40% от раковите заболявания в САЩ – заради затлъстяване

Наднорменото тегло увеличава риска от онкозаболяване, твърдят властите
4 окт 2017 13:30,
51
40% от раковите заболявания в САЩ – заради затлъстяване
Снимка: архив Reuters

Около 630 000 случая на рак - близо 40 процента от всички злокачествени заболявания в САЩ, са свързани с наднормено тегло, предаде Франс прес, позовавайки се на американските здравни власти.

В страна, в която 71 процента от възрастното население е с наднормено тегло или страда от затлъстяване, данните, изнесени от федералните Центрове за контрол и профилактика на заболяванията "пораждат безпокойство".

"Теглото на мнозинството американци превишава препоръчителната норма. Наднорменото тегло и затлъстяването излагат хората на повишен риск от развитие на различни видове рак. Поддържането на теглото в норма е ключово за превенцията им", се посочва в изявлението, направено от директорката на федералната агенция Бренда Фицджералд.

Наднорменото тегло е свързано с повишен риск от 13 типа рак, сред които на хранопровода, щитовидната жлеза, на гърдата след менопаузата, жлъчния мехур, черния дроб, панкреаса, бъбреците, яйчниците, матката, колона и ректума.

Броят на злокачествените заболявания, свързани с наднормено тегло, постоянно расте в САЩ, докато същевременно общият брой на новите случаи на рак намалява след 90-те години на миналия век.

Сред свързаните с наднормено тегло злокачествени заболявания единствено случаите на колоректален рак са намалели в периода между 2005 и 2014 - с 23 процента. Понижението отчасти се дължи на скрининговите програми. Всички останали онкологични болести от тази категория са се увеличили със седем процента за посочения период.

Около две трети от около 630 000 случая на рак, свързани с наднормено тегло, диагностицирани през 2014 г., са при хора на възраст между 50 и 74 години.

Жените са по-предразположени към ракови заболявания, свързани с наднормено тегло - диагностицираните случаи сред тях са 55 процента срещу 24 процента при мъжете.

Според последната статистика на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията 32,8 процента от възрастното население на САЩ е с наднормено тегло (с индекс на телесната маса между 25 и 29,9), а 37,9 процента страда от затлъстяване (с индекс на телесната маса над 30).

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: FlexНе съм попадал точно на тях.А за яденето - има най-различно и е трудно сега тук точно да го обобщим.Ако говорим за типично американска (щатска) храна, то може, не знам, не съм опитвал.Аз докато бях в САЩ ходихме по най-различни ресторанти: Китайски, японски, мексикански и т.н.Разбира се, ако изхождаме от (погрешната) представа че китайците са слаби защото ядат здравословна храна, то много американци просто традиционно обичат китайска храна. Но аз мисля чв всичко е до гена все пак.
27
1
 
2
 
! Отговори
зи преди 6 години
По дървен философ от теб няма Един срамен българин...Знаеш ли как оцелява нещо в почва, която е минавана с пестицид Раундъп? Като е ГЕННО-модифицирано да ИЗДЪРЖИ на този пестицид...Дадох ти линк на научна статия, където доказват вредата на генномодифицирана пшеница... това дали твоята дървена глава може да го разбере или приеме е ТВОЙ проблем.
26
1
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 19Имам още мноого, мноого, мноого примери по темата, но нямам нито място тук нито време да ги изброявам.Накратко и в заключение само искам да кажа, че всички тези изброени продукти са произвеждани (някои вече забранени други не) не само от фирмата Монсанто, а и от много други фирми.Всички тези продукти вероятно са вредни, отровни или карциногенни за хората и вероятно могат да увеличават риска от рак, но ГМО продуктите са съвсем друга категория и не бива да ги бъркаме.
25
0
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 19Нямам място да изброя всичко, но фирмата Монсанто произвежда, или е произвеждала в миналото но вече не, редица продукти от които има много опасни и отровни.Пример за това е отдавна забранения пестицид (всъщност, донякъде имаш право защото пестицид е по-общо понятие означаващо борба с вредителите) ДДТ, който да, може да бъде отровен и карциногенен. Да не пропусна да спомена Агент Ориндж използван във войната с Виетнам, който е изключително вреден.
24
1
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 19Не говоря за пестициди. Пестицидите са едно нещо, ГМО продуктите са съвсем, съвсем друго нещо.Ама ти май омешваш яко понятията, а?Първо, Монсанто е фирма а не вид продукт. Монсанто произвежда много продукти, единият е известната генномодифицирана пшеница, в която няма нищо вредно.Съвсем други продукти са хербицидите (а не пестицидите), като Раундъп например.За Раундъп се знае, че не е отровен, макар да не е изключена възможността да причинява рак.
23
2
 
0
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 6 години
До АнонименЯдрените опити имат нищожно влияние върху радиационния фонд. И днес има останали живи японци, които са били на до 500 метра от ядрените бомби в Хирошима и Нагасаки и до днес са живи на под 90 години без да си имали рак когато и да било. Само лъчетерапията при лечение на рак облъчва човек с доза радиация, която е стотици пъти по-голяма от тази при ядрена бомбандировка. Престанете за разпространявате глупости....
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а затлъстяването е заради гмо-храната.а гмо храната и заради по-голяма и по-брза печалба ... на братятаизвод- рака и ускорената смътрт на хората идва преди всичко от братята
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ядат радиоактивни частици от 500 ядрени опита които им влизат в състава на клетките и избиват верижки ДНК. Има още хиляди години да го правят и после става унаследено. Но тук идеята е че тяхното правителство иска да им откаже медицинска помощ за безразсъдно тъпкане с храна, което е правилно, а също трябва на алкохолици и пушачи.
20
1
 
