Папата: Украйна трябва да има куража да развее бялото знаме

Трябва да преговаря за прекратяване на войната с Русия
775
Папата: Украйна трябва да има куража да развее бялото знаме
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Папа Франциск каза, че Украйна трябва да "има куража да развее бялото знаме" и да преговаря за прекратяване на войната с Русия, започнала след пълномащабното нахлуване на силите на Москва преди две години и причинила смъртта на десетки хиляди души, предаде Ройтерс.

Предстоятелят на Римокатолическанта църква заяви това в интервю за швейцарската обществена телевизия, записано миналия месец - доста преди вчерашното предложение на турския президент Реджеп Ердоган да бъде домакин на среща на върха между Украйна и Русия за прекратяване на войната.

Ердоган направи новото предложение след среща в Истанбул с украинския си колега Володимир Зеленски. Украинският президент каза от своя страна, че въпреки че иска мир, няма да отстъпи никаква територия.

Мирният план на Зеленски включва пълно изтегляне на руските войски от цяла Украйна. Кремъл обаче изключи участие в мирни преговори при условия, определени от Киев.

В интервюто папа Франсиск е попитан за позицията му за дебатите между тези, които казват, че Украйна трябва да се предаде, тъй като не е способна да отблъсне руските сили, и онези, които смятат, че ако Киев направи това, ще легитимира действията на по-силната страна.

Интервюиращият използва термина "бял флаг" във въпроса си.

"Това е една интерпретация, наистина. Но аз мисля, че най-силният е този, който преценява ситуацията, мисли за хората и има смелостта да вдигне бялото знаме и да преговаря", казва папата. Той допълва, че преговорите трябва да се осъществят с помощта на международни сили.

Агенция Ройтерс се позова на предварително получения текст на интервюто и част от видеозаписа, които са й били предоставени днес. Интервюто трябва да бъде излъчено на 20 март в ново предаване за култура.

"Думата "преговарям" е смела дума. Когато видиш, че си победен, че нещата не вървят добре, трябва да имаш куража да преговаряш", заявява Франциск.

Смята се, че това е първият път, когато папата използва термини като "бяло знаме" или "победен", обсъждайки войната в Украйна, въпреки че и досега е говорил за необходимостта от преговори, отбелязва Ройтерс.

Миналата година 87-годишният Франциск изпрати италианския кардинал Матео Дзупи в Киев, Москва и Вашингтон, за да изслуша лидерите на трите страни в опит да посредничи за мир.

"Човек може да изпитва срам", казва папата за преговорите, "но с колко мъртви ще завърши (войната)? (Човек трябва) да преговаря навреме, като намери държава, която може да бъде посредник", допълва той, споменавайки Турция като една от страните, които вече предложиха да са домакини на подобна среща.

"Не се срамувайте да преговаряте, преди нещата да се влошат", казва Франциск, който стотици пъти се е молил за "мъченическа Украйна". Попитан дали е готов да посредничи, той отговаря: "Тук съм."

В друга част от интервюто, говорейки за войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", Франциск изтъква: "Преговорите никога не означават предаване."

Миналия месец Зеленски каза, че 31 000 украински войници са били убити от началото на руската пълномащабна инвазия в страната през февруари 2022 г. Той добави, че военните действия в окупираните украински области са стрували живота и на десетки хиляди цивилни./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


