Конспирацията му отива... YouTube, Facebook цензурират американец!?

Премахнаха съдържание на скандалния радиоводещ Алекс Джоунс
7 авг 2018 16:15, Бойчо Попов
109
Конспирацията му отива... YouTube, Facebook цензурират американец!?
снимка: Ройтерс

Ако питате американеца и скандален радиоводещ Алекс Джоунс, то престрелките в началното училище "Сенди Хук" от 2012 г., когато психично болен младеж застреля 26 души, са били инсценирани от актьори. А климатичните промени са просто огромна измама. Но въпреки тези налудничави теории милиони американци застават зад думите му.

Сега обаче редица водещи технологични компании започват да се бунтуват срещу неговата пропаганда. Първоначално Spotify и Apple премахнаха профилите на десния популист от платформите си, а сега това правят и YouTube и Facebook.

Преди няколко седмици YouTube свали четири видеа на Джоунс, като предупреди, че може да спре завинаги достъпа му до платформата, ако натрупа три нарушения в рамките на 90 дни. Сега той няма право да излъчва предания на живо през идните три месеца. Spotify също премахна определени епизоди от програмите на Джоунс, както и подкаст приложението Stitcher.

Най-голямата в света социална мрежа Facebook обяви, че е премахнала четири страници, принадлежащи на Джоунс, които многократно са публикували съдържание през последните дни, нарушаващо стандартите на общността за речта на омразата, тормоза и подстрекателството към насилие, предава Bloomberg.

"Всички потребители се съгласяват да спазват Общите условия и Правилата на общността, когато се регистрират, за да използват YouTube", казва становище по електронната поща до агенцията и говорител на сайта за видеа на Google. "Когато потребителите неколкократно нарушават тези правила, като например правилата ни срещу речта на омразата и тормоза, или нашите условия, забраняващи заобикаляне на мерките ни за принудително изпълнение, ние прекратяваме акаунтите им".

Технологичните компании са подложени от известно време на натиск да блокират Джоунс. По време на шоуто си InfoWars той разпространява конспиративни теории, вариращи от това, че стрелбата в "Сенди Хук" е била организирана от правителството до твърдения, че терористичната атака от 11 септември 2001 г. е "вътрешна работа".

Twitter засега не е отстранил Джоунс или InfoWars от платформата си.

"Ние бяхме напълно забранени във Facebook, Apple и Spotify", заяви Джоунс в Twitter в понеделник. "Кой консервативен новинар ще бъде следващият?", пита той и насочи последователите си към уебсайта на InfoWars, където негов постинг нарича блокиранията "координиран комунистически удар".

Говорител на Twitter потвърди, че InfoWars и асоциираните акаунти в момента отговарят на правилата на Twitter.

Вижте продължението на материала в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това много прилича на активно мероприятие за повишаване на рейтинга му.