Сноудън е като коледен подарък за Русия от САЩ

Путин: Откъде да знам какво ще стане със Сноудън
Обновена: 19 юли 2013 09:04 | 16 юли 2013 09:05, Елка Василева
9
Сноудън е като коледен подарък за Русия от САЩ
Едуард Сноудън. Снимка: Reuters

Президентът Владимир Путин нарече бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън "коледен подарък" за Русия от САЩ, пишат руски издания.

Печатът коментира изявления на държавния глава пред студенти археолози след спускане с батискаф в Балтийско море, където Путин огледа руска фрегата, потънала през 19-и век. По думите на президента САЩ фактически са блокирали Сноудън в Русия, анулирайки неговия паспорт.

Сноудън пристигна на руска територия "без покана (. . .), като транзитен пътник за други страни" и "американските ни партньори всъщност блокираха по-нататъшния му полет", посочи Путин, цитиран от вестниците по РИА Новости.

"Нали те самите поизплашиха всички други страни, никой не иска да го прибере, тъй че те всъщност сами го блокираха на наша територия", добави Путин и се пошегува: "Един вид коледен подарък за нас", пише "Комсомолская правда".

Още по темата

Запитан от студентка какво ще стане със Сноудън по-нататък, Путин каза: "Откъде да знам? Това си е неговият живот, неговата съдба . . .", добавя вестникът.

Венецуела, Боливия и Никарагуа предложиха политическо убежище на Сноудън, обвинен в САЩ, че е издал тайни програми за електронен шпионаж. Миналата седмица руски правозащитници заявиха след среща с американеца, че засега той ще поиска временно убежище в Русия, но руските власти съобщиха, че не е подавал официална молба.

Председателят на Държавната дума Сергей Наришкин заяви по-рано, че според него Русия трябва да предостави на Сноудън политическо или временно убежище. Той изтъкна, че смята Сноудън за правозащитник, който брани правата на милиони хора по целия свят, припомня "Аргументи и факти".

Според Путин Сноудън "знае условията да му се предостави политическо убежище" в Русия, но не желае постоянно да живее във федерацията. "От самото начало му бе предложено - ако иска да остане, да заповяда, но трябва да спре политическата си дейност", помества думи на президента електронното издание "Дни".

На 12 юли прессекретарят на Путин Дмитрий Песков припомни, че беглецът може да получи убежище в Русия, първо, "ако се откаже от всяка дейност, която носи вреда на нашите американски партньори и на руско-американските отношения, и второ - ако сам помоли за това".

"Имаме известни отношения със САЩ и не желаем дейността на Сноудън да им вреди", заяви вчера руският президент. "Той каза, че иска да продължи дейността си, иска да се бори за човешките права, смята, че САЩ нарушават известни правни норми, международни, месят се в частния живот (на хората) и целта му е днес да се бори с това. Ние казахме: само без нас, ние си имаме с какво да се борим", допълни Путин, цитиран в "Дни".

Руските власти могат да вземат решение за предоставяне на политическо убежище за 2-3 седмици. На 2 юли се разбра, че Сноудън наистина е поискал да остане в Русия, но се е отказал от това намерение, научавайки условията на Владимир Путин, отбелязва в тази връзка сайтът Полит.ру.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Кейн преди 10 години
Сноудън е информиран човек,няма как да дойде в България,споко,а колкото до бат Бойко,не мисля,че Путин му отмъщава,не е необходимо,това си е неговата съдба,неговата си батбойковска простотия
8
1
 
12
 
! Отговори
do 6 Бардак От 2-ма: преди 10 години
Затова ни презират всички на Балканите и в Европа,включително Германия. Защото винаги сме играли ролята на най голяма балканска *** и си въртим дирника като фурнаджийска лопата в зависимост от къде духа вятъра.
7
1
 
10
 
! Отговори
Вирджиния до 6 преди 10 години
Естествено, ако бяха все още ГРОБ на власт потисъс сигурност щяхме да видим заглавие в медиите от рода на "България подкани Русия да предаде Сноудън" или "Борисов/Младенов съветва Путин да предаде Сноудън" или "България разкритикува русия за неспазването на човешките права и свободата на словото и призова да предаде Сноудън" и т.н.)))
6
0
 
13
 
! Отговори
Бардак От Двама преди 10 години
Добре че отиде в Русия а не в България. Ако беше тук американските гъзоблизци отдавна да са го върнали обратно. Те са готови и майка си да продадат за пари на американците.
5
11
 
4
 
! Отговори
Ким Чен Ир преди 10 години
Госпожо Томова,Вие сте най добрия икономист по тези земи!Искрено се надявам др.Станишев да Ви назначи за съветник по въпроса със засаждането на ориза и откриването на новите 250 000 работни места.Трябва да се помогне на човека в борбата с фашизъма и капитализъма.С почитания,искренно Ваш /Ким Чен Ир/
4
0
 
20
 
! Отговори
Томова преди 10 години
До Ким Чен ИрЩЕ му насадите в България. Нали в България от 23 год. "Демокрация" всичко "има" и "всичко се ражда"
3
19
 
5
 
! Отговори
Ким Чен Ир преди 10 години
Щяхме да го земем у Северна Корея *** нема толкоз ориз!Този сега дали е разбрал цената на Американския паспорт се чудим?
2
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ме кефи как елегантно се гъбарка с американските си партньори. Евала ***
1
3
 
48
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Давай ***,гаври се американо-масонско юдейските изверги!!Накарай ги да треперят:)