Мазутът от "Мопанг" си тече, а на морето ни – пече ли, пече...

Разливат е достигнал дължина от 20 километра на юг от Созопол
Обновена: 24 авг 2018 10:37 | 24 авг 2018 09:30,
73

Източването на мазут от потъналия преди близо век кораб "Мопанг" още не е започнало, заради силното вълнение на морето. Два кораба и два контейнера със специализирано оборудване вече са ситуирани на Созополското пристанище. 

В същото време разливат е достигнал дължина от 20 километра на юг от Созопол, съобщиха екоорганизации.

Опасност за туризма и морската екосистема обаче няма, увери в морския град премиерът Бойко Борисов, който вчера инспектира лично подготовката за специфичната операция по източване на горивото от кораба.

Още по темата

Адвокат Петър Славов и екологът Петко Цветков обвиняват държавната администрация в бездействие и безхаберие, поради което се е допуснал този разлив от потъналия плавателен съд.

Самият Славов е подавал сигнал до РИОСВ за мазут в морето в същия район още през 2016 година, но от там са му върнали отговор, че проблем няма.

"След като този потънал кораб е там от преди 100 години, не мога да си представя, че РИОСВ - Бургас не е знаело за това, че басейнова дирекция не е знаела, че морска администрация не е знаела и че виждайки този сигнал не са могли тогава 2016 година да направят връзката и съответно тогава още да предприемат съответните мерки", категоричен беше Петър Славов в студиото на "България сутрин".

По думите му добре е, че водолазите са заснели самото изтичане на видео, за да им повярва администрацията, че има проблем.

Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие" също е на мнение, че институциите е трябвало да действат своевременно.

"Вече определени количества са изтекли от кораба и са изтичали през годините. Говорим за 1, 2, 3 или 5 милиона лева, които ще отидат за изпомпването, какво пречеше тези неща да се отделят преди 5 или 10 години и да намалее наистина рискът", настоя екологът пред Bulgaria ON AIR.

Двамата бяха категорични, че виновните трябва да понесат отговорност и да се спре да се действа постфактум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега е времето да искат пари от САЩ. ТЕ СИ ИМАТ ПАРИ.АКО Е ОТ НЕФТОХИМ НЯМА ДА ИМ ДАДТ. Русия много дава но накрая всичко взима.
23
2
 
19
 
! Отговори
Шефа преди 5 години
Знаех си , че оная безотговорна личност , Московски ще се издъни за пореден път!Тоя любимец на Борисов е едно търчи - лъжи и е нагло разрушителна личност, но за "умния" Бойко явно е голяма работа!
22
13
 
14
 
! Отговори
Малко мазут преди 5 години
Е кво толкова, някакъв мазут... Винаги е имало мазут по нашето море. Свиканли сме си. Даже е полезен за козметични процедури. И това сериозно ви го казвам. Екофанатиците просто сега ще лапат от НПО-та за това, че ще дават "полезни становища" и "експертизи".
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така се прави. 2016г. Премахването ще е струвало по малко и за това не е правено. Сега ще се усвоят спешно едни милиони от който трябва и всичко ще е наред. Както се прави с дупките по пътищата. Малките не се попълват за да станат големи. После се усвояват едни пари.
20
4
 
23
 
! Отговори
Не че нещо ..ама... преди 5 години
До АнонименСнощи разговарях с баща ми/на 86 години е и си е с акъла все още/ и той помни кога за първи път ни е водил на море в Созопол....Това е било 1968 година и тогава пак е имало мазут по плажа...Нещата са много от отдавна, но до 1989 г. на никой не му е пукало толко за екологията, а след тов хиЧ!!!
19
9
 
19
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Сега с няколко тона стана голяма беля, а като си помисля че някои миниатюрни мозъчета искаха нефтопровод Бургас-Александруполис...
18
9
 
7
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
нема ли вече да протестират женските делфини на делфинчета, пострадали от мазутни разливи, че май е останал некой лев у портфейла за още едно фондче. па и нема делфинки, уредили се на държавна работа - само другарки, калинки и каскети. тва си е чиста ксенофобия.
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя мазут си тече от 1985г. И няма свършване.
16
0
 
6
 
! Отговори
Алтън Набросов преди 5 години
добре претривате, айде да си опраите и заглавието, зер национална медия сте. читалищна работа.
15
1
 
11
 
! Отговори
Киро Гела преди 5 години
не съм чул нищо за никви танкери. мазута е американски
14
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"За миг си представете, български кораб потънал край бреговете на САЩ да има теч и да замърсява плажовете на Флорида. Кой мислите ще плати?"Въпросът трябва да бъде поставен от официално лице, което не прави чупка в кръста като чуе "САЩ". В случая от Тиквата не можем да го очакваме, той преди няколко месеца даде базите ни на САЩ безплатно за още 10 години.
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората, бягат колкото се може по далече от самата си родина заради ей такива Бг играчи (мутри) сега и рибата остана да емигрира и накрая ще си останат бб цц шкембето корнелия сидера и тнт... за да си поделят евро кацата с меда!
12
8
 
5
 
! Отговори
LALE LI SI.... преди 5 години
XOLANDIA E TOP STRANA __SPECIALISTI PO VODEN BIZNES V SVETA!! PITAJTE GI ! ZNAAT KAK SE VADAT OT MORETA I OKEANI POTANALI SADOVE I KAK SE CISTI MAZUT ! STOLETIA SA OBIKALALI MORSKITE SHIRINI I IMAT GOLAM POTENCIAL! BG E ZATVORENA V SUSHATA ZEMIA I E RAZBIRAEMO LIPSATA NA POTENCIAL. A BB DANE XLENCI PRED XOLANDCITE SAMO ZA SHENGEN IDA SE RAZXOJDA SPOKOINO PO SOZOPOLSKIA BRIAG. AMI DA ISKA SPESHNA POMOSHT OT TAZI STRANA!!!
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Номерът е да вземат едни пари
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е фалшива новина Бойко Банкянски лично, го събра мазута и го предаде на Вальо Златния за преработка, Раята да очаква повишено качество на горивата от Чесън ойл.
9
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** никва опасност няма, разбира се. Той мазутът даже е полезен, Боко всяка сутрин си хапва по малко мазут за здраве. Важното е, че 2 кораба са сатурирани, да ни са прит'сняаме.
8
29
 
9
 
! Отговори
сздж преди 5 години
*** просто къртят мивки с про3тотия!! Какво ви е виновен Бойко или ГЕРБ, че някъв стар бойлер е потънал преди 100 години и изтича мазут от него??? Да не би някой до сега да е знаел, че има гориво в резервоарите му бе, паляци!! Що не го източиха по време на Тройната коалиция или серГЕЙ?? Няма толко тъБ народ като тоя!! В момента в който се разбра за проблема-намериха решение но има голямо вълнение, ама Бойко явно е Господ и трябва да спре лошото време заради няколко екологични профана ..
7
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много големи страни са имали проблеми с мазут и е същата работа. За Созопол предната година на плажа бяхме се изцапали с мазут доста хора и момчетата с джетоветее ни помагаха с бензин за да го махнем. Още тогава е имало сигнал, че нещо става, но никой не е обърнал внимание. Явно е имало малък теч.
6
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е хубаво по черноморието. Предлагат се всякакви терапии и атракциони, новите предложения са:Мазутотерапия за копринена кожа.Гладиаторска битка между украинска камериерка и мутра-управител във фоайе на хотел.
5
2
 
38
 
! Отговори
123123 преди 5 години
За миг си представете, български кораб потънал край бреговете на САЩ да има теч и да замърсява плажовете на Флорида. Кой мислите ще плати?