Демагогският популизъм – повсеместен проблем

Волфганг Шойбле изрази притеснение от напредъка на популизма
10 ное 2016 09:30,
50
Демагогският популизъм – повсеместен проблем
Снимка: архив Reuters

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле изрази безпокойство от "тревожното състояние" на политическата дискусия на Запад след победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, предаде ДПА.

"Демагогският популизъм не е само американски проблем. В други части на Запада политическият дебат също е в тревожно състояние", пише Шойбле в статия във в. "Билд".

Според него вече е без значение, дали твърденията, които се правят в политическите дискусии и дебати имат нещо общо с истината, още повече в интернет.

"Главното е хората да бъдат шокирани. Всеки трябва да е готов да се учи. Ако сте отворени към чуждите мнения и към различни начини на мислене, демагогският популизъм няма да успее", посочва Шойбле, цитиран от БТА.

Видни германски политици вече реагираха резервирано на избирането на Тръмп за президент на САЩ. Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви вчера, че този изборен резултат означава, че външната политика на САЩ може да стане по-непредсказуема и че партньорите трябва да са подготвени за едностранни решения на САЩ.

Канцлерката Ангела Меркел поздрави Тръмп за победата му, но постави като условия за сътрудничеството с него той да се придържа към някои ценности.

Самата Германия преживява усилване на популистката политика с възхода на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия", която в момента е третата политическа сила в страната според германски социолози.

Крайнодесните партии набират сила и влизат в структурите на властта из цяла Европа, от Франция до Сърбия. Типичните им теми включват държането на имигрантите вън от страната и скептицизъм към Европейския съюз, отбелязва ДПА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другари, явно не ви е ясно какво е популизъм и съм принуден да ви дам примери:БСП обещава социално общество, но вдига пенсиите с два лева и въвежда плоският данък. За реформи не се и говори.Сириза, обявявайки се за общонародна партия, послушно изпълнява изискванията на кредиторите и прави неща, които и фашистко правителство не би направило.Едно джудже е любимеца на народа и обещава реки от мед и масло, но реки от долари и евро отиват само в неговите сметки, е и на приятелите.Това е ПОПУЛИЗЪМ
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига ск тоя ПОПУЛИЗЪМ бе, манипулатори подли. Щом някой каже нещо добро за народа - хайде - ау, ау, джаф, бау, ау-у-у, ръррърър - ужас, дайте го на бесилката - тоя е ПОПУЛИСТ. само що не го линчуват. Те го линчуват, де, но по "смути" начин. Най-гадно нещо в политическото говорене е обвинението в популизъм!!! Ами тогава увеличението на цените, върлуващата несправедливост, управленският стил "шуробадзжанащина", партийно подбиращите кражби чрез оферти, конкурси и т.н. си е чист ФАШИЗЪМ И ОБИР!
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нов Хитлер ще ви научи на всичко !Иде реч за политиците .Трябва да се сече до корен ! Един да не остане !Политик и правист - това не са хора !
33
2
 
0
 
! Отговори
Циник до 36 преди 7 години
Прав си...макарче Китай пое ангажименти да ограничава вредните емисии в производството....колко, кога , и как е друг въпрос! А Тръмп заяви , че ще се откаже от подписаните споразумения за защита на климата! Относно Китай - скоро четох статия за детско робство в Китай! Деца правят тухли (буквално) отвличат ги "предприемчиви бизнесмени", и когато майките отиват в Пекин...партайгеносетата ги вкарват в затвора - не може да има робство в НАРОДНАТА РЕПУБЛИКА! Както казах - нищо не е простичко!
32
1
 
2
 
! Отговори
:) преди 7 години
Допълнение към 31 ***:Основната причина за по-ниската цена на китайските стоки е, че там има нулев контрол над производствата и никой не хвърля дори елементарни усилия ограничи изливането на всякакви химически съединения в почвата и реките.Китай не печели чак толкова с евтиния си труд, заплатите са най-несъществения разход в съвременния свят.Всичките отрови, които китайците изливат рано или късно ще стигнат и до нас. Китай замърсява цялата планета с безхаберието си.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя кьопалдак на инвалидна количка, спря социалните и детски помощи на българите в Германия, за да ги дава на поканените от изкуфялатаМеркел афгански орди!
30
0
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Тия са точно в поговорката "Крадеца вика, дръжте крадеца!" Популистите викат "популизма набира сила!"! Какво ако не грандиозен популизъм е да поканиш всички мигранти на Света!?Само празноглавци немогат да разберат, че с това може да разбиеш всяка с-***, каквото и се случва!
29
2
 
