Рекордни смразяващи студове обхванаха САЩ

Студът е опасен, животозастрашаващ, предупредиха метеоролозите
Обновена: 6 яну 2014 14:09 | 6 яну 2014 09:02, Елка Василева
46
Рекордни смразяващи студове обхванаха САЩ
Снимка: БТА

Рекордни, животозастрашаващи студове обхванаха голяма част от Съединените щати - от Средния запад през Юга до североизточните части, предадоха световните агенции.

Очаква се т. нар. полярен вихър - нахлуващ гъст студен въздух - да понижи рязко температурите в повече от половината от страната днес и утре. Предупреждения за студено време бяха отправени от Монтана до Алабама.

Прогнозите са страховити: минус 31 градуса по Целзий във Фарго, Северна Дакота, -35 градуса в Интернешънъл Фолс, Минесота, и -26 градуса в Индианаполис и Чикаго. Заради ледения вятър температурите може да се усещат като -50 - -60 градуса, включително -51 градуса в Североизточна Монтана. Дори в щати в дълбокия юг като Джорджия и Алабама прогнозите са за температури до -17 градуса.

Очакванията са бъдат поставени редица исторически отрицателни температурни рекорди, включително в Чикаго. Много райони в САЩ не са преживявали такъв студ от близо две десетилетия.

Още по темата

"Това е опасен студ", предупредиха метеоролозите, които определиха условията като животозастрашаващи. При толкова ниски температури хипотермията и измръзванията може да настъпят много бързо.

Кучият студ обхвана и Канада, където в източната част на провинция Алберта и в северозападно Онтарио бяха отправени предупреждения за екстремно ниски температури. В Уинипег, Манитоба, термометрите показаха -30 градуса по Целзий.

В няколко щата в Средния запад на САЩ вчера падна до 30 сантиметра нов сняг. Заледените и заснежени пътища в голяма част от страната, най-вече на север, превърнаха пътуванията в рисковано начинание.

Снеговалежите и ледените дъждове доведоха до анулирането на повече от 3000 полета. Над 1200 от тях бяха от и до международното летище на Чикаго "О'Хара", на което само до 18 ч. местно време вчера паднаха 28 сантиметра сняг. Трафикът е разстроен и на аерогарите в Бостън, Мемфис и Нашвил.

Международното летище на Ню Йорк "Джей Еф Кенеди" бе затворено за два часа вчера сутринта заради леден дъжд, довел до излизане на пътнически самолет от пистата - инцидент, при който не пострадаха хора. Един човек, 54-годишен мексиканец, обаче загина, а други двама, пилотите, бяха ранени при разбиване на малък бизнес самолет, идващ от Мексико, при кацане на летището в шикозния ски курорт Аспен, щата Колорадо, в Средния запад на САЩ.

Учебните занятия бяха отменени днес в цяла Минесота, както и в окръзи в Уисконсин, Илинойс, Индиана, Айова и други щати. Държавните училища в Чикаго също ще останат затворени.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: студснягСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В България беше същият студ през 2011-2012.
32
0
 
9
 
! Отговори
езичник преди 10 години
и -100 да стане. който неуважава природата пати от нея.станаха арогантни като атлантите на Платон и ще ги застигне същото.п.п. жалко че винаги страдат обикновенните хора а виновните пак сухи от водата ще излязат. правете разлика между обикновенните американци и тия дето ги управляват.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До bashkircho: Ti pyk si mnogo nameren
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боли ме фара за тъпите американски маймуни. Еб*HA таковата на природата сега се чудят откъде им е дошло.
29
4
 
2
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До gogoEi tova konspiratorite ste mnogo zagubeni :D
28
6
 
12
 
! Отговори
асд 2 преди 10 години
как се радвам за американците това заслужават ;) даже минус 100 им пожелавам Пръскат с самолети аерозоли Хаарп тровят ни това заслужават !!!
27
0
 
