Обвиниха 13 руснаци за намеса в президентските избори в САЩ

Според обвинението те са искали да всеят смут в политическата система
Обновена: 17 фев 2018 07:13 | 16 фев 2018 22:40, Красимир Ангелов
156
Обвиниха 13 руснаци за намеса в президентските избори в САЩ
Снимка: Reuters

Тринайсет руснаци и три руски юридически лица бяха обвинени днес като съучастници в заговор за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., обяви федералната прокуратура, цитирана от Асошиейтед прес.

Обвиненията, издадени от службата на специалния съветник Робърт Мълър, сочат, че руснаците са пускали в социалните медии лъжливи постинги и реклами от името на уж американски граждани. Целта на измамата е била да се разколебае общественото мнение по време на предизборната надпревара между републиканеца Доналд Тръмп и демократката Хилари Клинтън.

Според обвинителните актове извършителите са желаели "да всеят смут в политическата система на САЩ, включително и в президентските избори от 2016 г."

Тези обвинения, които включват заговор, киберизмама, банкова измама и кражба на самоличност, са най-конкретните откакто се заговори за намесата на руски хакери в изборния процес.

От лятото на 2016 обвиняемите са публикували фалшиви обвинения към демократите, призиви към малцинствата да не гласуват, невярна информация за Клинтън и мними изявления от американски граждански организации.

След изборите руснаците са организирали политически акции в подкрепа на Тръмп. Двама от обвиняемите са обиколили голям брой щати, за да използват местни компютърни системи и да изглеждат като американски граждани, се казва в обвинителните актове.

Обвиненията са резултат от разследването на екипа на Робърт Мълър за евентуална руска намеса в изборите и за евентуални връзки между предизборния щаб на Тръмп с Кремъл. До днес екипът на Мълър е предявил обвинения към четири американци, сред които бившия съветник на Тръмп по националната сигурност и бившия шеф на предизборния му щаб.

Сред обвиняемите са 12 служители от базираната в Санкт Петербург "Агенция за интернет изследвания", допълни ТАСС. Те са Михаил Бистров, Михаил Бурчик, Александра Крилова, Анна Богачова, Сергей Полозов, Мария Бовда, Роберт Бовда, Джейхун Асланов, Вадим Подкопаев, Глеб Василченко, Ирина Каверзина и Владимир Венков. ТАСС цитира и съобщение на американското министерство на правосъдието, че Вашингтон ще поиска обвиняемите руски граждани да бъдат екстрадирани в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: САЩруснаци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горките янки. Те никъде не се месят... "Бондстийл" е само на 600 км по права линия от нас, ако не сте забравили. Някоя руска база да сте виждали на 2000 км наоколо? Само лошите руснаци не спят и гледат как да навредят на целия свят, а добрите американци спасяват света. Романтично, нали?
43
2
 
9
 
! Отговори
26 руснака преди 6 години
Значи, според Мълър, 13 руснака са избрали Тръмп за президент? А ако бях 26 руснака, щяха да изберат и Хитлъри за президентка? И двамата щяха да се редуват. Тръмп щеше да бъде президент на САЩ на четните числа, а Хитлъри на нечетните?
42
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 48"Абе хора, вие кака точно си представяте Русия да екстрадира руски граждани в сащ"Много добре си го представям, Путин не е вечен. Пък след Путин на кой ще иска заради няколко путински престъпника да си разваля дослука с американците.
41
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Advocatus DiaboliЩо толкова се застъпваш за тези руски престъпници? Да не би и ти да си поствал по социалните мрежи лъжи в полза на Тръмп?
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе хора, вие кака точно си представяте Русия да екстрадира руски граждани в сащ за политически обвинения. Това е пълна глупост. Американците признават че 13 човека са им прецакали изборите. WTF!
39
1
 
9
 
! Отговори
Advocatus Diaboli преди 6 години
Чичката е поръчков. В качеството си на шеф на ФБР той си нямаше и понятие за атентаторите на 11.09.01. Вътре в Щатите. А сега щял да издирва злосторници извън границите на САЩ? От ЦРУ са му дали списъка и той го пробутва за свой.
38
1
 
8
 
! Отговори
Хм... преди 6 години
Веселяци, 13 човека им развалили рахатлъка... Ако бяха 130?
37
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХмМного добре знаеш че не са 13 души, а са толкова много че ще трябва да увеличат двойно легловата база в американските затвори. Това е каймака, който най-нагло по чекистки са изпълнявали заповедите на Путин. Нали знаеш че на Нюнбергския процес има само 12 обесени, но те са били достатъчно за да стопират хитлеризма като идеология. И тук тия 13 ще изпълнят ролята на стоп за путинските безумия.
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лоша работа... Цели 13 човека са виновни... Аз си мислех, че поне 13 милиона са виновни. А тя каква била работата. 13 профила, ех какви шегаджии...
35
1
 
12
 
! Отговори
Хм преди 6 години
13 души издигнаха Тръмп и провалиха Клинтън!?Много впечатляваща ефективност,бих казал!Клинтън е човек на Сорос, Тръмп на Ротшилд,а Путин решава вътрешно еврейските конфликти.А бе голяма работа е тоя Путин! Явно съвсем са го закъсали в САЩ,че да обясняват неудачите си с намесата на страна от Третия свят(както сами казват).По тая логика излиза,че Китай могат да ги купят и продадат когато си искат.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички американски трибуквени служби трябва да се преименуват във "В ГЗ".
33
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин се простуди. А защо се простуди? Защото търсят кой е дал безумната заповед на Вагнеровите оперетни войни да нападнат американската база. Путин нито може да си признае, защото и той ще последва в американския затвор 13-те хакер-трола нито пък може да каже че е друг, щото това пък означава че армията му е без контрол т.е. най-обикновен башибозук. Затова най-правилната тактика според него е да се престори на много болен и да се скрие.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тогава им остават вариантите или да признаят, че Русия е велика страна или че са мyxльовци.Да си изберат, ние знаем отговора и без тях...
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бешеЕдно е сигурно, но не това което ти си мислиш. Сигурен е фактът, че имаш сериозен проблем в областта намираща се между ушите ти.
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тринайсет? Явно някой наистина вярва, че 13 човека ще променят избора на 200+ милиона. Но аз, не.
29
11
 
5
 
! Отговори
беше преди 6 години
Той Путин,така си мисли,че ще заплашва с ядрена война и всички ще си мълчат.Утре на Дон Дони ще му изпушат сензорите и ще ги подпука,ако ще и края на света да дпойде.Едно е сигурно,че нищо руско повече няма да съществува след тази война.
28
14
 
4
 
! Отговори
лошо преди 6 години
Либералната и толерантна политика в САЩ и ЕС свърши.Русия ще получи,това което искаше,само че то няма да е добро за нея.Руска му работа.Да направим така,че да сме зле,за да покажем на света,колко сме велики и издръжливи.Като приказката за прасето,дето в кочинката си му е най добре.Проблема е че,много руснаци име писнало от тези неща и искат да водят нормален живот,но нямат късмет.
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз пък си мислех че руснаците още кореспондират с морзовата аз бука а то се оказа сега че съм най напредналите в света , поне до преди два месеца това се пишеше , бедни , гладни , фалирали и прочие , последно кое е вярното
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А възможно ли е,освен конкуриращите се лобита,да има и други две крила - едните против световна война,а другите за световна война?
25
0
 
7
 
! Отговори
до28 преди 6 години
ти май си от 80 те, сещаш се кои