Как руснаците хакнаха победата на Хилари Клинтън?

Франс прес обясни как са се намесили в президентските избори
14 юли 2018 08:18, Александър Попов
132
Как руснаците хакнаха победата на Хилари Клинтън?
Снимка: Reuters

През последните месеци от кампанията за президентските избори в САЩ през 2016 г. десетки хиляди имейли на високопоставени представители на Демократическата партия са били хакнати от руски агенти и публикувани в интернет. Според Хилари Клинтън това е била една от причините тя да загуби надпреварата за Белия дом, предаде Франс прес.

От вчера се знае малко повече за начина, по който руснаците са действали срещу над 300 души от Демократическата партия на САЩ и предизборния екип на Клинтън. Това е бил един от елементите от руската намеса в изборите, която е включвала и операции по дезинформация в социалните мрежи, вече описани от Конгреса и от американското разузнаване.

Специалният прокурор в разследването на руската намеса в изборите Робърт Мълър вчера повдигна обвинения на 12 руски агенти. В документ от 29 страници той описва методите на действие на хакерските атаки, извършени от два екипа на руското военно разузнаване ГРУ от два адреса - 20, булевард "Комсомолски" в Москва и 22, улица "Киров" град Химки, Московска област.

На 19 март 2016 г. един от обвинените руснаци изпраща лъжливо съобщение на личния адрес в уеб пощата Gmail на ръководителя на предизборната кампания на Клинтън Джон Подеста. То имитира съобщение от Google за сигурността с цел злонамерено придобиване на информация. Джон Подеста кликва на линка, който го препраща към фалшива страница на Google, където той въвежда паролата си и по този начин неволно дава на ГРУ достъп до електронната си поща.

В продължение на няколко месеца хакерите се опитват по този начин да проникнат в тайните на екипа на Клинтън. Те създават фалшив акаунт на името на един от членовете на този екип и излъгват тридесетина негови колеги чрез връзка към екселски файл.

Нападнати са и други представители на демократите. Чрез служител на една от организациите им, който става жертва на фишинг, хакерите постепенно проникват в сървърите на ръководството на Демократическата партия и инсталират вреден софтуер за шпионаж на 33 компютъра, с който получават скрийнкапове и данни за последователността на използване на клавишите. Те преравят харддисковете и в продължение на месеци крадат огромно количество данни.

През май 2016 г. партията осъзнава, че е жертва на кибератака и започва да предприема мерки. Вирусите обаче остават скрити до октомври.

Хакерите търпеливо изчакват подходящи моменти да разпространят откраднатите документи. Едва на 8 юни сайтът DCLeaks.com, създаден по заобиколен път за прикриване на самоличността им, е лансиран с публикуването на първа партида файлове.

Хакерите стоят и зад ника Guccifer 2.0, който се представя за румънец, извършил кибератаката срещу Демократическата партия.

И най-вече, те използват добре познатия сайт Уикилийкс, който в края на юни и началото на юли се свързва с Guccifer 2.0 и иска от него "всичко свързано с Хилари", насърчавайки го да прехвърли плячката си преди конгреса на Демократическата партия през юли. В крайна сметка Уикилийкс разпространява хиляди имейли три дни преди началото на конгреса, което предизвиква оставката на председателката на партията заради разкриването на някои вътрешнопартийни тайни.

В последния месец преди вота през ноември 2016 г. отново Уикилийкс разпространява 50 000 имейла на Джон Подеста.

След изборната си загуба Хилари Клинтън публично заявява, че е щяла да ги спечели, ако не са били две намеси: на бившия шеф на ФБР Джеймс Коми, който според нея ненужно е възобновил точно преди изборния ден отделното разследване на личния й сървър, който е ползвала докато е била държавен секретар (този сървър не е бил хакнат), и на руснаците.

"Бях поела към победата, докато писмото на Джим Коми от 28 октомври и руският Уикилийкс не породиха съмнения в главите на хората, които бяха склонни да ме подкрепят и в крайна сметка се уплашиха", каза тя през май 2017 г.

