40% от раковите заболявания в САЩ – заради затлъстяване

Наднорменото тегло увеличава риска от онкозаболяване, твърдят властите
4 окт 2017 13:30,
51
40% от раковите заболявания в САЩ – заради затлъстяване
Снимка: архив Reuters

Около 630 000 случая на рак - близо 40 процента от всички злокачествени заболявания в САЩ, са свързани с наднормено тегло, предаде Франс прес, позовавайки се на американските здравни власти.

В страна, в която 71 процента от възрастното население е с наднормено тегло или страда от затлъстяване, данните, изнесени от федералните Центрове за контрол и профилактика на заболяванията "пораждат безпокойство".

"Теглото на мнозинството американци превишава препоръчителната норма. Наднорменото тегло и затлъстяването излагат хората на повишен риск от развитие на различни видове рак. Поддържането на теглото в норма е ключово за превенцията им", се посочва в изявлението, направено от директорката на федералната агенция Бренда Фицджералд.

Наднорменото тегло е свързано с повишен риск от 13 типа рак, сред които на хранопровода, щитовидната жлеза, на гърдата след менопаузата, жлъчния мехур, черния дроб, панкреаса, бъбреците, яйчниците, матката, колона и ректума.

Броят на злокачествените заболявания, свързани с наднормено тегло, постоянно расте в САЩ, докато същевременно общият брой на новите случаи на рак намалява след 90-те години на миналия век.

Сред свързаните с наднормено тегло злокачествени заболявания единствено случаите на колоректален рак са намалели в периода между 2005 и 2014 - с 23 процента. Понижението отчасти се дължи на скрининговите програми. Всички останали онкологични болести от тази категория са се увеличили със седем процента за посочения период.

Около две трети от около 630 000 случая на рак, свързани с наднормено тегло, диагностицирани през 2014 г., са при хора на възраст между 50 и 74 години.

Жените са по-предразположени към ракови заболявания, свързани с наднормено тегло - диагностицираните случаи сред тях са 55 процента срещу 24 процента при мъжете.

Според последната статистика на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията 32,8 процента от възрастното население на САЩ е с наднормено тегло (с индекс на телесната маса между 25 и 29,9), а 37,9 процента страда от затлъстяване (с индекс на телесната маса над 30).

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
10
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: Уау!Не си само ти бил в Щатите, и аз съм бил в Щатите. Повечето американци които познавам са кльощави. С други думи, сред моите приятели няма дeбeли американци, макар че съм виждал по улиците да се разхождат такива.Нямам оплаквания от американската храна за разлика от тебе.Единствено което мога да си призная че не ми хареса е факта, че нямат никакви шоколадови изделия. Освен бонбонките "M&Ms" нищо друго американско не ми хареса, дори Марс и Сникърс. А швейцарските шоколади струват цифра!
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А у нас-от лошата храна,лошия въздух,депресията и мизерията в която живеем.И някой знае ли %-та на болните?
6
3
 
6
 
! Отговори
ГМО-фен преди 6 години
До Анонимен 4ГМО е когато започнеш да се бъркаш на Господ в работата,и тайничко се мислиш за по-умен от Него!!
5
1
 
11
 
! Отговори
зебеди преди 6 години
Ами да са горди американските DFA, и всичките там "здравословни" организации, насърчаващи "диетичните" продукти, изкуствените подсладители, хормоните в пилешкото, антибеотъците и какво ли още не.... Та то китайците водят по-здравословен живот от американците даже :D
4
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТHE ПатриотТи дори не знаеш какво е ГМО смешни балкански.
3
1
 
11
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Дрън-дрън-та-пляс-пляс-***...Затлъстяване друг път!В голяма степен генетичният фактор има определяща роля в раковите заболявания.Има много кльощави хора, кожа и кокали дето се вика, които са се разболели и умрели от рак! Това не изключва и хора с повече килограми, разбира се ракът не подбира по това колко тежиш.Специално ракът на панкреаса донякъде може да се дължи на алкохола, но не и на мезето.
2
9
 
8
 
! Отговори
анонимен007 преди 6 години
Аз мисля,че нацията на гмо не са американците, а ние българите. Там най-малкото има някакъв контрол и не би трябвало да дават мнение такива като теб,които са виждали щатите само на картата! Нека ви изясня нещо: Те не са дебели заради гмо,а заради това,че в почти всяка тяхна храна се слага много захар. Просто такива са им вкусовете като нация и там длри хляба и е сладък като нашия козунак! Но ние трябва да гледаме в нашата купичка.
1
6
 
20
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
нация от ГМО *** :)