Уикендът на Леман: 10 г. от най-големия фалит. Научихме ли урока?

Преди 10 г., в 1:45 часа местно време Леман брадърс обяви фалит
Обновена: 15 сеп 2018 14:43 | 15 сеп 2018 14:40,
44
Уикендът на Леман: 10 г. от най-големия фалит. Научихме ли урока?
Снимкa: Reuters, архив

Връщаме се към един тъжен спомен. Припомняме "Уикенда на Леман", когато на 15 септември 2008 година нюйоркската банка Леман брадърс (Lehman Brothers) се срина, хвърляйки света в най-тежката икономическата криза от 30-те години на миналия век, предаде АФП.

Американските власти не успяха да намерят нов собственик на американския банков гигант, изпаднал в затруднено финансово положение заради задушаващите високорискови ипотечни кредити, които бе отпуснал, и вдигнаха ръце от него.

В понеделник, 15 септември 2008 година, в 01:45 минути местно време Леман брадърс обяви фалит, изненадвайки света след уикенд, белязан от пазарлъци в последната минута на високо равнище.
Банката остави "неплатена сметка" за 691 милиарда долара и 25 000 служители на улицата.

Това е най-големият фалит в американската история. На Уолстрийт индексът Дау Джоунс се срина с 500 пункта, което бе най-големият спад след терористичните нападения срещу кулите близнаци през 2001 година. С кашони под мишницата, смаяните служители напуснаха още същия ден централата на банката под обективите на папараците.

"Не забелязахме нищо такова да се задава!", ще заяви служител на групата в Лондон.

Според Лорънс Макдоналд, бивш дилър и съавтор на книга, появила се през 2009 година за срива на банката, "Колосален крах на здравия разум" ("A colossal Failure of Common Sense"), шефовете на Леман отдавна са били предупредени за прекомерните рискове, които поемат, за да увеличат печалбите си в краткосрочен план, отбелязва АФП.

Ръководството "ни засили с 250 километра в час право към най-големия айсберг на високорисковите ипотеки", заяви той пред АФП.

Бившият управляващ директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан (2007-2011) твърди, че надигането на популизма е пряко следствие от финансовата криза, последвала фалита на Леман, чието управление е облагодетелствало неравенствата, допринасяйки и за влизането на Доналд Тръмп в Белия дом.

"Когато има пожар, пожарникарите се намесват и вода се пръска навсякъде. След това обаче тя трябва да се попие, а това не бе направено. И тъй като тази вода отиде в джобовете на някои, а не на всички, настъпи взрив на неравенствата", каза Строс-Кан пред АФП. /

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
35 е прав - към момента на пукота на "Леман Брадърс" гърция имаше далеч по-малък външен дълг от САЩ, но на САЩ бяха ААА, и останаха ААА, а Гърция веднага паднаха на "***", щом ги обявиха неплажеспосони. Тия агенци са едан политическа измама. ЕВропа просто е дължна и тя да си създаде собствена рейтингова агенция.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе само леман да беше. През 2003 изпука ЕНрон. не сте си научили урока
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
691 милярда арабски пари бяха раздадени като кредити на клиенти и бяха взети като бонуси от банкови служители. Оня с минусите(за сега е номер 29) е прав. Американците видяха няколко араби да печелят твърде много на американска земя и им занулиха сметките по най- цивилизования банкеро - йезуитски маниер на ограбване. Жертваха спестяванията на няколко милиона американци, но за сметка на това измъкнаха безнаказано 1/3 от БВП на Саудитска Арабия ;))) Което им оправи финансите за десетилетие ;)))
36
1
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
С две думи - 691 милиарда долара евреите си ги откраднаха без да им мигне окото...
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Големият урок беше, че кредитните агенции са нищо повече от американска политика! Те слагат рейтинги на страните, и така определят лихвите по заемите за тях, насочват инвеститорите и т.н. Всички тези агенции даваха максимален кредитен рейтинг "ААА" за тази банка до момента на фалита й!!! ***! Нищо не струват рентингите им! Европейския съюз да направи и ползва собствени критерии и рейтингови структури. Сегашните не оценяват нищо, освен американския интерес.
34
1
 
13
 
! Отговори
Язека преди 5 години
И к'ъв урок да научиме? Кризите се редуват от време на време и това е неизбежно. Не може цените вечно да се покачват и парите все да се печатат.Вече нямат покритие, освен дълг, който ни го прикачват с новата емитирана серия. А едни ако са загубили - други са спечелили, де. То между другото десетина години минаха и сега гласят нова криза.Как иначе ще ви вземат имотите от по 100 хил. евро в Манастирски ливади - ще си ги изкупят на реалната цена от 15 хил...както между другото и с всичко останало.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина не можахме да ти разберем нихилизма.Надявам се,че семействата,които останаха на улицата ще те разберат,преди да ти откъснат плямпалото.
32
12
 
0
 
! Отговори
29 преди 5 години
Не очаквам да разберете какво казвам.Ако можехте щяхте да сте умни а вие НЕ сте.
31
2
 
20
 
! Отговори
А ся де преди 5 години
Милиони американци си загубиха домовете,а някакви обясняват,че нищо не е станало.
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
The Big Short беше добър филм по темата. Ако не сте го гледали, направете го.
29
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статия без съдържание. Едно заглавие и .... НИЩО.Кризата беше неизбежна както и тази която е *** път в момента.Американското правителство се възползва от ситуацията за да оскубе няколко богати араби които бяха основни акционери там.Това е всичко.Популизма си беше тук заедно с Боко-тиквето, Орбан, Сириза, Пет звезди и т.н.Популизма е неизбежен и ще свърши със световна война точно както миналият век.Всичко е просто и ясно но не е за ***.
28
0
 
24
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Същото стана и с КТБ, буквално същото.Държавата вдигна ръце, не търси къде са парите и връщането им, не търси кои са отговорни, не конфискува имоти и не налага присъди.Налодът пи една студена вода, а парите влязоха в правилните джобове и .куче влачи рейс-дира няма....
27
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За света десет години от началото на кризата е спомен , за българите Собственика на ГЕРБ превърна десетте години в криза , скандали , мафия и кражби за останалите по малко от шест милиона на територията !
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставки,арести,осъдени-кога?
25
2
 
8
 
! Отговори
Дядо130 преди 5 години
Всичко е изкуствено едни богати да станат още по богати
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ се окозаха в позицията на догонващ.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живей къпитълизъмъ и излъганите хорица !!!
22
11
 
5
 
! Отговори
Здравейте преди 5 години
1 долар 77 рубли победа Русия
21
4
 
19
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
Освен въпросната банка:Ционистката банка Goldman Sachs,Morgan Stanley,JP Morgan Chase& Co,Citigroup...това са петте пръста на дявола,който зашлеви света с кризата преди 10 години.Запазвайки тлъстите си бонуси,тези кръвопийци са по-арогантни отвсякога.По-дявол_те отхвърлете зависимостта си от прокл_тия долар!В общество на равни богове няма елити!Мислете за себе си,като Богове!
20
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя цялата държава САЩ представлява един голям Леман.