САЩ може и да разположат танкове в България

Мислят да ни пратят и бойна част от около 750 души
Обновена: 14 юни 2015 07:31 | 14 юни 2015 07:30, Камелия Цветанова
861
САЩ може и да разположат танкове в България
Снимка: Reuters, архив

"Като значителна крачка към възпиране на потенциална руска агресия в Европа от Пентагона подготвят разполагането на бойни танкове, бронирани машини на пехотата и друго тежко въоръжение за нуждите на около 5000 американски войници в няколко балтийски и източноевропейски страни." Това съобщи "Ню Йорк таймс" като се позовава на източници от САЩ и НАТО, пише в. "Дневник".

Още по темата
Предложението е на етап военно планиране, но очаква одобрение от министъра на отбраната Ащън Картър и Белия дом преди срещата на министрите на отбраната на алианса по-късно през юни.

Това, което е известно на "Ню Йорк таймс", е за тежко въоръжение за около 150 американски военни във всяка от трите балтийски републики - Литва, Латвия и Естония. Също толкова, а може и за осигуряване на батальон, т.е. бойна част от около 750 души, може да има във всяка от трите източноевропейски страни членки - Полша, Румъния и България, а може би и в централноевропейската Унгария.

Това не е постоянно базиране на американски или партньорски войски в страни от НАТО по източния фланг на алианса, а складиране на бойна техника, която при нужда бързо да е на разположение на прехвърлените в тези страни западни военни.

Ако бъде одобрено, това ще е първото от края на студената война разполагане на американско въоръжение в новите членове на НАТО на изток, които преди четвърт век бяха в съветската сфера на влияние. Чрез този ход САЩ ще изпратят и най-категоричният досега сигнал, че ще отбраняват съюзниците си, които са най-близо до руските граници.

Количеството въоръжение, за което става дума, е малко в сравнение с това, което Русия може да стовари срещу страна от НАТО или да струпа по западните си граници, но е сигнал за ангажираността на Америка да възпира агресия по същия начин, по който действаше малката американска Берлинска бригада по време на кризата от 1961г., когато започна изграждането на Стената, разяснява "Ню Йорк таймс".

Изнесеното напред въоръжение, складирано в съюзническите бази, ще е достатъчно да оборудване на бригада от 3000-5000 души и ще наподобява поддържаните в Кувейт наличности в продължение на повече от 10 години след Първата война в Залива през 1991г.

Американски специалисти са огледали за най-добрите места за складиране в изброените държави и се консултират с партньорите си, но още не е взето никакво решение за това дали и кога да се премества въоръжение, казва полк. Стивън Уорън, говорител на Пентагона.

Една стандартна бригада на САЩ в Европа разполага с около 1200 различни бойни, транспортни и обслужващи машини, включително близо 250 танка M1-A2 Abrams, бронетранспортьори Bradley и самоходни гаубици.

Министерството на отбраната все още изчислява разходите за обновяване на жп линии, строителство на нови складове и инсталации за почистване на техниката, които да заменят халетата за старо съветско оръжие. Обектите ще се охраняват от местните военни или от частни компании, а не от американската армия.

В интервю пред италиански вестник преди броени дни президентът Владимир Путин заяви, че "само луд човек и то само в сънищата си може да си представи, че Русия внезапно ще нападне НАТО. Мисля, че някои държави просто се възползват от страховете на хората по отношение на Русия. Те просто искат да играят ролята на фронтови държави, които да получат някаква допълнителна военна, икономическа, финансова или друга помощ".

Фактът, че Пентагонът е готов на новата крачка, се възприема като признание в САЩ, че заплахата от Русия за сигурността на Европа няма да изчезне скоро, коментира "Ню Йорк таймс". Има готовност това да се направи, въпреки че би било възприето от Кремъл като нарушаване духа на споразумение от 1997г. между НАТО и Русия, с което започна партньорството им. В него под формата на декларация НАТО обявява, че "при настоящото и обозримо състояние на сигурността" няма да се "разполагат допълнителни постоянни и значителни бойни сили" в страните, близо до Русия.

В същия документ обаче се заявява, че НАТО и Русия не се смятат за врагове, докато днес мнозина от членовете на алианса твърдят, че агресивните действия на Москва са обезсмислили договореностите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


861
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
466
8
 
0
 
! Отговори
600 до 633 преди 8 години
"Не е проблемът в цената на работната ръка, а в липсата на кдари."Така е от гледна точка на предприятията. Но от гледна точка на хората е рай - хем високи заплати, хем ако не ти стига - границите отворени!Комунизмът рухна, щото мислеше за заводите (държавния капиталист), а не за ХОРАТА!
465
1
 
4
 
! Отговори
циника преди 8 години
630, пак глупости говориш. Никой не говори за лондонското сити. През "безплатната робия на комунизма" колко хляба можеш да закупиш със средна работна заплата и колко сега? Искаш да кажеш, че със сегашна заплата можеш да закупиш 20 пъти повече хляба отколкото преди? А иначе бълг. работна заплата е ниска дори и спрямо румънската. Запази си иронията за ситито.
464
1
 
