Остров Палмерстън – райско място на края на света

До него се стига изключително трудно, а на местните жители не са им необходими пари
31 мар 2014 13:21, Мария Дуковска
28
Остров Палмерстън – райско място на края на света
Снимка: amusingplanet.com

Представете си място, останало девствено и некомерсиализирано от останалия свят. Място, в което въпреки своята екзотична красота и плажове с бял пясък няма хотели. Място, където пари не се използват. Място, където времето сякаш е спряло. Място, където всички са приятели. Това място се нарича остров Палмерстън.

Може би една от основните причини островът да запази своята първобитност е неговото отдалечено местонахождение. Би могло да се каже, че Палмерстън се намира на края на света – в една от най-изолираните зони на Тихия океан. Той е коралов атол в островите Кук, намиращ се на около 3200 километра от Нова Зеландия.

На неговата територия няма летище, а достигането до него е изключително трудно – единствено по вода. Всъщност кораби с доставки посещават Палмерстън само два пъти годишно. На острова няма магазини, тоалетните са само две, а дъждовната вода се използва за питейна. Местните се изхранват главно с рибата, които сами ловят.

Парите се използват само, за да се купуват консумативи от външния свят. Хората в Палмерстън разменят стоки помежду си безвъзмездно. Ток има само от 6 часа сутринта до 12 часа на обяд и през нощта.

Наскоро била поставена телефонна станция, която осигурява единствената постоянна връзка с останалия свят. Местните хора замразяват риба, която изнасят, а внасят основно продукти от първа необходимост като ориз и гориво.

Палмерстън има 62 жители. Първият, стъпил на острова, бил Капитан Кук през далечната 1777 година. Всъщност той открил мястото три години по-рано при друго свое пътуване. Палмерстън остава необитаем почти век, докато не бил посетен от Уилям Марстерс през 1860 година.

Той останал толкова очарован от мястото, че три години по-късно се заселил там със своята жена и двама нейни братовчеди. Марстерс имал общо 17 деца от три различни жени, от които всъщност произлиза местното население на острова.

Влезте в галерията на TIaloto.bg и разгледайте едно от най-отдалечените места в света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
sperko преди 10 години
До Сидни Австралия,Допреди време четях твоите коментари и гледах да науча нещо за живота в Австралия. Дори изпитвах уважение към теб, Сидни. Но ще ти го кажа в прав текст-започваш да се оливаш вече и дразниш хората. Радвам се, че има успяващи българи, и в България, и в чужбина, но ще те помоля, ако не друго, недей да губиш уважението ми, или поне това което е останало от него.поздрави от Ню Йорк, САЩ
17
0
 
0
 
! Отговори
fsb преди 10 години
До LOBSTERтака е, ама скоро няма да се нарича...
16
1
 
2
 
! Отговори
LOBSTER преди 10 години
Място, останало девствено и некомерсиализирано от останалия свят. Място, в което въпреки своята екзотична красота и плажове с бял пясък няма хотели. Място, където пари не се използват. Място, където времето сякаш е спряло. Място, където всички са приятели. Това място се нарича КАРАДЕРЕ
15
0
 
2
 
! Отговори
фсб преди 10 години
До От Сидни Ав$тралияАбе синди, ти избега от село, ама селото не избега от теб, нали..
14
0
 
0
 
! Отговори
до сиднито преди 10 години
До Анонимен сиднито, бях в австралията преди 2 години, и за да не си мислиш, че е първоаприлска шегичка - сърчни за meningie в щат южна австралия. на 100 км от мъри бридж е, на езерото албърт. та да ти кажа - в известен смисъл е рай, ама, приятелю, да ви имам и рая при това качество на медицинските услуги! а произходът на голяма част от населяващите страната им е изписан на физиономиите! само ще спомена, че във въпросното градче се обсъждаше крайречната зона да стане "суха", понимайш?
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сидни друже сВинкско джоланче хапвал ли си?
12
0
 
1
 
! Отговори
do sidnito преди 10 години
abe brat sidni li si ili mai sindi pii si redovno hapchetata i shte si ok
11
0
 
1
 
! Отговори
do sidni преди 10 години
abe umplesh koi te pita kade hodish i kvo pravish be,na koi mu puka za teb che se iztakvash postoqnno,are mii si kenefite i trai tam detence
10
0
 
2
 
! Отговори
golemia barieren преди 10 години
seki lud s nomera si nekoi s dva..dve de.. 2 vis6i..
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И все пак, Днес.бг, сложете едно "изтозник: BBC" вместо да ми триете коментарите :/
8
0
 
8
 
! Отговори
Куку преди 10 години
Австарлиеца май пак го ударил на работа през ноща да чака книжата по борсите да му се вдигнат :). Я кажи къде ще ходиш сега? Как не ти омръзва само да спамиш? Дори и да си живял и да си мн мно напред в живота надали мястото е Днес.бг да се изтъкваш!? Не виждаш ли,че ставаш смешен...Не си само ти пътувал по света, по круизни кораби и т. Аман от комплекси!!!
7
0
 
16
 
! Отговори
Трав'лър преди 10 години
Нема да обиждате сиднито, ей! На мен той ми е личния пътеводител, с него обикалям света и научавам интересни места, все едно съм там!Поздрави от Бу$манци, Софийско
6
0
 
9
 
! Отговори
д-р Иванов преди 10 години
Минуси ли, спри се малко, хората още не са се върнали от обяд, още никой не е успял да ти ги нацвъка!
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Марстърс се е заселил там с жена си и две нейни БРАТОВЧЕДКИ, имал е деца и от трите. За днешното население на острова кръвосмешението си е сериозен проблем, особено при положение, че децата често се дават на роднини или приятели за отглеждане и понякога никой не помни, че двама души са примерно брат и сестра на половина. Освен това до това най-близкият зъболекар е на съседен остров, 1-2 дни с кораб (за да се върнеш, чакаш 6 месеца, за следващия). И в рая на края на света има проблеми.
4
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Половината са джунгли, дъждовни гори, непроходими увити с лиани, плажовете до хоризонта, острови с кристални крайбрежия, красиви риби, скатове, корали.Ав$тралия е страна с най-строги забрани на *** в храните даже някой храни ги няма тук щото не могат да се произведът без ***. А кетчупа например понеже не могат да сложат консерванти блъскат захар. Прилича на доматено сладко, за няколко години отвикнах кетчупаЗатова средната продължителност тук е почти 90 годиниОт Сидни Ав$тралия
3
7
 
4
 
! Отговори
От Сидни Ав$тралия преди 10 години
тук в ВСИЧКИ паркове в града и извън града има газ на вересия. За да можеш направо да си сложиш барбекюто. Какво ще стане ако в БГ някъде пуснат газ на вересия ей така? Ще се засели цял катун наоколо..Под земята лабиринти от тунели за коли от 3-7км всеки. Карам с 80 под града. Под земята няма GPS само табели. Ето ви каране под земята и бесна чалга на макс по центъра на Сидниdnes.bg/video/2014/01/11/jega-v-centyra-na-sidni-avstraliia.57735Сидни е пълно с папагали, дву-утробни и ГОЛЕМИ ПРИЛЕПИ
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дочакахме, явно малко след десерта им пускат и WiFi-то!
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега чакаме само 4-ти километър да обявят почивка за Интернет, за да разберем дали Сидни Ав$тралия е ходил за миди до райското място о-в Палмерстън до Нова Зеландия!