САЩ ядоса Китай, а Пекин не се шегува, плаши с война!

Ябълката на раздора се оказа бъдещето на Тайван
105
САЩ ядоса Китай, а Пекин не се шегува, плаши с война!
Снимка: Reuters, архив

Китайските държавни медии заплашиха, че страната им може да влезе във война заради Тайван, ако в САЩ бъде приет законопроектът за по-тесни отношения между Вашингтон и самоуправляващия се остров. Китай не признава Тайван за независима държава и го смята за част от своята територия, предаде БТА като цигира Ройтерс.

Законопроектът, който се нуждае единствено от подписа на президента Доналд Тръмп, за да влезе в сила, предвижда да стане официална политика на САЩ американски представители на всички равнища да могат да посещават Тайван и да се срещат със свои тайвански колеги и съответно на реципрочна основа тайвански представители да могат да посещават САЩ и да се срещат със свои колеги.

Пекин смята демократичния Тайван за размирна провинция и неразривна част от "единен Китай", с която не може да има междудържавни отношения, и никога не се е отказвал от варианта да използва сила, за да върне острова под контрола си, отбелязва Ройтерс.

В редакционна статия, в която са използвани силни думи, официозът "Чайна дейли" написа, че ако законопроектът придобие силата на закон, това само ще насърчи тайванския президент Цай Ингвен да предявява още по-силни претенции за суверенитет на острова.

"Което, ако тя упорства, ще доведе до неизбежната последица да бъде задействан Законът срещу отделянето, позволяващ на Пекин да използва сила, за да не допусне островът да се отдели", пише вестникът. Става дума за китайски закон, приет през 2005 г.

"И понеже САЩ са обвързани от вътрешното си законодателство в такъв случай да действат от името на острова, това единствено ще затвърди още повече мнението, че спускането към ада никак не е трудно".

Откакто Цай, която е представител на подкрепящата независимостта Демократична прогресивна партия, беше избрана през 2016 г. за президент, враждебността на Китай към Тайван се засили.

Китайските власти подозират, че Цай иска да направи опит за официално обявяване на независимост, червена линия за управляващите в Пекин от Китайската комунистическа партия. Тя твърди, че иска да запази статуквото и че е ангажирана с мира.

Тайван приветства американския законопроект.

В друга редакционна статия високотиражният държавен таблоид "Глобал таймс" написа, че Китай може "да предприеме целенасочени мерки срещу силите в Тайван, подкрепящи независимостта".

"От военна гледна точка силата на Народноосвободителната армия промени из основи военно-политическата обстановка в целия район на протока", се казва в статията. Под проток се има предвид тесният Тайвански проток,
отделящ Тайван от огромния му китайски съсед.

"Благодарение на стремителния си растеж континентален Китай пое безпрецедентна стратегическа инициатива в района на целия Тайвански проток."

Китай драстично увеличи военното си присъствие около Тайван. За около година китайските военновъздушни сили са провели 16 военни учения близо до острова, заяви тайванското министерство на отбраната, предупреждавайки, че заплахата от Китай расте с всеки изминал ден.

САЩ нямат официални отношения с Тайван, но са задължени от закон да му помогнат да се защитава и са основният източник на въоръжение за острова. Китай редовно казва, че Тайван е най-проблемният въпрос в отношенията му с Вашингтон.

"Чайна дейли" също така съобщи днес, че Китай е готов да строи по-големи самолетоносачи, след като е усвоил техническите способности за целта. Новината бива публикувана, преди да бъде обявен годишният военен бюджет.
Китай притежава един самолетоносач - "Ляонин", авионосец от съвестко време втора употреба, закупен от Украйна през 1998 г., и в момента провежда изпитания на първия си самолетоносач родно производство. Новият съд беше пуснат на вода миналата година и се очаква да бъде приет на въоръжение през 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа зависела от Китай ХАХАХАХХАХАХА Награда за глупост на година. Европа им използва евтината работна ръка и машините , но чак да зависи от тях....НЕ.
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 32Вземи се скрий някъде, защото и сега да провериш. ВЪНИЯ ДЪЛГ НА САЩ Е ИЗКУПЕН И НАЙ-ГОЛЕМИЯ ДЯЛ ДЪРЖИ КИТАЙ. В КРАЯ СИ БУШ-МЛАДЧИ И ПОСЛЕ ОБАМА ИСКАРВАТ ИКОНОМИКАТА ОТ СТРАНА, А ТЯ Е В РЪЦЕТЕ НА ............?
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Български БългаринЕвропа зависи от Китай. Явно не излизал от България да видиш, че техниката идва от Китай. Ама едно е за Европа "made in China" и друго е за България "made in China". Нали нашите 240 маймунки само *** нямат пари и такава е стоката за България. Ама 240 тръгнаха да перат сега парите от КТБ преди да се спре еврофондовете. Благодарим ти за ВИЦА номер 30.
29
4
 