2
 
! Отговори
Бай Вонто Левонтов преди 10 години
Коментара го оставям на вас - liveleak/view?i=542_1229442758
26
4
 
20
 
! Отговори
SeishinBG преди 10 години
До КанчевЗащото вече хамериканците са нашите братушки и трябва да сме съпричасни към тяхната тежка, тежка съдба, която живота им е отредил! Жалко, горките хорица... Търсят съчувствие от света, който накараха да плаче! :)
25
0
 
7
 
! Отговори
до Гошо...Тъпото преди 10 години
Защо...слагаш толкова...многоточия...между думите?
24
1
 
21
 
! Отговори
Канчев преди 10 години
Интересно, през февруари 2012 г., когато в в много райони на България имаше температури дори под - 30 градуса, как е било отразено това събитие в "Ню Йорк Таймс", примерно? Или когато в окръг Вранча, Румъния някои села бяха засипани със сняг буквално до комините, а хората дълбаеха триметрови траншеи, за да излязат по домовете си. Като гледах репортажите на Румънската държавна телевизия, просто не вярвах на очите си. Защо тогава в нашите медии толкова много се пише за нещо толкова незначително?!
23
2
 
18
 
! Отговори
Кутев преди 10 години
Аз не разбирам защо всички новини трябва да са за САЩ или представящи мнението на някой виден българин от ДПС със звучното българско име Осман, Ибрям, Октай, Доган, който ни поучава всяка вечер от телевизора?
22
0
 
7
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
......... 100 градуса ТЕМПЕРАТУРНИ АМПЛИТУДИ в различните краища на Планетата ни ?!?!......... Сигурно е "НАПЪЛНО СЛУЧАЙНО" ;) и изобщо....... ама изобщо ;) няма нищо общо с климатичните опити и оръжия , които си правят НЯКОИ НАЦИИ ;) ..... и изобщо...... ама изобщо НЕ Е вредно за хората........ ;) ! Мммм дааа...... сигурно е така........ ама надали ;) !
21
0
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Това...чудо ако се стовари на Балканите,ще останат...живи само няколко....политика в Парламента(ако работи парното),Боко в Банкя(като...супермен)),Доган от дупесето(защото...някои Бог ги пази) и още 5-6 софиянци,да...протестират.Останалите ще ги...намерят,като свърши ледниковата...епоха.Ааа,и аз ще остана в Кривунделово,защото имам 3 бъчви с червено вино,два...пръта домашен суджук,каче със солена сланина и два свински бута по...еленски.Докато...пекне слънцето,ще ми...стигнат.
20
2
 
12
 
! Отговори
Хаха преди 10 години
Българи от Чикаго се чудят на писанците за апокалиптичния студ,след като самите те написаха че е студено и ветровито,но големите минусови температури някой си е изсмукал от пръстите...Явно за янките -20градуса е сибирски студ,а +30 африкански мор !
19
4
 
4
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
ХААРП !!!!!!! .................. :) :) :)
18
0
 
8
 
! Отговори
бла бла преди 10 години
Дали и те се оправдават с това, че ги е изненадала зимата? :D
17
0
 
8
 
! Отговори
Един преди 10 години
The day after tomorrow - филмче от 2004 година. Само десетина години по-късно започва да става реалност :)
16
0
 
23
 
! Отговори
Pin преди 10 години
Преди около 3 години североизточна България беше повече от седмица с температури като тези. Помня, че в Алфатар мереха по -33. Хората си го приеха като нормална зима и никой не е ревал, че целия свят да разбере. Ветровете стигаха до 80км/ч . В Сибир сигурно биха се зарадвали през зимата на "приятните" -30 градуса.
15
2
 
8
 
! Отговори
герботъпкател преди 10 години
Рязко ще им намалеят бездомниците.
14
0
 
2
 
! Отговори
razgradski pop преди 10 години
"Джей Еф Кенеди"...:))...superb..only for meringey's...