Папата: Украйна трябва да има куража да развее бялото знаме

Трябва да преговаря за прекратяване на войната с Русия
775
Папата: Украйна трябва да има куража да развее бялото знаме
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Папа Франциск каза, че Украйна трябва да "има куража да развее бялото знаме" и да преговаря за прекратяване на войната с Русия, започнала след пълномащабното нахлуване на силите на Москва преди две години и причинила смъртта на десетки хиляди души, предаде Ройтерс.

Предстоятелят на Римокатолическанта църква заяви това в интервю за швейцарската обществена телевизия, записано миналия месец - доста преди вчерашното предложение на турския президент Реджеп Ердоган да бъде домакин на среща на върха между Украйна и Русия за прекратяване на войната.

Ердоган направи новото предложение след среща в Истанбул с украинския си колега Володимир Зеленски. Украинският президент каза от своя страна, че въпреки че иска мир, няма да отстъпи никаква територия.

Мирният план на Зеленски включва пълно изтегляне на руските войски от цяла Украйна. Кремъл обаче изключи участие в мирни преговори при условия, определени от Киев.

В интервюто папа Франсиск е попитан за позицията му за дебатите между тези, които казват, че Украйна трябва да се предаде, тъй като не е способна да отблъсне руските сили, и онези, които смятат, че ако Киев направи това, ще легитимира действията на по-силната страна.

Интервюиращият използва термина "бял флаг" във въпроса си.

"Това е една интерпретация, наистина. Но аз мисля, че най-силният е този, който преценява ситуацията, мисли за хората и има смелостта да вдигне бялото знаме и да преговаря", казва папата. Той допълва, че преговорите трябва да се осъществят с помощта на международни сили.

Агенция Ройтерс се позова на предварително получения текст на интервюто и част от видеозаписа, които са й били предоставени днес. Интервюто трябва да бъде излъчено на 20 март в ново предаване за култура.

"Думата "преговарям" е смела дума. Когато видиш, че си победен, че нещата не вървят добре, трябва да имаш куража да преговаряш", заявява Франциск.

Смята се, че това е първият път, когато папата използва термини като "бяло знаме" или "победен", обсъждайки войната в Украйна, въпреки че и досега е говорил за необходимостта от преговори, отбелязва Ройтерс.

Миналата година 87-годишният Франциск изпрати италианския кардинал Матео Дзупи в Киев, Москва и Вашингтон, за да изслуша лидерите на трите страни в опит да посредничи за мир.

"Човек може да изпитва срам", казва папата за преговорите, "но с колко мъртви ще завърши (войната)? (Човек трябва) да преговаря навреме, като намери държава, която може да бъде посредник", допълва той, споменавайки Турция като една от страните, които вече предложиха да са домакини на подобна среща.

"Не се срамувайте да преговаряте, преди нещата да се влошат", казва Франциск, който стотици пъти се е молил за "мъченическа Украйна". Попитан дали е готов да посредничи, той отговаря: "Тук съм."

В друга част от интервюто, говорейки за войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", Франциск изтъква: "Преговорите никога не означават предаване."

Миналия месец Зеленски каза, че 31 000 украински войници са били убити от началото на руската пълномащабна инвазия в страната през февруари 2022 г. Той добави, че военните действия в окупираните украински области са стрували живота и на десетки хиляди цивилни./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


775
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
568
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разумен съвет към неразумни хора!
567
15
 
11
 
! Отговори
Ха ха преди 2 месеца
Поредният руски ф.е.й.к.От Ватикана току-що опровергаха,че думите на папата са извадени от контекста.Папата не е и споменал даже Украйна.
566
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нашите евроатлатици от ПП ,ДБ,ДПС кво чакат ,да ловят влака и в Украйна ,там на жп гарата че ги чака зеленото джудже и че и. Подари по една малнихера да се бият срещи русията )
565
4
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
До Американофилите, настройте *** АИ да пише на бългрски, че от его русский акцент направа падладявам. ГОСТ не е БДС
564
5
 
16
 
! Отговори
Викито Нуланд преди 2 месеца
е архитекта на Украинското мазало. Сега я съдят. Май проекат е тотал щета!
563
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До дедо Ванго_казваш, всички трябва да преклонят глава пред средновековния руски варварин, и защо?... ядрени оръжия имат и други държави, само че не е здравословно за планетата, кремълското и бункера няма да го спаси, ще трябва към Марс да се насочи мизерника
562
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украйна да развява бялото знаме, означава да клекне на окупатора, що за съвети дава тоя...а той иска ли да клекне на престъпника патриарх на руската църкава, дали иска?...
561
5
 
16
 
! Отговори
Американофилите, преди 2 месеца
В нощта 9 срещу 10 март 1945 година, стратегическата бомбардировочна авиация САЩ извършва най-масовото и голямо моментно масово убийство в историята. 280 тежки бомбардировача В-29 хвърлят над столицата на Японии 11280 бомбови касети AN-M69, всяка содържаща 38 суббоеприпаса с ***. Или общо 451200 запалителни бомби по застроения със запалими дърввени къщички град.Количеството на загиналите - 84 хиляди, и то само тези, които са намерените.
560
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Източните комунисти се прегърнаха със Западните комунисти.
559
7
 
15
 
! Отговори
Американофилите, преди 2 месеца
Абе бързо тичайте да защитатвате американста демокрация в Украйна! както го представате, руснаците след Киев са пред Вашингтон!
558
10
 
11
 
! Отговори
дедо Ванго преди 2 месеца
Да внимават новите членки на Нато след 1990 година.Ако има наказателна акция на руснаците с ядрено оръжие няма да са Държавите от тъй наречените Велики сили.Има Магаревци не само у нас а и в цяла Европа които не мислят с главите си.
557
5
 
9
 
! Отговори
Нормално IQ преди 2 месеца
Интересно кога нашите родоотстъпници и западни помагачи ще си дигнат малко интелигентността? Даже афро-американците се катерят нагоре по стълбата на еволюцията, а американофилите ни скачат от нея сами!?!
556
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Папата е прав ,но коката не разбира ,,подаряват му милиарди ЕС и сащ и още 70 държави как че опусне тия наивните които го подкрепят с. милиарди )човека си купи и голяма яхта но с пари на ес или на сащ )
555
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Развяването на белия флаг от Украйна казва Папата и допълва с преговори . Та то много пъти се говори за преговори но Русия не се изтегля от Крим . И какъв е смисъла след което ще последва поробване на Украйна,Литва, Латвия ,Естония и СССР се възстанови.
554
3
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
До Поздрави -Путинaхам, и недоправения брежнев като истински шахматист ще размени хасково за ленинград, щото ще получи тактическо предимство, такале? не забравяй че градовете с нормална инфраструктура в кацапстан не са чак толкова много
553
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами зеле ако беше развял белия флаг още в началото щяха да са живи тез всичките хора.
552
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вярно е.Украйна остана последната православна държава ,от кога монголския нашественик превзе Русия.За Папата това е добър повод да съкруши последния бастион на православието е Азия.За Папата , Путин е съюзник в това пъклено дело.
551
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най на края нещо умно от попа.
550
5
 
12
 
! Отговори
Американофилите, преди 2 месеца
Има мнооооого вакантни места в чуждестрамнния легион помагачи за Уруина! КАКВО ЧАКАТЕ?? Помагайте!
549
5
 
8
 
! Отговори
краваромучалките, преди 2 месеца
кефите ме! :) сред живите определено сте спо-ниско IQ от урките щото те се свършиха.