12
 
! Отговори
да преди 8 години
НЕ на НАТОвско въоръжение у нас. Защо САЩ не приютят емигрантите, които създадоха по света??? Защо Европа не вижда обезглавените деца в Сирия и децата без крака и ръце в Украйна. Лицемери, когато Ви дойде до Вас ще се усетите, но ще е късно. Но ние защо си кротуваме???
463
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"СРЕЩУ РУСКА АГРЕСИЯ В ЕВРОПА..." АЙДЕ .НЕ СТАВАЙТЕ СМЕШНИ... ДА НЕ БИ ДА СА РУСКИ ВОЙСКИ СА ТУК? ЩО ЛИ НЕ ГИ ВКАРАТ В АНГЛИЯ ГЕРМАНИЯ ШВЕЦИЯ ТЕЗИ ТАНКОВЕ.ТАМ ИМА СИЛНА ИКОНОМКА .ТОЧНО В БЪЛГАРИЯ ПЪК ТРЯБВА... ЩОТО САМО ПЛЕВНЕВЛИЕВ ЩЕ ПОСТЕЛИ БЕЗ ДА ГЪКНЕ
462
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
632, IKEA is a multinational group of companies that designs and sells ready-to-assemble furniture
461
2
 
6
 
! Отговори
европейски русофил преди 8 години
до 637Защо трябва да живея в Русия или в САЩ. Ние сме европейци. Европа е отворена, на свободния пазар всеки може да се доказва. Това, че предпочитам Европа да има добри отношения с Русия, а не да сервилничи на САЩ, срещу собствения си интерес, означава ли, да грабвам чемодана и към Сибир?
460
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
632, is a multinational group of companies that designs and sells ready-to-assemble furniture....
459
5
 
2
 
! Отговори
До европейски русофи преди 8 години
Е защо в западна Европа бе другарю? Защо не се устрои във "велика Русия" ? Значи борите се да ни натресете руският модел, а самите вие русофили/комунисти си живеете на Запад къща със басейнче?
458
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СПЕТЕ СПОКОЙНО. РУСКИТЕ РАКЕТИ САТАНА СА НАСОЧЕНИ СРЕЩУ БУЛГАРИЯ. САМО ДВЕ ОТ ТЯХ СА ДОСТАТЪЧНИ ДА ВИ ЗАЛИЧАТ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА. ЧЕСТИТО ДРУГАРЧЕТА И ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА СПИТЕ СПОКОЙНО И ДА СИ ЧУКАТЕ КЛАВИАТЮРИТЕ!!!!!!!!
457
0
 
7
 
! Отговори
циника преди 8 години
631, *** си човече. Военната технология е начало на всички технологии. Всяка една гражданска технология първо е била разработена за военни цели. Освен това недей да бързаш с прахосмукачките и пералните. Произвеждат си.
456
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е проблемът в цената на работната ръка, а в липсата на кдари. Младите и образованите избягаха и продължават да бягат. При този теч сме обречни. Дажи и да реши някой да инвестира, без читави работници не става, а икономика от производство на кисело мляко и столове не става. Няма как да бием китайския внос, особено като нямаме суровини. На Русия се озъбихме, аме въобще нещо като бавно харакири си подготвихме.
455
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До циникаНито дизайнът нито технологията са швесдки, просто са една търговска верига, която продава мебели
454
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, стига сте плюли по собствената си държава и погледнете какво произвежда путиновия мужикистан. Освен оръжие, нищо друго! Нищо полезно за човечеството! Дори една прахосмукачка, кафемашина или пералня! Нищо! Както беше казал Медведев - няма кой бъркалки за кафе да произведе!
453
3
 
3
 
! Отговори
600 до циника преди 8 години
"Българската работна ръка била скъпа"Не се прави на луд - говоря за скъпата работна ръка в сравнение с безплатната робия през комунизма, не в сравнение с Лондонското сити.
452
11
 
4
 
! Отговори
до европейски русофи преди 8 години
"Путин подаде ръка", в която имаше нож.Сега всички бягат от Путин и ти си учуден?
451
1
 
7
 
! Отговори
циника преди 8 години
624, стига си прескачал глупомера бе, човек. Българската работна ръка била скъпа.... Теб сериозно са те напекли горещините
450
0
 
5
 
! Отговори
циника преди 8 години
618, шопа съвсем превъртя:))
449
4
 
1
 
! Отговори
600 до 607 преди 8 години
"Ами защо не произвеждаме игли тогава"Нали ти обяснявам - защото сме СКЪПИ! Заплатите скочиха 20 пъти, а производителността ни 3 пъти, примерно. А ти го извърташ така, сякаш производителността ни е намаляла - глупости.
448
1
 
9
 
! Отговори
европейски русофил преди 8 години
Прав си - русофилите в европа сме маргинали и пенсионери носталгици. Говоря 5 езика, живея в западна европа. Къща на три етажа, децата в момента праввят бомби в басейна , а домашната ни помощница приготвя обяд. Аз съм за съюз на Европа с Русия. На немска прецизност и наука с руски суровини. На независима силна Европа. Путин подаде ръка, американците не ни го позволиха. Има огромно напрежение в момента. Ние си имаме приказка за това - време разделно.
447
0
 
2
 
! Отговори
циника преди 8 години
616, чудесно - дизайнът и технологията шведски. Но пък грубата работа, извършена от български фирми, заради обидно ниската работна ръка. И това е пример за развитие. Жалка и дребна е мечтата на българина в днешно време.