2
 
! Отговори
Flex преди 6 години
Един българин: see's candys, готини саИнак ходя там 3 пъти в годината за по 2 седмици. Ядат отвратително много, да, и е страхотно вкусно. Кило и нещо ребърца във Fridays (дето едва има кокал) + 1-2 предястия, whiskey cake за десерт и 5 бири да го разтвори това. Връщам се с по 6-7-8 кила отгоре и после месеци ги свалям, това се повтаря сто процентово.пс: в бг съм вегетарианец, самото спиране на месото ме дръпна с 10 кила назад, не знам какви хормони има и тукашното
19
0
 
3
 
! Отговори
зебеди преди 6 години
Спирам да пиша тук, защото е пълно с ***...НЕ Е МИТ, а е ФАКТ че американците са ДЕБЕЛИ. САМО ЧЕ СИ ИМА ТЕРМИНИ.АМЕРИКА е нацията с НАЙ-ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ ЗАТЛЪСТЕЛИ ХОРА. 38.2% от ВСИЧКИ в АМЕРИКА страдат от ЗАТЛЪСТЯВАНЕ. ЕТО и линка за *** ***, които не разбират от статистика marketwatch/story/the-us-is-the-most-obese-nation-in-the-world-just-ahead-of-mexico-2017-05-19Напишете . c o m след маркетуатч.....
18
3
 
2
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 6 години
Лъжливи статии като тази са просто обработка на електората за въвеждане на нови данъци върху храните уж да се стимулира здравословно хранене. Нужни са лъжис, с които да се оправдае идеята естествено. В действителност най-много ракови заболявания се дължат на вируси, които се предават по полов път - чрез секс, а не чрез ядене на ГМО. Поне 6 вида рак от рака на гърлото, на пениса, на дебелото черво, на шийката на матката, на черния дроб и панкреаса са причинени от вируси предавани по полов път.
17
0
 
1
 
! Отговори
зебеди преди 6 години
До Един българинЕто ти линк на проучване за ефекта на пестицида на Монсанто - sciencedirect/science/article/pii/S0278691512005637Ето ти и линк за туморите, които се образуват когато консумираш твърде много ГМО царевица https://naturalnews/037249_GMO_study_cancer_tumors_organ_damage.htmlijbs/v05p0706.htmИнтернет е пълен с информация за ВРЕДИТЕ на голяма част от ГМО продуктите.
16
1
 
1
 
! Отговори
АНАЛИЗ преди 6 години
Някой има ли информация за Рака в България ?Колко човека убива на година ?Защото мисля че за САЩ са на 10000 човека един , а в България на 3 един ?
15
3
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Абе хора, разберете го, това е мит за дeбeлитe американци. Такива има навсякъде!Колкото дeбeли американци има, толкова има и дeбeли руснаци.Същата работа. Само че на такива рускини им викат "мамаша".Но в същото време си има и много хубави, стройни и красиви рускини.Никой не го отрича нали? Еми, така има и красиви и стройни американки.Всичко останало са митове. Разбира се, Макдоналдс не е пример за здравословна храна.Но за щастие има и други ресторанти в САЩ освен Макдоналдс.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мириканците са дебели защото поглъщат ОГРОМНИ количества храна.Ако някога хората са карали основно на хляб и чорба, а месо веднъж в седмицата, сега плюскат седмичната си дажба калории на едно сядане.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото повече мастни клетки има един човек, толкова е по-голям риска да започнат да мутират
12
6
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 11ГМО е най-малкото нещо което може да причини рак. Всъщност, истината е, че митовете за ГМО са нещо като Торбалан или Бага Яга - все измислени същества с които родителите плашат непослушните деца които не искат да си лягат вечер навреме.Единствената реална опасност от ГМО е да пипнете някоя алергия, която не е за пренебрегване, разбира се. Но чак пък рак...
11
1
 
2
 
! Отговори
зебеди преди 6 години
До Един българин"Нямам оплаквания от американската храна за разлика от тебе."То дали ТИ имаш оплаквания няма НИКАКВО значение... ФАКТИТЕ за американската храна са достатъчни и всеки мислещ човек може САМ да си направи заключение...А и да ти спомена нещо, което може би не си чувал. Вече и захарта я МОДИФИЦИРАТ ;-)
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е причината захарта, а човешката кръв, с която се хранят гражданите на САЩ.Пият човешка кръв по целия свят.Само в Ирак са изпили кръвта на над 1 млн. човека.
9
1
 
8
 
! Отговори
зебеди преди 6 години
До анонимен007Смяташ че причината е захар?!?! Вярно е че САЩ са най-големия консуматор на захар, но те са и най-големия консуматор на ГМО хранаЕто ти цитат - "The US has become the main GMO victim. In North America, over 80% of our food contains GMOs."НАД 80% от храната съдържа ГМО. Прави си изводите.... и всеки, който си мисли да живее там дълбоко да се замисли.....