парите "усвоени" а резултатите само на думи
12
11
 
25
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Браво. По убийствата и войната сте ненадминати , а неща за мир и напредък на човечеството да сте допринесли ?
11
16
 
15
 
! Отговори
Лео преди 1 година
Посейдон ми прави нещастникът, няма да направят няква видео карта или телефон малко да подбият цените направили ми Посейдон моля ти са
10
13
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
До Колко неграмотен- КОЛКОТО ТЕБЕ НЕУДАЧНИКО! ВЗРИВИ ЕДНА ПИРАТКА ВЪВ ВОДАТА И ВИЖ ДАЛИ ЩЕ ПРЕДИЗВИКА ЦУНАМИ! ДАЖЕ ЦУНАМИТО ЩЕ Е ОГРОМНО!
9
18
 
22
 
! Отговори
перфектното оръжие преди 1 година
за поразяване на деткси градини, болници, родилни домове....те друго не могат да уцелят...
8
22
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
българите не ни е страх, русите са ни братя, но еурогеьовете - дерзайте!
7
23
 
27
 
! Отговори
Слава Россиа преди 1 година
Ей сега вече НАТО и САЩ напълниха памперсите!!
6
28
 
27
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ВСЯКА АТОМНА БОМБА СЪЗДАВА РАДИОАКТИВНО ЦУНАМИ АКО СЕ ПУСНЕ В МОРЕ ИЛИ ОКЕАН ИЛИ ЕЗЕРО!! ПОРЕДНАТА СТАТИЯ С КОЯТО ДА СЕ ПЛАШИ СВЕТА КАК КОМУНДЕЛИСТАЛИН ЩЕ ГО АТАКУВА С ЯДРЕНОТО СИ ОРЪЖИЕ АКО НЕ БЪДЕ ОСТАВЕН ДА ОКРАДНЕ ТЕРИТОРИЯТА НА УКРАЙНА И НА КОЯТО СИ ИСКАТ ДРУГА ДЪРЖАВА!
5
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руски учение на Владимир Путин са завършили изграждането на опасно ново оръжие. . . . . . . . . . Някой може ли да направи разбор на изречението на неграмотния журналист? Българска журналистика, как да и вярваш? Няма публикация без съдържателни или ортографични грешки! Редакцията трябва да се преоснове и да се вземат хора завършили поне начално образование, ама не с тройка по български!
4
22
 
20
 
! Отговори
СУПЕР! преди 1 година
Суперторпедото е специално проектирано да се движи незабелязано през океана. Трябва да експлодира веднага щом достигне целта, създавайки вълна цунами, способна да потопи крайбрежието на врага (САЩ)
3
28
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаем, знаем. Видяхме безаналоговите оръжия на Русия вече. Аахахахахахаах
2
36
 
5
 
! Отговори
Колко неграмотен преди 1 година
трябва да си, за да мислиш, че ядрен взрив ще предизвика цунами?
1
11
 
17
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Опасна за кого?