Обвиниха 13 руснаци за намеса в президентските избори в САЩ

Според обвинението те са искали да всеят смут в политическата система
Обновена: 17 фев 2018 07:13 | 16 фев 2018 22:40, Красимир Ангелов
156
Обвиниха 13 руснаци за намеса в президентските избори в САЩ
Снимка: Reuters

Тринайсет руснаци и три руски юридически лица бяха обвинени днес като съучастници в заговор за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., обяви федералната прокуратура, цитирана от Асошиейтед прес.

Обвиненията, издадени от службата на специалния съветник Робърт Мълър, сочат, че руснаците са пускали в социалните медии лъжливи постинги и реклами от името на уж американски граждани. Целта на измамата е била да се разколебае общественото мнение по време на предизборната надпревара между републиканеца Доналд Тръмп и демократката Хилари Клинтън.

Според обвинителните актове извършителите са желаели "да всеят смут в политическата система на САЩ, включително и в президентските избори от 2016 г."

Тези обвинения, които включват заговор, киберизмама, банкова измама и кражба на самоличност, са най-конкретните откакто се заговори за намесата на руски хакери в изборния процес.

От лятото на 2016 обвиняемите са публикували фалшиви обвинения към демократите, призиви към малцинствата да не гласуват, невярна информация за Клинтън и мними изявления от американски граждански организации.

След изборите руснаците са организирали политически акции в подкрепа на Тръмп. Двама от обвиняемите са обиколили голям брой щати, за да използват местни компютърни системи и да изглеждат като американски граждани, се казва в обвинителните актове.

Обвиненията са резултат от разследването на екипа на Робърт Мълър за евентуална руска намеса в изборите и за евентуални връзки между предизборния щаб на Тръмп с Кремъл. До днес екипът на Мълър е предявил обвинения към четири американци, сред които бившия съветник на Тръмп по националната сигурност и бившия шеф на предизборния му щаб.

Сред обвиняемите са 12 служители от базираната в Санкт Петербург "Агенция за интернет изследвания", допълни ТАСС. Те са Михаил Бистров, Михаил Бурчик, Александра Крилова, Анна Богачова, Сергей Полозов, Мария Бовда, Роберт Бовда, Джейхун Асланов, Вадим Подкопаев, Глеб Василченко, Ирина Каверзина и Владимир Венков. ТАСС цитира и съобщение на американското министерство на правосъдието, че Вашингтон ще поиска обвиняемите руски граждани да бъдат екстрадирани в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: САЩруснаци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
13
 
! Отговори
:):) преди 6 години
и кой ли вярва...мигар информационната война която се води по всичките и способи е само едностранна. Вярва ли някой че Америка си седи кротко и нищо не прави в това направление а само хленчи от лошите руснаци....Това е цяла наука и който не го е схванал явно е от онези 80 на Иво Христов.
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вчера валя дъжд , путин дали няма намеса в това злокобно деяние
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съмнявам се дали ще стигнат до края,много се съмнявам,защото това са спорове между лобита,а не между държави,разбира се и с участието на различни държави,но държавите не са главните герои.
21
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Операцията обуздаване на руската порно държава започна. Що ли му трябваше на Путин на баир лозе?
20
2
 
17
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 6 години
Бившия шеф на ФБР, Робърт Мълър, е един от най-големите непрокопсаници във ФБР. Същия проспа атентатите на 11.09.01!
19
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е путинофилите да проумеят че вече няма лабаво ще ядат американската хурка и това е. Едни много музикални руснаци към 600 нещастника решиха да нападнат една американска база в Сирия и съвсем заканомерно изядоха хурката. Започна се и затова съветвам путинофилите да намалят децибелите и да не употребяват лъжи в никакъв случай. За лъжите и мошеничествата чичо Сам не прощава.
18
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Година по-късно тия не мирясват,как не им писна да дрънкат едно и също. На кривите американци и Путин им е крив.
17
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички тия гащници последвали неграмотника Путин в омразата си към САЩ рано или късно ще попаднат в американските затвори. Това рано или късно зависи от това кога Путин ще освободи президентския кабинет.
16
12
 
6
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
15 Бъди спокоен Американската Прокуратура на е като Българската цацаратура
15
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на тия вече не им ли стана неудобно да пушат глупости , някой изобщо вярва ли им , аз ако бях на тяхно място и това ако найстина е вярно щях дори да мълча и да го прикрия защото всички ще разберат какъв спукан балон е държавата им
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голямо откритие направили американците след 1 година разследване. Чудя им се на наивността. Аз чета само този българския сайт и съм стигнал до същия извод преди 3 години.
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние ако трябва да ударим блокада за намеса в изборите ще фалира САЩ така, че д си мълчи.
12
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е смешно. При американските сили за сигурост(режим) е смешно да се говори, че някой външен се е намесил(освен, ако не са му позволили).цялата работа е теория на конспирацията, а и правят такива филми.
11
7
 
8
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
Всичко ще разкрият , този път американците искат да стигнат до края на аферата
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споко, след мяколко дена някой *** пак ще се разгърми с калашника на баща си в школото и ще се разпушат новните малко.
9
6
 
18
 
! Отговори
не син преди 6 години
Интересно ми е колко от американското население вярва на тези кретенизми
8
4
 
15
 
! Отговори
ох преди 6 години
Смешници, които ще затрият човечеството с войната, която готвят
7
4
 
16
 
! Отговори
Я преди 6 години
Много постно брей соросчета и смятате с тези манипулации да ви повярва някои.Постно,постно, много постно.
6
8
 
25
 
! Отговори
леле преди 6 години
Много жалка и агресивна нация са тези янки
5
11
 
8
 
! Отговори
Бегайте бе, хора! преди 6 години
Долните ***, бегайте докато е време бе!Бегайте във Венецуела, не е шега работата!