Френцузинът Макрон – олицетворение на мечтата на американците

В него те намират демократичния лидер, който им липсва
30 апр 2018 22:00, Боряна Павлова
97
Френцузинът Макрон – олицетворение на мечтата на американците
Снимка: архив Reuters

Еманюел Макрон беше във Вашингтон. Там изкара весело времето си в компанията на Доналд Тръмп и изнесе реч в американския Конгрес, която беше толкова добра, че накара много американци да си мечтаят той да е президент на САЩ – и не само, защото говори по-добър английски. Би било справедливо да отбележим, че всъщност Макрон говори най-добрия английски от всеки държавен глава на Франция от Наполеон III насам, пише европейската редакция на Politico.

Американските почитатели на Макрон са предимно демократи, на които им липсва сносен лидер. При все това, впечатляващо е за гостуващ президент да прихване забележима част от фантазията на американците, по начина по който го направи Еманюел Макрон, пише "Фокус".

Неговите харизма и чар са подсилени от контрастиращия го президент Доналд Тръмп. Но въздействието на Макрон е в резултат на признанието че той – като президент на Франция – е лицето на истинската "специална връзка" във външната политика на САЩ.

Още по темата

САЩ дълго се наслаждаваха – ако този глагол може да опише турбуленцията и хармонията – на връзка с еквивалент по сила в лицето на Франция. Колкото и Великобритания да настоява за друго, партньорството ѝ със САЩ изглежда, че извървя своя път и, както британците биха го описали, вече е тотално съсипано.

САЩ и Франция си приличат повече, отколкото те самите си позволяват да признаят. Те споделят републиканска история и концепция за правата на човека, която е универсална и неетноцентрична. Френският елит, както и американският – за разлика от британския – е безсрамно националистически настроен. "Франция идва от дебрите на времето", пише Шарл дьо Гол в своите "Спомени на надежда". "Тя променя и в същото време остава себе си през вековете." Френският национализъм, както американският, споделя две постоянни теми, които се блъскат една в друга: тази на оптимизма и тази на страха от залязване.

В последно време, песимистичната линия излезе на преден план и в двете държави, давайки възход на сблъсък между политическата умереност и популизма, гражданската традиция и иконоборството. Някои биха казали, че Макрон, с всичкия си блясък и образованост, беше не по-малко популист в процеса на своето политическо изгряване от Тръмп – което е и причината, на пръв поглед, двамата да се разбират. Макрон със сигурност изглежда, че иска да направи Франция велика отново.

Франция е честният, понякога остър, демократичен съюзник на САЩ, със своето незаменимо чувство на изключителност. Тя не се смалява от несъгласието със световната супер сила, нито пък приема, че начините на САЩ са по-добри от тези на Франция. Разликите между двете често са базирани върху принципи, но могат да бъдат и стилистични и символични. Винаги е имало потайно възхищение във Вашингтон за френския инат и чувството на комфорт, когато французите се захванат с политическа кампания, военна интервенция или война.

Съюзник, който е съгласен с теб след малко убеждение е не по-малко безполезен от такъв, който се съгласява послушателно. И няма никакво съмнение, че в големите въпроси поставени пред нашето време – ислямският терор, бъдещето на Западната цивилизация и хегемонистичните претенции на Китай – САЩ и Франция са на една и съща страна, съюзници за бъдещето.


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 8 месеца
Vive la France! Най-великата страна!
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Американците си имат и по-меки китки от Макрон. Достатъчно! И такива с дори по-дърти баби.
Ако искаха мека китка- щяха да си изберат такава.
Ама си избраха Тръмп, за да набива манерките на такива като Микрончо.
Откъде ги изровихте тоя пасквил, и заглавие?
71
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много се съмнявам да е мечтата на американците. По - скоро на американските по - възрастрни феминистки. Като Килъри, например. Сигурен съм, много и се иска да размени оня дето се кълнеше че Люински не му е правила дудуци с Макаронестия. Ще има да се фука пред другите лесбийки какъв балък си е намерила да и сменя памперсите и че ще спести от медицински сестри на стари години ;)))
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Докато Макарона се прави на мъж в Париж горят коли и разбиват Макдоналдс !
69
0
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 месеца
Най-обичам да гледам братска любов между фррранцузин и американец.
68
1
 
9
 
! Отговори
f преди 8 месеца
Макрон и Меркел се подмазват на Тръмп. Речта на Макрон е писана от специалист и е проверена от още двама. Наши млади българи говорят по-добре английски от Макрон. Речта на Обама, при встъпването му в длъжност е писана от 32 годишен румънец.
67
4
 
10
 
! Отговори
Перверзиии преди 8 месеца
Франция е известна с няколко перверзии -френска любов , френска кола.Но най глупавата е тази , че говедото може да определя какво се случва в стадото.Истината е , че стадото има овчар и кучета и той решава тези въпроси.Иначе става говежда политика. Иначе става за бардак на Европа -жени ку-ви и мъже -пе-али.
66
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Vive la France! Най-великата страна.
65
3
 
21
 
! Отговори
Това е. преди 8 месеца
Макрон е поредния държавен глава -национален предател, който е послушен и верен на господарите си в САЩ и съсипва държавата си в името на чужди интереси.
64
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Слуга на Ротшилд и сатанист, не спира да показва знака с рогата, дори и над главата на Тръмп. За да стигнеш тази позиция и власт, няма начин да не си участвал в жертвоприношения на деца, задължително е, за да имат контрол над теб. Той е избран от тях, не от народа. Това е илюзия, че изборите дават власт. Светът се управлява от 8000 психопата, от всички държави - банкери, политици, тайни служби, бизнесмени и всичките са с кръв по ръцете. Гледайте в youtube интервюто на екс банкера Ronald Bernard.
63
2
 
13
 
! Отговори
50 преди 8 месеца
Този е френският Горбачов-съвсем ще разсипе държавата!Лаладжия-четох му книгата!Ама те,французите не си поплюват и ако така я кара ,скоро ще му ведят сметката.Не са като нас,баби!
62
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако мечтата на американците е да си вземат баба за жена,нямат проблем.А мечтата на европейските лидери е да си имат жена като Мелания.О,времена,ооо нрави!
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 80
А според мен Пецата си е напълно добре, виж ти май не си!!!
60
0
 
5
 
! Отговори
аха преди 8 месеца
Френцузинът от Френция
59
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По-добре баби отколкото босфорскят маннафф Ердоганя.
58
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мечтата на американските баби
57
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами не знаех,че американците мечтаят мекотели да ги управляват.
56
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нищо не стана от палячото Тръмп и недорасляка Макрон, егати елита. Позор за тези велики страни...
55
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този клоун може да се хареса само на децата, а и на бабичките...
54
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Владо Пиздатта, кой не го знае, кой не е бил с него?