775
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
548
8
 
6
 
! Отговори
Поздрави -Путин преди 2 месеца
Само едно малко градче да избере Путин в една държававите от най антируските фашисти, да пусне гъбата и всички ще си седнат на задниците.Тогава за всеки загинал руски войник ще загинат 1000 невинни.
547
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Папата си сили , че ще разцепи Православието на Изтока.Разбирс се в съюз с монголския наследник на Златната орда, дребния, коварен, не позорния изнасилвача Путин бей.
546
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Папата си мисли , че ще разцепи православния Изток по тоя начин.Разбира се в съюз с монголския наследник на ,,Златната орда' , дребния , коварен, не пораснали насилник Путин бей.
545
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И бялото знаме, после? Ще се възстановят руснаците и ще нападнат отново след десет години.
544
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не пропилявай деня си путинофиле, напий се!
543
0
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
До Пауза представям си навремето как некой от халифите е препоръчал на калоян да не батисва кръстоносния поход, че е по добре за българите, кво е станало и как е избегнат глобален конфликт.
542
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бих дал съвет на украинците.Само як бой по руските пълчища.И тук в България бяха дошли да превземат Добруджа Обаче си тръгнаха с чьорт возми..
541
7
 
6
 
! Отговори
Пауза преди 2 месеца
По добрия вариант е с белото знаме.Не трябава в никакъв случай да се стиага до Цар Бомба-2.Колективният Запад не мисли,ръководителита на Великите сили са умопомрачени.Трябва разум, стига с това че Украйна трябва да победи на всяка цена, ако не дойде този разум може да стане много лошо.
540
3
 
2
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 2 месеца
...от друга страна дежурния по дискусия най вероятно има общо към петнайсет минути трудов стаж, и го интересува днеска да има за бирчка и пица от гастронома.
539
2
 
3
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 2 месеца
адски странно е, че бумърите в задунайски татарстан ги вълнува повече русланд, отколкото факта, че хората, които са избрали за трети път им минават с един и същи финт за надбавките към пенсиите, позовавайки се на някакво хипотетично увеличение, което намалява като цифра със скоростта, с която осемте въртолета, уж платени от меджидийката, станаха три.
538
3
 
6
 
! Отговори
Американомучалките, преди 2 месеца
кривичко ли ви е? А е само началото на пролетта ! Укропитеците се броят наесен, нали знаете? :)
537
4
 
4
 
! Отговори
БРАТ: преди 2 месеца
Вот скажи мне, американец, в чем сила! Разве в деньгах? Вот и брат говорит, что в деньгах. У тебя много денег, и чего? Я вот думаю, что сила в правде: у кого правда, тот и сильней! Вот ты обманул кого-то, денег нажил, и чего ты сильней стал? Нет, не стал, потому что правды за тобой нету! А тот, кого обманул, за ним правда! Значит, он сильней! (IQ 3.14 - поправи се на IQ 0,0314)
536
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До вчера русофила бе най големия противник на римо католицизма.Щото е от Запада.Ако ще и с Хитлер ще стане съюзник, стига да е срещу Запада.По примера на другаря Сталин , който добър пример даде.Кога изпрати поздравителна телеграма на Хитлер при влизането му в Париж.
535
1
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
До краваромучалкитетолко си на щайга че даже не виждаш от кой браузер постваш, шиизи
534
2
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
До БРАТ: чекист, кой те трие па тебе, дето даже и бота *** те не лови...пак ли не си ставал 2 дена от масата?
533
5
 
2
 
! Отговори
БРАТ: преди 2 месеца
Вот скажи мне, американец, в чем сила! Разве в деньгах? Вот и брат говорит, что в деньгах. У тебя много денег, и чего? Я вот думаю, что сила в правде: у кого правда, тот и сильней! Вот ты обманул кого-то, денег нажил, и чего ты сильней стал? Нет, не стал, потому что правды за тобой нету! А тот, кого обманул, за ним правда! Значит, он сильней! (триете а? страх ви е от истината?)
532
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Празни приказки.Като Киев за три дни.
531
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Думи без значение.
530
1
 
4
 
! Отговори
КИМ ЧЕН ПУТИН преди 2 месеца
До550 бог му казал/ ДА ТАКА Е КАЗАХ МУ!
529
0
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
До БРАТ: И после пада половин баир връз тебе и разбираш, че едно е да се праиш на безруков, друго е като те изшие гранита по празната чутура. един вид, у бога е силата