6
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
До 32 браво. Добре му го каза. Китайците са бедни бе хораааа и многобройни.
28
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 29Малко акъл няма ли в тая глава ? От къде имат пари Китай да купуват ??? Важният е този, койтоо плаща за стоки - САЩ и Европа.Утре правят едни санкции и забрана на внос от Китай и довиждане на парите. Най-лошо е да си забравил от куде си тръгнал.
27
6
 
4
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
До преди 40 години не знаеха какво да имаш храна на пазарите си. В Азия- Япония е много по голям фактор от Китай
26
15
 
6
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
За нищо не стават китайците. Произвеждат само стоки менте и зависят пряко от САЩ и ЕС които им изкупуват *** които произвеждат. Слабо домашно потребление и около 750 млн. гърла които живеят с под 2$ на ден. САЩ могат да унищожат Китай без нито изстреляна ракета. Само с икономически санкции
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХммСега ли го видя, защото много хора го видя 9/11 когато те си свалиха кулите близнаци и нагло почнаха да сочат с пръст като чичо им САМ!Тъка пишещите вицове вицове - Сащ като въведоха световна криза, Китай е изкупил по-голямата част от техния дълг и цялата икономика на Сащ отиде в ръцете на Китай. Следващи след тях са Суадиска арабия.САЩ и тяхната икономика е само война, защото видяха какви пари се хвърлиха в Първата и Втората световна война. Хората на "САМ" само лъжи в главите им!
24
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе то всичко е на Китай. Морето , островите и небето. Авейй просяции до оня ден голи и боси ходихте. Ако не беше САЩ и Европа да крадете технология и да продавате там отново сте една кръгла 0 . Япония 200 години ви рита задниците, както сте 100 пъти повече от тях.
23
0
 
18
 
! Отговори
Хмм преди 6 години
Не мога да разбера едно. Защо всички искат да се бият, бесят, бомбадират и т.н. Мислех, че сме надминали тези неща. За жалост повече ресурси се отделят за военни отколкото за наука и напредък. Всъщност се връщаме към средновековието.
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14То и турците могат да си вземат балканите, както направиха и част от кипър, а сега и част от сирия.
21
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работих в китайска компания две години, нямате си на идея какви расисти са, също като японците. Даже великите арабски държави ги е страх от тия, и с право при 200 милиона мюсюлмани в Китай, пак не смеят да искат правата си, защито периодично армията избива лидерите им. И като започнат да обесняват че тяхната империя била н хуляди години не като новоизлюпените европейски държави
20
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците създават конфликти по цялата земя. Ами ако един ден всички пострадали от американската "демокрация" се обединят срещу тях? Ще се вее ли пак раираното знаме?
19
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 8То това вашето "скоро" така и все не идва... типични червени блянове. "ще" "скоро" и тн...
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да плаши колкото иска.
17
4
 
18
 
! Отговори
Таню преди 6 години
Голяма хапка е този остров - едно геполитическо нанотехнологично джудже. А конкретния проток не е от най-тесните. Жълтите стават все по-агресивни, а играят в пъти по-умело от янките. Идат кофти години за острова...
16
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Представям си как всички американски бази в Азия и Африка изчезват в рамките на 20 минути... Няма да е добре за баланса на силите... Загубят ли американците контрол там ще се измени и икономическият баланс и Европа и Америка е вероятно да станат провинциални континентчета... Индия, Китай, Пакистан, Кореите, Казахстан и т.н. са си огромни популации с огромен потенциал и с много ресурси няаблизо. А в Европа всичко е изчерпано.
15
35
 
12
 
! Отговори
Не! преди 6 години
До Без думиКой ще те защити от исляма, бе?!?! Една четвърт от населението на Москва са мюсюлмани, преобладаващото население в републиките са мюсюлмани, руската федерация е мюсюлманска федерация, раша е ориент! Кой от какво ще те защити, бе?!?!
14
10
 
19
 
! Отговори
Без думи преди 6 години
До Не!Да това е доста глупав виц. но да ти кажа само тези мужици ще ни защитят от исляма ако се наложи ... а както гледам това може да е по-скоро от колкото ни се струва. Китай си защитава интересите ... същото прави и със северна Корея. Освен това малката икономика на Тайван е конкурент на Китай колкото и да не Ви се вярва. А и защо тази готова икономика да не е китайска .. ето това е причината да се дрънкат оръжия.
13
34
 
6
 
! Отговори
Не! преди 6 години
До 20 години ще сме свидетели на обща граница между Финландия и Китай. Мужиците няма да ги има.. а за Тайван... знае ли някой....