24
 
! Отговори
Писна ми преди 7 години
Престанете с тая дума ПОПУЛИЗЪМ бе. Така само дразните. Всяко нещо което не ви хареса му лепите етикета, излиза че хората са гламави. Ай поспрете се вече де
28
0
 
1
 
! Отговори
Goldprocred преди 7 години
Euroto i zlatoto sa razplastatelno sredstvo online bez nikakvi bankovi problemi.Glasuvaneto v politicheski izbori online nerealno. Tova ne e demagogia. Tova e finansova spekula.
27
1
 
11
 
! Отговори
Циник до аз преди 7 години
Не е обаче малко , че Тръмп "ПОГРЕБА" TTIP! И още - обеща, че ще "върне производства в САЩ"от Мексико, Китай, Виетнам....страни отнемащи работни места както в САЩ така и в Европа! Ще наложи "наказателни мита" на внос за да защити продуктите на американската икономика! Изобщо не е толкова простичко, и елементарно , както се опитваш да го изкараш! Пример: Днес стоманолеярите от цяла Европа, стачкуват против евтината китайска стомана - която ги оставя без работа!
26
2
 
14
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Пак питам целеустремени главанци като този, от кога популизма е лошо нещо, собено в демократичен строй!? Лицемер неземен. Всяко нещо доведено до крайност, като сегашния либерализъм и див капитализъм, ще доведе до неговата противоположност. Проблема е мноого по дълбок първо е расов и второ икономически. Когато държавата или мултикомпания има нужда от пари им дават безвъзмездно,а за итделния човек вземи кредит до живот
25
8
 
2
 
! Отговори
аз преди 7 години
До АнонименСтранна представа имаш за "финансовата олигархия"?! Нима един от най-големите "финансови олигарси", Тръмп, не е неин типичен представител и защитник?! Нима от него трябва да очакваме удар по "финансовата олигархия"?! Нима намаляването на данъците за "финансовите олигарси" (Тръмп обещава да намали най-високата ставка на данъка в САЩ) е удар по "финансовата олигархия"?! ЯВНО АЗ СЪМ МНОГО *** - понеже съм на точно противоположното мнение!
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютно - хайде да оплачем финансовата олигархия! Да оплачем поробителите си, щото сме благородни и състрадателни! Те имат нужда от много, а ние - от малко. Проблемът е, че те и малкото вече спряха да дават, и то не само при нас, ами в целия свят! Затова тепърва има да видят чудеса, дето не са ги очаквали!
23
1
 
1
 
! Отговори
Циник до Дино преди 7 години
Мне....най-добрия коментар - е този под мен!
22
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вой до небесата - хайде да оплачем финансовата олигархия. Като неин прислужник Шойбле лее крокодилски сълзи всеки път, когато дори нищожна част от абсолютната власт на либералната пасмина бъде поставена под въпрос. Дай Боже повече "популисти" да сритат самозабравилите се кръволоци, паразитиращи върху упоените с "политическа коректност" люде.
21
3
 
24
 
! Отговори
гост преди 7 години
само на слепите не е ясно, че целта е унищожение на мислещата бяла раса с цел създаване на покорна биомаса
20
2
 
4
 
! Отговори
Дино преди 7 години
Поздравления 333!!! Това е най-добрият коментар, който съм чел в последно време! Верен и разбираем. Дано има все повече и разумни и сърдечни хора край нас! Хубав ден :)
19
4
 
6
 
! Отговори
До14 преди 7 години
Да убеждаваш голяма част от народа, особено тези които не са му опитвали "меда", че комунизма е хубаво нещо за всички и по този начин да ги подтикнеш да го пожелаят е популизъм.
18
1
 
12
 
! Отговори
До 14 преди 7 години
Да отстояваш интересите не само на мнозинството на народа си е демокрация, да лъжеш голяма част от народа за сметка на шепа демагози е популизъм.
17
7
 
2
 
! Отговори
До18 преди 7 години
Като сте такава привърженичка на повишаване на раждаемостта на коренното население (ака aбopигeни) вие защо дойдохте да раждате в България?Заедно с мигрантите каквато сте и вие отивайте си!