Тръмп и измислиците му за НАТО. Какво казва и какво показват фактите?

Това въобще не е бизнес, а разбира се, военен съюз
1 авг 2018 20:04, Елка Василева
78
Тръмп и измислиците му за НАТО. Какво казва и какво показват фактите?
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Президентът Доналд Тръмп не разказва достоверната история за НАТО.

В понеделник той говори за НАТО, все едно, че "в основата си" това е бизнес, който е линеел, преди той да се появи. Това беше най-новото извъртане в една от най-трайните му измислици. Това въобще не е бизнес, а разбира се, военен съюз. Той не е на път да фалира, а Тръмп не е направил обрат, пише Калвин Удуърд от Асошиейтед прес.

Поглед към неговите изявления на пресконференцията с италианския министър-председател Джузепе Конте:

Тръмп:
За неотдавнашната среща на НАТО: "Отидох в НАТО. А НАТО по същество излизаше от бизнеса, `щото хората не плащаха и тя западаше все повече, и повече, и повече".

Още по темата

За генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг: "Той каза, че не е можел да събира пари, преди да се появи президентът Тръмп. Миналата година каза, че сме събрали 44 милиарда долара. А тази година парите се изливат вътре. И така, поуката е, че страните от НАТО сега плащат много повече пари".

Фактите:
Държавите не плащат, за да бъдат в НАТО и не дължат на организацията нищо повече от вноски за предимно административен фонд, за който Тръмп не говори. Страните членки не са в дълг към НАТО. Сега парите "не се изливат" вътре. Събираемостта не се е повишила, както заяви той.

Всъщност Тръмп роптае заради това колко харчат страните членки за националните си бюджети за отбрана.

Правителството на Тръмп не е първото, което тласка страните в НАТО да харчат повече за собствените си въоръжени сили, за да намалят зависимостта си от САЩ. Всъщност, през 2014 г., при правителството на Обама, членките на НАТО се съгласиха да се насочат към изразходване на 2 процента от техния БВП за собствената им отбрана до 2024 г.

Донякъде неясно формулираният ангажимент беше поет в отговор на действията на Русия в Украйна и анексията на Крим. Никой не очакваше всички съюзници веднага да се придвижат до 2 процента; повишението трябваше да е постепенно.

Възможно е, макар да не е установено, настъпателността на Тръмп да е пришпорила някои държави да увеличат разходите по-бързо от планираното или да погледнат по-сериозно на достигане на целта от 2 процента.

Но срещата на върха на НАТО този месец, когато Тръмп заяви, че е извоювал нов ангажимент на партньорите от НАТО за техните военни разходи, тези партньори не го подкрепиха. Няколко европейски лидери казаха, че те просто са се съгласили да продължат да вършат това, което са правили и досега - да повишават военните разходи съгласно целта, поставена през 2014 г.

Невярното твърдение на Тръмп, че НАТО "събрала" 44 милиарда долара през 2017 г., се отнася до оценката колко от партньорите на Вашингтон в алианса са повишили общо военните си разходи през миналата година.

Тръмп:

Ние даваме рамо навсякъде с между 70 и 90 процента от разходите за НАТО. Не е честно. Това не е честно. Особено, когато вземеш Германия, а Германия плаща 1 процент, малко повече от 1 процент".

Фактите:

Това не е вярно. Военният бюджет на САЩ съставлява около 70 процента от военните разходи на страните от НАТО, взети заедно, но това важи за военни ангажименти по целия свят, не само в Европа.

