САЩ ядоса Китай, а Пекин не се шегува, плаши с война!

Ябълката на раздора се оказа бъдещето на Тайван
105
САЩ ядоса Китай, а Пекин не се шегува, плаши с война!
Снимка: Reuters, архив

Китайските държавни медии заплашиха, че страната им може да влезе във война заради Тайван, ако в САЩ бъде приет законопроектът за по-тесни отношения между Вашингтон и самоуправляващия се остров. Китай не признава Тайван за независима държава и го смята за част от своята територия, предаде БТА като цигира Ройтерс.

Законопроектът, който се нуждае единствено от подписа на президента Доналд Тръмп, за да влезе в сила, предвижда да стане официална политика на САЩ американски представители на всички равнища да могат да посещават Тайван и да се срещат със свои тайвански колеги и съответно на реципрочна основа тайвански представители да могат да посещават САЩ и да се срещат със свои колеги.

Пекин смята демократичния Тайван за размирна провинция и неразривна част от "единен Китай", с която не може да има междудържавни отношения, и никога не се е отказвал от варианта да използва сила, за да върне острова под контрола си, отбелязва Ройтерс.

В редакционна статия, в която са използвани силни думи, официозът "Чайна дейли" написа, че ако законопроектът придобие силата на закон, това само ще насърчи тайванския президент Цай Ингвен да предявява още по-силни претенции за суверенитет на острова.

"Което, ако тя упорства, ще доведе до неизбежната последица да бъде задействан Законът срещу отделянето, позволяващ на Пекин да използва сила, за да не допусне островът да се отдели", пише вестникът. Става дума за китайски закон, приет през 2005 г.

"И понеже САЩ са обвързани от вътрешното си законодателство в такъв случай да действат от името на острова, това единствено ще затвърди още повече мнението, че спускането към ада никак не е трудно".

Откакто Цай, която е представител на подкрепящата независимостта Демократична прогресивна партия, беше избрана през 2016 г. за президент, враждебността на Китай към Тайван се засили.

Китайските власти подозират, че Цай иска да направи опит за официално обявяване на независимост, червена линия за управляващите в Пекин от Китайската комунистическа партия. Тя твърди, че иска да запази статуквото и че е ангажирана с мира.

Тайван приветства американския законопроект.

В друга редакционна статия високотиражният държавен таблоид "Глобал таймс" написа, че Китай може "да предприеме целенасочени мерки срещу силите в Тайван, подкрепящи независимостта".

"От военна гледна точка силата на Народноосвободителната армия промени из основи военно-политическата обстановка в целия район на протока", се казва в статията. Под проток се има предвид тесният Тайвански проток,
отделящ Тайван от огромния му китайски съсед.

"Благодарение на стремителния си растеж континентален Китай пое безпрецедентна стратегическа инициатива в района на целия Тайвански проток."

Китай драстично увеличи военното си присъствие около Тайван. За около година китайските военновъздушни сили са провели 16 военни учения близо до острова, заяви тайванското министерство на отбраната, предупреждавайки, че заплахата от Китай расте с всеки изминал ден.

САЩ нямат официални отношения с Тайван, но са задължени от закон да му помогнат да се защитава и са основният източник на въоръжение за острова. Китай редовно казва, че Тайван е най-проблемният въпрос в отношенията му с Вашингтон.

"Чайна дейли" също така съобщи днес, че Китай е готов да строи по-големи самолетоносачи, след като е усвоил техническите способности за целта. Новината бива публикувана, преди да бъде обявен годишният военен бюджет.
Китай притежава един самолетоносач - "Ляонин", авионосец от съвестко време втора употреба, закупен от Украйна през 1998 г., и в момента провежда изпитания на първия си самолетоносач родно производство. Новият съд беше пуснат на вода миналата година и се очаква да бъде приет на въоръжение през 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще си го вземат, както руснаците си взеха Крим и никой не може да ги спре ако решат
11
9
 
23
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
11 Това е етап от развитието на Цивилизацията. Европа е най-доброто място за живеене на земята и днес при наличието на интернет няма как това да остане скрито за това тя е притегателна сила за всички. Това е обективно явление . Въпросът е дали и до колко ще може да се справи Европа с това ново нашествие. На времето и трябваха 1000 години , сега сме едва в началото .
10
6
 
22
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
Теоята мечта е мощен африкански бежанец в леглото ти, нали ?
9
4
 
30
 
! Отговори
До 7 преди 6 години
Ти си много зле! Какви Жълтурковци на Чингис? Ако намекваш, че Чингис Хан е бил китаец не си в час с историята! Явно не знаеш преди 10 века каква сила са били монголите и татарите, които не само, че не са били китайци, ами заради тях е построена стената!
8
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
8 Мечти мечтиии, а междувременно пръстите в контакта
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
7 Много светло бъдеще чертаеш на Европа . Не знаеш какво си пожелаваш обаче
6
16
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ скоро ще бъдат само спомен. Ким ще ги разнищи.....
5
26
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До АнонименВярно е... - имат нов двигател на твърдо гориво, но проблемът е, че ще има нужда от още един член на екипажа... - огняра...
4
34
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Китай е притеснен, защото така е решил Господарят на света... - ако Питин беше казал същото нямаше да има никаква реакция...
3
10
 
52
 
! Отговори
Gogo преди 6 години
Краварите от ден на ден си копаят по дълбок гроба
2
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Камелия, напиши моля те и за посланието на Путин. Вярно ли е, че руснаците вече имат крилата ракета, задвижвана от миниатюрен ядрен двигател, с неограничено време на полет над земната повърхност?
1
7
 
33
 
! Отговори
Прасе с каска преди 6 години
Чакам някой *** *** да напише нещо за Китай и сибир.