Поредна рокада: Белият дом сменя Тилърсън с шефа на ЦРУ?

На мястото на Марк Помпейо се спряга близък на Тръмп сенатор
1 дек 2017 13:00,
6
Поредна рокада: Белият дом сменя Тилърсън с шефа на ЦРУ?
Рекс Тилърсън Снимка: Reuters

Белият дом е разработил план за смяна на държавния секретар Рекс Тилърсън с директора на ЦРУ Майк Помпейо, която може да настъпи в следващите седмици, пише в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на пожелали анонимност високопоставени представители на администрацията на Тръмп.

Помпейо вероятно ще бъде заменен начело на ЦРУ от републиканския сенатор от Арканзас Том Котън, който е ключов съюзник на президента по въпросите на националната сигурност. Котън е дал да се разбере, че би приел поста, ако му бъде предложен, пише БТА.

Тръмп все още не е одобрил този план, който е дело на началника на кабинета на Белия дом Джон Кели, но се смята, че президентът е охладнял към Тилърсън и е готов да направи промяна в Държавния департамент. Тръмп се е изказал остро по адрес на Тилърсън пред сътрудници на Белия дом дори вчера, но не е изглеждал готов да го замени, каза близък до президента източник.

Въпреки публично изразяваната си войнственост и репутацията си да прибягва да фразата "уволнен си" от риалити телевизията, Тръмп не е особено склонен да уволнява свои съветници. Разкриването на плана на Кели може да е начин Тръмп да бъде накаран да вземе решение, смята източникът. Това може също така да е неприкрит намек към Тилърсън, че е време да си върви, пише вестникът.

Уволняването на Тилърсън би сложило край на бурно управление на Държавния департамент от бившия шеф на "Ексон мобил", който бе до голяма степен маргинализиран през последната година. Тръмп и Тилърсън са на различни мнения по редица важни въпроси, включително иранското ядрено споразумение, конфронтацията със Северна Корея и сблъсъка между арабски съюзници. Твърди се, че държавният секретар в частен разговор е нарекъл Тръмп "дебил", а президентът публично разкритикува Тилърсън, че "си губи времето" с опитите да установи дипломатически контакт със Северна Корея.

Замяната на Тилърсън с Помпейо може да предвещава драстична промяна. Макар и мнозина дипломати ветерани да са изразявали разочарование от начина, по който Тилърсън ръководи Държавния департамент, те го възприемат като прагматичен човек в кризисни ситуации. Помпейо е бивш конгресмен от движението "Чаено парти" на Републиканската партия и би се държал повече като "ястреб" към Иран, Северна Корея и по други ключови теми, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Очакваното уволняване на Тилърсън може да се окаже част от масово напускане на служители на администрацията в края на първата година от президентския мандат на Тръмп. От известно време има спекулации, че редица високопоставени чиновници, които имат трудни отношения с Тръмп, включително директорът на Националния икономически съвет Гари Кон, може да си тръгнат догодина, пише в. "Вашингтон пост".

Тръмп е все по-недоволен от отрицателно медийно отразяване на Тилърсън и е започнал да пита други хора какво мислят за него, което често прави преди да скъса с някого, казаха един високопоставен служител на администрацията и един съветник.

Един неофициален съветник на Тръмп посочи, че президентът мрази директно да уволнява сътрудниците си и вместо това предпочита публично да ги унижава с надеждата те сами да решат да напуснат.

Обаче макар и в Западното крило да има почти единодушно съгласие, че дните на Тилърсън са преброени, моментът и обстоятелствата на тръгването му, както и това кой ще го замени на поста, все още не са окончателно определени, отбелязва "Вашингтон пост".

Държавният департамент заяви, че е получил уверения от Белия дом, че няма планове за уволняване на Рекс Тилърсън и заменянето му с директора на ЦРУ Майк Помпейо, пише в. "Гардиън".

Самият Доналд Тръмп обаче не бе толкова убедителен. На въпрос вчера дали Тилърсън ще запази поста си, президентът просто отбеляза, че държавният секретар се намира в този момент в Белия дом.

"Той е тук. Рекс е тук", каза Тръмп.

Отношенията на президента с Тилърсън стават все по-обтегнати. Държавният секретар публично се разграничи от него заради недостатъчно острата реакция на Тръмп на неонацистко шествие във Вирджиния, като каза, че президентът "говори от свое име".

Ако промените се случат както са прогнозирани, ще се получи един по-лоялен към Тръмп кабинет, а и по-твърдолинеен, особено към Иран. Помпейо и Котън са категорично против сключеното през 2015 г. ядрено споразумение с Техеран. Котън отдавна подкрепя военни действия и казва, че ограничени въздушни удари ще са достатъчни за възпиране на иранската ядрена програма.

Помпейо пък е намеквал, че администрацията на Тръмп обмисля смяна на режима в Северна Корея, а Тилърсън публично изключи този вариант, пише вестникът.

Бившият постоянен представител на САЩ в НАТО и председател на Чикагския съвет по глобални въпроси Иво Даалдер каза: "Решение на президента Тръмп да уволни Рекс Тилърсън от поста държавен секретар би било нещо безпрецедентно. Държавен секретар не е бил уволняван от повече от един век", цитира думите му в. "Гардиън".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На демокрратие им се взе огъня... ДО половин година съвсем ще осиротеят и тогава ще видят кон боб яде ли... Ще ми организират медийни кампании срещу Тръмп... При това по криминални подбуди и начини... Ще видят те какво значи разследване сега...
2
1
 
4
 
! Отговори
sxax преди 6 години
Ако го смени, знаи и Кимчо ще трябва да сменя бойните глави на ракетите с истински ядрени
1
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дору ръцете от Т Рекс, добър приятел на Путин и типичен объркан КРАВАР.