Макар да порица Германия, че харчи само 1 процент от БВП за въоръжените си сили (всъщност 1,24 процента за 2017 и 2018 г.), той не спомена пред "новия си приятел" Конте, стоящ до него, че Италия изразходва дори по-малко: около 1,15 процента през 2017 и 2018 г.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: НАТОСАЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това за НАТО и "бизнеса", Тръмп го е казал метафорично. Всеки що годе интелигентен човек така го разбира. Прочетете изказването му в оригинал. Ама манипулативните МСМедиите не пропускат от това да направят опорка, за безмозъчни.Да, Тръмп иска силно НАТО и го прави, за разлика от предните кекави президенти.
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айдее, пак тъпотии преписани по всички спонСОРОШирани сайтове. Разбира се че Тръмп оздрави НАТО и още ще го оздрави. НАТО се бе разкашкало преди Тръмп. Най-после САЩ и Света случиха на лидер. Ха да се опита Путин сега, пак да палува както с Крим. И да праща зелени човечета, а ? Хахаха.Разбира се че либерал-комунист-глобалистите и медиите им, ще вият на умряло
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
FAKTITE POKAZVAT CHE USA SI RAZVQVA KONQ DA PASE KYDETO SI ISKA PO SVETA ZA SMETKA NA NAIVNICITE OT ES
57
2
 
8
 
! Отговори
невероятно,но факт! преди 5 години
Славните времена на НАТО са в историята,колкото и да се опитват да скрият това неговите апологети.Нещо повече,НАТО става пример за напразно прахосване на пари и за безогледни неудачни действия!?Войната е в голяма степен икономика ,бизнес,и Тръмп е прав като казва ,че НАТО вече е губеща бизнес организация!?На някои това може да не се харесва,но това е "медицински" факт!
56
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе немците като е за нато- не било бизнас, а чиста политика, а като е за Северен поток 2- чист бизнес било, а никаква политика... Малко като нутелата стана къде с лешници къде без лешници- според случая.
55
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Удри Бай Тръмпе!
54
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ви е черен Тръмп.. и на много други хора. Ама фактите говорят в негова полза и в полза на Америка, каквато е и целта му.
53
3
 
4
 
! Отговори
Тръмп преди 5 години
Аз съм истинският Доналд Тръмп и питам ЗАЩО ИМАМ ХЕЙТЪРИ?!?!?!??
52
8
 
22
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Масоните скочиха един против друг. Това е хубав момент!
51
11
 
27
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
НАТО=тероризъм!
50
2
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Анонимен63като виждам стила ти на изказване бих се обзаложил на проблеми с алкохола и антидепресанти. когато ти се привози в багажник - заповядай да почнеш да изтребваш човечеството, каскет.
49
2
 
13
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
либералните медии не могат да си простят факта, че това което пишат и това, което ще стане нямат нищо общо. първи стъпки към не- зависими медии :)
48
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп е като Боко-вътоглавото.И двамата лъжат БЕЗОБРАЗНО а факта че плебса ги избира ми казва само едно,човеците прогресивно оглупяват и тази тендеция ще но заведе ТАМ където Хитлер заведе човечеството миналият век.който смята че световните войни са свършили много се е объркал.Който смята че няма да летят ядрени ракети много се е объркал.Армагедон приближава с бойки стъпки а *** като трумпета и Боко са неговите знаменосци.
47
7
 
22
 
! Отговори
Край преди 5 години
Сащ пазят ЕС от Русия както Вис 2 пазеше кафенетата през 90те. години.Тръмп иска държавите да харчат повече пари за оръжие - непременно американско. питайте Плевнелиев дали не трябва да купим Ф16 ента употреба.
46
2
 
18
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Ха познайте от първия път кой ще надделее-евро-..... или Тръмп!Тия не стават за нищо,Европа ще ми защитават...Хеле оня с ишиаса,яловата бабетка и бабое.ецът!
45
1
 
22
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Тръмп има НАТО като частна корпорация, а САЩ в негово лице е бирника! Това разбрах от статията - еми правилно!
44
2
 
6
 
! Отговори
до шахматист преди 5 години
Защо ти е online връзка? Винаги може да прочетеш същото горе долу преведено на български и украсено със съответните мантри в Днес, Дневник отскоро и в Дир и всички медии на Икономедия.
43
5
 
20
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Сигурността е много относително нещо-примерно,единствената сериозна,екзистенциална заплаха за България е Турция.Ама за да се опазим от нея и 50% от БВП няма да стигнат...Иначе Русия,Иран и някакви от на май...ната си ни били врагове....
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чърчил, ако беше жив щеше да каже, че желязна медийна и в соц. мрежите завеса се е спуснала от Лисабон до Талин.
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До владимирНие под кое влияние попадаме БРИКТС или САЩ?