Клинтън изрази и убеждението си, че е имало контакти между предизборния екип на Тръмп и Русия - нещо, което президентът републиканец винаги е отричал като измислица, и което не е установено при разследването, отбелязва АФП.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ трябва да бъдат нападнати и разбити на малки държавици за да спрат да тормозят света, дълг на всеки човек е да застане зад Путин и да гледаме краха на краваристан.
86
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благодарим на г-н Путин задето ни освободи от таз дърта крава.
85
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците не знаят какво искат:Защо бил скрит и изтрит сървърът на Хилари? Защо бил разкрит сървърът на партията на Хилари?
84
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ФБР разследва Хилари заради скрития сървър, който не е хакнат от никого. Питаха се какви тайни има там и защо са изтрити. А ето, че останалите тайни не са изтрити и са разкрити пред обществото на избирателите, както е искало ФБР. Искат да спечелят чрез предизборни лъжи и крият сървърите и пощите си. Хилъри спечели изборите, както и Ал Гор, но системата им не ги избра за президенти.
83
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой каквото и да приказва като чуят хората Хилари Клинтън първото за което се сещат са Бил, Моника и другото което в този сайт се отбелязва със звездички. Медийната атака срещу настоящия президент е толкова агресивна че и най глупавите се досещат че е поръчкова
82
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хилъри щеше дa вкара света във война със Иран и СК може би щяха да се намесят Китай и да избухне 3-та световна война. Масоните и богаташите се уплашиха Бил Гейтс пусна Уиндос-10 и той хакна изборите на Клинтъница масоните и богаташите не искат да живеят до края на живота си в един подземен бункер
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 78,едно е да вярваш, друго е да участваш в жертвоприношения!
80
2
 
21
 
! Отговори
Българин преди 5 години
На САЩ вече никой не вярва.
79
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четох до някъде и спрях.Алоооооу, ЦРУ!Нали сте най-великата шпионска организация на планетата?Делото със Скрипал е направо гениално измислено в сравнение с тия глупости.Нагледахме се на отровени с хим. вещества зони в Сирия, където Белите каски ходят без маски. Докога ще правите хората на и.диоти?
78
1
 
8
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
. I da sa ia HAKNALI, HAK DA I E !!! Iskarali sa I na pokaz taenite ot "chestnata " I predizborna kampania ! Tazi ma_sha otdavna triabvashe da e v zatvora !!!
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ivailoТръмп е с една година по-възрастен от баба Хилъри.
76
2
 
19
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Баба Хилари как гледа злобно научавайки, че Тръмп я е победил...
75
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 75 Защото живеем в 21 век и всеки може да вярва в каквото си иска.И в Русия има хора,които се кръстят на икони с образа на Путин, но това си е тяхна работа.
74
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички вируси, троянци, рууткити, фишинги и т.н. се създават от:* антивириусните лаборатории - за шпиониране, за купуване на продуктите им* от службите - за шпиониране Майкрософт пък шпинира с ъпдейтите които пуска, както и с вградените шпионски телеметрични функции, започвайки от 7-цата , и стигайки то изцяло шпионският продукт уин 10.ХР остава "най-чистият" до момента уиндоус
73
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой да обясни защо дъщерята на Хилъри - Челси Клинтън, носи синджирче с обърнат кръст, на голяма част от снимките си в интернет. А баронесата Филипине Ротшилд носи медалион със сатанистка глава на козел. Това нормално ли е ? Защо никъде не сте обърнали внимание на тези не-маловажни факти. Все пак е добре да знаем повече относно нестандартната вяра на въпросните субекти.
72
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не може да се отрече, че руските, нашите и китайските хакери са най-добрите хакери! )а пък по голям шпонин, който знае повече за вас и от интернет доставчика ви е ... естествено каспера ! )
71
4
 
8
 
! Отговори
мдаааааа преди 5 години
До ЕС не вярва на Русия 64 То и ти самия не си вярваш на това , което пишеш , ама ..........
70
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
DNES, издишате...Всеки вече вижда че сте медия платена от Сорос. Глобалистката ви пропагадна и защитата на масонските лъжи няма да ви донесат успех обаче. Вече живеем в ново време и старите феодали са скоро АУТ. В САЩ, Италия, Австрия, Полша, Чехия, Унгария, правителствата се сменят, дори в Германия Афд има вече 18%... Съветвам ви да усетите накъде духа вятъра, защото рискувате скоро никой вече да не ви чете, и да се превърнете в платена фейк медия.
69
3
 
10
 
! Отговори
фактоте са рзлични преди 5 години
Реално Клинтън си спечели изборите - приблизително 66млн . гласуваха за нея срещу 63 млн. за Тръмп . Кой им е виновен , че им е сбъркана избирателната система ????
68
4
 
24
 
! Отговори
кукла преди 5 години
Абе то изборите са си избори, един печели, другият губи. За предишните губещи президенти нямаше такъв вой. Сега просто ни дънят ушите с тая Хилари. Или англичаните с новичока. Сигурно сценаристите и в двата случая са едни и същи. СТилът и в двата случая е абсурден, ама натрапливо нахален. Май май семейство Клинтън имат дъщеря. Може тя да е следващия кандидат президент, сигурно е вече обучена. Млада е, има време да президенства.